Club van de maand: Bij Sportjoy wordt BEGELEIDING met hoofdletters geschreven

Verschenen in Bodylife nummer 3 2017

Praktijk

Eigenlijk moeten we volgens Timmy af van enkel abonnementen verkopen, maar in plaats daarvan oplossingen bieden. Sportjoy volgt daarbij de zienswijze van Eric Vandenabeele van De Fitnessorganisatie. "Nu is het nog steeds zo dat mensen in feite betalen voor de huur van de toestellen en de begeleiding erbij krijgen. Wij hebben de rollen omgedraaid. Mensen betalen voor het programma dat voor iedereen persoonlijk wordt opgemaakt en gerelateerd is aan hun doelstelling. Waarbij ze gebruik kunnen maken van alle faciliteiten in onze club. Het is een enorm succes. We hebben zelfs al een wachtlijst. Uiteraard kunnen leden ook kiezen voor een klassiek abonnement of beurtenkaarten", aldus Timmy.

Groei

De manier van begeleiden en het persoonlijk contact met de sporters, staat al vanaf de start in 1988 hoog in het vaandel. Met als gevolg dat Sportjoy snel groeide en de oude locatie met een handvol toestellen, een kleine zaal en squashbanen, aan de Leopoldlaan te klein werd. Timmy Claeys: "Uiteindelijk heeft Sportjoy daar 25 jaar gezeten." Na een lange zoektocht vond Sportjoy een prachtige locatie. Het sportdomein Ithaka, gelegen midden in een mooi stuk natuurgebied. Het domein met de negen buiten-tennisterreinen was wel verwaarloosd, maar is afgelopen jaar volledig gerenoveerd. Sportjoy beschikt nu over een open fitnessruimte van 800 vierkante meter met moderne cardio- en krachtapparatuur, krachthonk met vrije gewichten en de SYNERGY van Life Fitness voor functionele training. Verder een indoorcyclingzaal, een aerobiczaal voor groepslessen (Zumba, BBB, Spinning, Pilates en Yoga) en vier indoorsquash- en twee indoortennisbanen. Daarnaast zijn ook de kleedkamers compleet vernieuwd, evenals de horecaruimte. Buiten liggen nog vier tennisbanen en een uniek obstakel parcours met een omloop van 700 meter waarop outdoortraining wordt gegeven zoals bootcamp en voor deelnemers aan de Strong Viking Run. De drie eigenaren Patrick Van Hoorbeke, Lieve Smekens en Timmy Claes zijn bijzonder blij met deze nieuwe locatie. "Met deze accommodatie kunnen we onze activiteiten verder uitbouwen", aldus Timmy.

Aanpak

De visie en de aanpak zijn met de verhuizing niet veranderd", verzekert Timmy. "Sterker nog: we hebben nu de mogelijkheid om onze programma's met 1 op 1 begeleiding (PT) en small Group training, verder uit te bouwen volgens de visie van Eric Vandenabeele." De begeleiding bij Sportjoy is praktisch in handen van Patrick, Lieve en Timmy. Ze zijn alle drie master in de bewegingswetenschappen. Dit staat volgens hun garant voor deskundige begeleiding en de nodige uitleg en leidt op de meest efficiënte manier tot het gewenste resultaat. Timmy noemt het ook één van de sterke punten van Sportjoy. "Daarnaast hebben we nog een medewerker genaamd Sil, die actief is in de fitnesszaal en tevens een aantal groepslessen verzorgd. Verder worden nog door een aantal zelfstandige instructeurs groepslessen gegeven. We hebben bewust gekozen voor niet teveel vaste medewerkers wat ook deels te maken heeft met de loonkosten in Vlaanderen. Op deze manier kunnen we de prijzen betaalbaar houden, zonder dat het ten koste gaat van de begeleiding. Al onze lessen en oefenprogramma's worden vanuit onze kennis door ons zelf samengesteld. Het zijn beslist geen standaardlessen, maar unieke lessen met veel variatie. Wat we willen is dat we onze leden een totaalplaatje aanbieden met een professionele sportbeleving en persoonlijk contact."

Investeren

Niet alleen is de accommodatie gerenoveerd. Ook werd er geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. "In september 2016 zijn al onze oude indoorcycling bikes vervangen door de nieuwe Tomahawk IC7 fietsen. Sinds die tijd zijn onze cycling lessen verdubbeld. Verder nieuw is de

SYNERGY T van Life Fitness die een verbinding heeft met de SYNERGY S. Dit geeft de mogelijkheid om met een groep van twaalf mensen de functionele, dynamische, maar vooral FUN training af te werken. We hebben nog wel wat oudere toestellen staan, maar we willen stelselmatig, dus niet eenmalig, vernieuwen met cardio- en krachtapparatuur van Life Fitness. Recent hebben we het Power Rack van Hammer Strength aangeschaft. We zijn wat betreft inkopen van apparatuur zeer kritisch. Zeker ten aanzien van de hypes in de fitnessindustrie. Daar laten we ons niet door leiden. We kiezen liever voor meer lessen en begeleiding dan bijvoorbeeld schermen op de toestellen. Besluiten over de aanschaf worden dan ook weloverwogen genomen, waarbij we ook onze leden betrekken en hun wensen en ideeën polsen. Dit heeft tot nu toe goed uitgepakt. Alles wat we hebben gekozen aan materialen en toestellen is de beste keuze gebleken."

Toekomst

Patrick, Lieve en Timmy zien de toekomst voor Sportjoy zonnig in. "We zitten momenteel op een acceptabel aantal leden", zegt Timmy Claeys. "We hebben geen interesse om nog verder te groeien in aantallen. Onze focus is meer gericht op begeleiding, nieuwe lespakketten ontwikkelen en met de leden een persoonlijke band opbouwen. Dit om het clubgevoel te versterken." Dat Sportjoy op de goede weg is, laten de lovende reacties op Facebook zien. Uitstekende plaats om te sporten, uitstekende begeleiding en vriendelijke medewerkers die steeds klaar staan met advies, wordt er genoemd. Een geweldige sfeer en respect voor iedereen die er komt, topsporter of beginner dat maakt niet uit, iedereen is er gelijk, schrijft een ander. Veelzeggend is de reactie: Het is een plaats waar vriendschap ontstaat en blijft bestaan.

Bij Sportjoy wordt BEGELEIDING met hoofdletters geschreven

Bij Sportjoy in het Belgische Eeklo draait alles om begeleiding, dat volledig is verankerd in de visie van de club. "We willen ons daarmee duidelijk onderscheiden in de markt", vertelt Timmy Claeys, die samen met Patrick Van Hoorebeke en zijn echtgenote Lieve Smekens eigenaar zijn van Sportjoy.

Tekst: Loet van Bergen

 

Edities