Samen tegen... inactiviteit!

Verschenen in Bodylife nummer 4 2017

We zetten ons natuurlijk als geen andere branche in om mensen aan het sporten te houden. Drie miljoen mensen maken wekelijks gebruik van fitness activiteiten. Toch, als we kijken naar de uitslagen van het Nationaal Beweeg Onderzoek in 2013, dan zien we dat de overgrote meerderheid van de sportcentrum bezoekers de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, ofwel, 30 minuten per dag niet behalen. Men heeft al snel het idee, 'ik sport toch al' en heeft niet in de gaten dat het langdurig zitten de rest van de week de grote ziekmaker is.

Iemand die 1 à 2 keer per week sport en daarnaast inactief is, ondervindt toch de nadelen die inactieve mensen ook ervaren. Zitten is, zoals iedereen nu wel weet, het nieuwe roken en het probleem manifesteert zich al als we langer dan een half uur zitten. Na twee uur aaneengesloten zitten zijn de nadelen al niet meer te neutraliseren door een uurtje sport in de avond.

De overheid steekt met verschillende initiatieven in op bestrijding van overgewicht, diabetes en inactiviteit. Niet voor niks, want Nederland is in Europa kampioen in langdurig zitten, elk jaar komt er een Amsterdam Arena vol diabeten bij en overgewicht wordt door de Europese commissie een epidemie genoemd.

Wij als fitnessbranche kunnen onze achterban als geen ander helpen om ook in het dagelijks leven actiever te worden. Een eerste stap is de Schijf van 3-analyse van de WHO (de internationale bewegen voor gezondheid richtlijn) in ons lidmaatschapsadvies (sales) te integreren. Dat kan gemakkelijk door bij navraag over het sportpatroon de afgelopen periode ook te vragen naar de hoeveelheid recreatief bewegen. Hierdoor wordt het belang van recreatief bewegen al meteen duidelijk gemaakt. Als er dan een sport- en fitness advies volgt, dan zou het weer mooi zijn als we een Schijf van 3-advies geven. Hoeveel uithoudingsvermogen, hoeveel spiertraining en hoeveel recreatief bewegen? Ons advies wordt dan veel meer leefstijl gericht in de plaats van uitsluitend product gericht.

Inactiviteit bestrijden, dat moet vanuit de gehele maatschappij, vanuit onderwijs, bedrijven, zorg- en welzijn, overheid, sportsector. Kijk je echter naar de rollen van deze sectoren, dan past het recreatief bewegen advies het best bij de sportsector en binnen de sportsector het best bij Fitness. Hier wordt al individueel leefstijl advies verstrekt. Wij kunnen dus een grote rol spelen in de bestrijding van inactiviteit.

Wil je materiaal ontvangen waarmee je de analyse gemakkelijk uit kan voeren met leden, mail gerust naar info@nieuwe-gezondheid.nl, dan krijg je gratis een Schijf van 3-analyse formulier toe gemaild.
 

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl I 06 - 5362 3485

Edities