Oprichtster Renata Jarz: feestje voor vijftigste XCORE workout

Verschenen in Bodylife nummer 3 2017

XCO groeit gestaag

XCO Sports Company groeit gestaag. Van een hype is bepaald geen sprake. Leden van zo'n 550 Nederlandse clubs trainen inmiddels regelmatig met de XCO-trainer®, een buis gevuld met grit die workouts net dat beetje extra geven. De vijftigste XCORE® workout is inmiddels een feit.

Het verbaast oprichtster Renata Jarz van Xco Sports Company niet dat het concept dat ze in 2004 voor het eerst in de fitnessbranche introduceerde zo populair is. "XCORE® is een heel laagdrempelige trainingsmethode die iedereen op zijn of haar eigen niveau kan doen", legt ze uit. Een Nederlandse fysiotherapeut bedacht het product voor in zijn eigen praktijk. Hij wilde er de belastbaarheid van de schouders en ellebogen van zijn patiënten mee verbeteren. Ondernemer Jarz runde destijds haar eigen sportclub in Voorburg en zag meteen potentie in de buis. "Je kunt er je volledige core mee trainen. Ik heb de buizen eerst in mijn eigen school ingezet. Dat bleek een groot succes. Inmiddels staan de XCORE® workouts in de top drie van populaire lessen in veel fitnesscentra."

De XCO-trainer® is gevuld met grit dat bij iedere beweging die je maakt heen en weer beweegt. Omdat het grit doorschiet aan het begin van de teruggaande beweging, krijgen spieren en bindweefsel een extra mechanische belasting. Meer spierkracht is het resultaat, vetverbranding én een strakker lijf. Uniek aan XCORE®: Doordat de Reactive Impact aan het begin van de teruggaande beweging plaatsvindt worden gewrichten beschermd en niet overbelast. De buizen zijn er bovendien in vier verschillende maten en de oefeningen op meerdere niveaus. Iedereen bepaalt dus zelf de intensiteit van een training."

Opleiding inbegrepen

Clubs die een overeenkomst met XCO Sports Company aangaan, bestellen niet simpelweg een aantal buizen om er vervolgens alleen voor te staan. "Als je met de XCORE® workout wilt starten in je sportclub, dan bieden we de instructeurs allereerst een tweedaagse basisopleiding aan", legt Jarz uit. "Ze worden er getraind en gecertificeerd. Ieder kwartaal volgen ze bovendien een bijscholing." Elke drie maanden ontvangen de gecertificeerde instructeurs een dvd met een gloednieuw trainingsprogramma, de XCORE® workout. De 45 minuten durende training bestaat uit krachtige bewegingen op de beats van aanstekelijke muziekhits. Jarz: "Met vragen kunnen ze altijd bij ons aankloppen, op ieder moment. We proberen clubs volledig te ondersteunen en gaan voor zoveel mogelijk tevreden klanten. We willen precies weten wat hun ervaringen zijn en proberen continu te verbeteren."

Vernieuwing

De XCORE® workout zorgt al 12,5 jaar lang voor sterke spieren, een ijzersterke conditie én een hoog verbruik van calorieën. Toch is er wel het één en ander veranderd sinds de eerste training is ontwikkeld. "We zijn constant aan het vernieuwen", zegt Jarz. "Ieder kwartaal zitten er andere dingen in de trainingen. Tegenwoordig kom je bijvoorbeeld meer High Intensity tegen. Ook wordt het dagelijks leven beter nagebootst door combinaties van oefeningen aan te bieden. Functioneel trainen dus. We groeien mee met de ontwikkelingen in de markt en proberen steeds te vernieuwen."

De trainings-dvd van XCORE® #50 is dit maal op een bijzondere plaats gefilmd; in de Amsterdamse Club Panama. Vijftig instructeurs uit het hele land werkten er aan mee. "Deze mensen zijn ontzettend belangrijk voor ons. Zij zijn degenen die hun enthousiasme voor XCORE® overbrengen op de deelnemers en zorgen er uiteindelijk voor dat mensen het met zoveel plezier beleven."

XCORE® is niet de enige laagdrempelige workout die XCO Sports Company op de markt heeft gebracht. BRN®, XCO Outdoor®, LXR® en Broga® zijn andere voorbeelden.

Op xco.nl is meer informatie te vinden.

Sportschoolleden moeten niet raar opkijken als hun club binnenkort versierd is met ballonnen en vlaggetjes. De release van XCORE® #50 is voor veel fitnessclubs reden voor een feestje. Al 12 ½ jaar lang domineert het XCO-concept met bijbehorende trainingsprogramma's de Nederlandse fitnessmarkt. België, Luxemburg, Spanje, Frankrijk en Portugal zijn inmiddels ook aan de beurt.

Tekst: Elly Molenaar

 

Edities