Van fitness naar healthy aging specialisatie: Blijven innoveren?

Verschenen in Bodylife nummer 3 2017

Healthy aging

Alleen al het feit dat we met z'n allen steeds ouder worden, doordat de medische wetenschap ons leven steeds langer weet te rekken, heeft tot gevolg dat er steeds grotere behoefte ontstaat naar kennis en begeleiding om op een gezonde manier ouder te worden. 'Healthy aging' is een beweging die nog enorm aan terrein zal winnen in de nabije toekomst. Je kan die trend overal waarnemen. Op TV door programma's zoals 'Valerio4ever', waarin Valerio op zoek gaat naar mogelijkheden om ons leven te blijven rekken op een gezonde manier. Je ziet initiatieven vanuit de overheid zoals het Nationaal Programma Preventie en Alles is Gezondheid, maar ook de door VWS en ZonMW geïnitieerde Sportimpuls en de ontwikkeling van Positieve Gezondheid, een visie die momenteel uitgerold wordt binnen zorg- en welzijn. Ook patiënt verenigingen richten zich fanatiek op preventiemaatregelen, zoals KWF met de preventierichtlijnen tegen kanker (invloed op je gezondheid), de Hersenstichting door hun ondersteuning van het Meet me @ the Gym programma, maar ook zorgverzekeraars die preventie programma's tegen o.a. diabetes initiëren en/of ondersteunen. Ook de commerciële markten richten zich steeds meer op preventie van ziekten. Zo is er een heuse anti (geraffineerde) suiker beweging gaande, sinds het advies van de WHO (mei 2015) dat we allemaal beter maar 50 tot 75% minder suiker moeten gaan eten, en het advies van de Gezondheidsraad in november 2015, dat we beter de suikerrijke frisdranken kunnen laten staan en daar beter water of (groene) thee voor in de plaats kunnen nemen (zonder suiker natuurlijk). En zelfs de producenten van auto's, meubels, fietsen, en veel andere producten gebruiken gezond leven, zitten, bewegen als middel om de koper over te halen te kopen. Kortom, we begeven ons in een nieuwe fase, de preventieve gezondheid fase, de fase van healthy aging, en deze beweging wint steeds meer aan terrein en wordt maatschappelijk ook steeds belangrijker.

Wat gaat deze 'healthy aging' ontwikkeling betekenen voor de fitnessbranche de komende tien tot twintig jaar?

We zitten niet in een fitnessbranche, maar in een preventieve gezondheidsbranche. Dat er behoefte is aan een effectieve invulling van preventieve gezondheid, dat is wel duidelijk. Ondanks alle inzet voor een gezondere bevolking in de afgelopen dertig jaar, gaat het nog steeds achteruit, onder andere op gebied van chronische aandoeningen algemeen, maar specifiek in het percentage overgewicht (helft van de bevolking momenteel) en diabetes (70.000 diabeten erbij per jaar in Nederland). Een van de belangrijkste stappen voor ons als branche om te nemen, is kennisbevordering over gezondheidsbevordering. Een tweede stap die cruciaal is om veel te kunnen betekenen is samenwerken in de regio.

Kennisbevordering op gebied van gezondheidsbevordering

We hebben al veel kennis in huis, de meeste werknemers beschikken over goede kennis van het menselijke lichaam. Die kennis is nog wel vooral gericht op bewegen uiteraard. De invloeden op onze gezondheid worden nog eens extra goed in beeld gebracht met het nieuwe 'Positieve Gezondheid' model van Machteld Huber. Naast bewegen speelt onder andere voeding, mentale fitheid, sociale netwerk, zingeving, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven een rol in of wij gezond ouder worden of veel last krijgen van ziekten. Na de kennisdossiers diabetes, overgewicht/obesitas en NAH mogen er nog velen volgen. Fitness trainers worden leefstijl- en preventie coaches. Het sportcentrum wordt het leefstijl advies en inspiratiecentrum van de regio en de trekt de kar van de gezondheid- en leefstijl beweging. Naast sportbegeleiding worden er leefstijl consults, cursussen en coach programma's voor leden, niet leden, bedrijven en instellingen aangeboden. Bij het leefstijl- en preventiecentrum van de toekomst kan je ook een veelvoud van testen afnemen, zoals lichaamssamenstelling, houding, bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, enzovoorts. Wellicht in samenwerking met organisaties die hierin gespecialiseerd zijn.

Samenwerking voor breed draagvlak en duurzame verankering

Er is enorm veel kennis aanwezig in elke regio op gebied van gezondheidsbevordering en healthy aging. De uitdaging is om deze kennis te bundelen, partijen bij elkaar aan tafel te krijgen en samen de schouders zetten onder een gezondere leefomgeving en bewustwording van de kracht van leefstijl. Ook branche breed en landelijk, kan samenwerken voor een versnelling van een effectieve aanpak zorgen.

Van fitness expert naar Healthy Aging specialist. Stel je voor dat er binnen de fitnessbranche een netwerk ontstaat van healthy aging specialisten, in elke stad en dorp één of meerdere specialisten met leefstijl- en preventie programma's die gegarandeerd de gezondheid bevorderen. Een mooi perspectief voor het team, een belangrijke ontwikkelrichting maatschappelijk, kansen in de richting van bedrijven en instellingen en een unieke service voor onze bestaande leden.

'Stilstand is achteruitgang', zo luidt het bekende gezegde en dat is in geen enkele andere branche zo waarheid als in de fitnessbranche. In vijfendertig jaar tijd is de branche van peuterfase gegroeid naar een volwassen branche, met een grote variatie van type bedrijven en met een enorme verdieping van kennis. De trainer op de fitnessvloer was eerst uitsluitend de fitness trainer, met kennis van anatomie en trainingsleer. Tegenwoordig is de trainer meer leefstijl adviseur en coach of doelgroep specialist, zoals diabetes, overgewicht/obesitas of niet aangeboren hersenletsel (NAH). De snelheid van de ontwikkeling van de expertise op de fitnessvloer zal in de komende jaren alleen nog maar toenemen, want de vraag naar een hogere expertise blijft ook toenemen.

"Een van de belangrijkste stappen voor ons als branche om te nemen, is kennisbevordering over gezondheidsbevorderin."

John van Heel | EFAA | E j.vanheel@efaa.nl | T 06-53623485

 

Edities