FIBO 2017: "Een ideaal platform om de toekomst van de branche te bepalen"

Verschenen in Bodylife nummer 2 2017

Van 6 tot en met 9 april vindt in Keulen de FIBO plaats. De grootste en meest toonaangevende beurs in Europa, voor Fitness, Welness & Health! De beurs is onderverdeeld in drie, grote thema's: Expert, Passion en Power. Een uiterst interessant programma voor iedere branchegenoot. Meer dan 940 bedrijven uit meer dan 42 landen exposeren in Keulen. Niet voor niets worden er meer dan 153.000 bezoekers verwacht, uit meer dan 100 landen. Als professional of als liefhebber uit de branche, is een bezoek aan de FIBO bijna een verplichting.

Tekst: Peter Vader

FIBO Expert

De thema's op de beurs vormen de rode draad tijdens het programma. FIBO Expert is het platform voor de professionals. Het richt zich op de specifieke eisen van alle exposanten, afkomstig uit een aantal segmenten. Een belangrijk onderdeel, omdat de toekomst van de branche onder de loep wordt genomen. FIBO Expert biedt de gelegenheid om contacten aan te gaan of te verstevigen, om vergaderingen bij te wonen en naar aanleiding daarvan een zakelijke strategie te bepalen. Alle actuele trends passeren de revue, kortom: een ideaal platform om de mindset voor de toekomst van de branche te bepalen. FIBO Expert is onderverdeeld in een aantal segmenten. Aqua fitness, Training equipment, MED, Corporate fitness, Wellness & Beauty, Sports nutrition, Interior & Services, Consulting, Functional training, Trading, EMS, Mobile devices en Performance apparel.

FIBO Passion

Voor de gemiddelde geïnteresseerde, is FIBO Passion het meest aansprekende platform. Het is bestemd voor iedereen, kijk maar naar de verschillende segmenten: Group Fitness/Cross Fit, Virtual Training, Aqua Fitness, Conventions en Shopping Mall.

FIBO Power

De naam zegt het al, het gaat over kracht! FIBO Power is een op zichzelf staand evenement en is de belangrijkste ontmoetingsplaats voor bodybuilding, kracht- en gevechtssporten in Europa. Naast de talloze mogelijkheden om te shoppen, is er een podiumprogramma, waar de professionals uit binnen- en buitenland tonen wat ze in hun mars hebben.

Aandachttrekker

Virtuagym is, zoals ieder jaar, weer aanwezig en zal hun alles-in-één software voor fitness professionals presenteren op de FIBO. Het team geeft live presentaties van hun oplossingen voor klantbegeleiding, ledenadministratie, roostering en meer. Nieuwe ontwikkelingen, zoals de nieuwe webshop, zullen ook gepresenteerd worden en kun je op de stand de NEO Health Station uitproberen, een innovatieve kiosk met Virtuagym-integratie. Naast de Station zal NEO Health ook twee nieuwe trackers lanceren op de FIBO. Om dit totaalpakket van software en hardware te bekijken is een gang naar Hal 8 (Virtuagym) en Hal 7 (NEO Health) de moeite waard.

FT-Club

Een heel ander onderwerp is de FT-Club. Een nieuw concept voor Functional Training, een combinatie van een beschermd kwaliteitsmerk, de marketingexpertise van Greinwalder & Partner en de inhoudelijke kennis van Perform Better, over Functional Training. De FT-Club is een totaaloplossing voor:

Zelfstandige Personal Trainers die een eigen vestiging hebben of zoeken. De waarde van het concept zit, behalve in de trainingsfilosofie, in alle ondernemers-georiënteerde zaken als een doortimmerd ondernemingsplan, positionering, aanbod, prijsstrategie, marketing, verkoop, klantenmanagement enz.

Ondernemers in de fitness- en wellnessbranche die onderkennen dat een deel van de vloeroppervlakte niet voldoende rendabel is. De FT-Club heeft een unieke formule waarin functional training onder gespecialiseerde begeleiding een interessant businessmodel wordt. Als je deze formule toepast volgt een uitstekende return on investment.

KRUSH30

Op FIBO ligt voor Keiser de focus op twee dingen. De Keiser M3i Indoor Bike, nieuw materiaal om de klant beter uit te leggen waarom 'why we do what we do'. Waarom heeft onze bike een bepaald model? Waarom is gekozen voor dit aandrijfsysteem? Hoe weten we dat onze wattagemeting betrouwbaar is? Keiser laat door middel van een dynamometer zien dat de accuratesse van de wattage meting extreem hoog is. Bovendien introduceert Kaiser de KRUSH30 Accellerated Training. Een ingenieus doordachte 30-minuten training op het gebied van zowel Cardio, Kracht en Stretching. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het beste dat Keiser te bieden heeft op het gebied van magnetische weerstand, variabele weerstand en stretching. Voor maximale impact wordt (in tegenstelling tot wat men bij andere circuittrainingen ziet) krachtprogramma gescheiden van het cardioprogramma. Onafhankelijk onderzoek door San Francisco State University wijst uit dat dit tot 44% (bij lower body strength) beter resultaat oplevert. 

Twee stands

Op de FIBO zien we ook SofSurfaces. De producent van de DuraTrain rubbervloeren en Indigo Fitness, leverancier van diverse fitness apparatuur, versterken de samenwerking op het gebied van inrichting van fitness en sportscholen. Inmiddels zijn de eerste ruimtes ingericht met een DuraTrain schokdempende vloer en Power racks van Indigo Gym bij Vital Gym in Arnhem. Op twee stands zijn de ondernemingen aanwezig op de FIBO met F20 en F34 in hal 9, om de noviteiten van Indigo fitness en de unieke geluids- en schokdemping van de DuraTrain vloeren met holle noppen tot wel 8 cm dik, te laten ervaren.

Mijlpaal

De HDD GROUP bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd op het FIBO! Dit jaar is de HDD GROUP maar liefst 25 jaar actief in de fitnessbranche. Met trots staat het bedrijf daarom tijdens verschillende events stil bij deze mooie mijlpaal. Het jubileum wordt onder andere in Keulen gevierd met alle ondernemers en fitness professionals uit de branche. Tijdens FIBO 2017 is de HDD GROUP op verschillende internationale stands vertegenwoordigd. De HDD GROUP bestaat uit diverse business units. Je vindt het team daarom terug op de stands van:

  • BODY BIKE International (Hal 6)
  • Les Mills International (Hal 6)
  • Escape Fitness (Hal 9)
  • FunXtion International (Hal 9)

Een bezoek waard om ideeën te delen, nieuwe inspiratie op te doen en je te laten informeren over de nieuwste innovaties!

Op de stand van Life Fitness kun je de onbegrensde mogelijkheden ontdekken. Life Fitness denkt graag mee om verschillende leden een unieke trainingsbeleving te bieden en dat laten ze zien in Keulen. Ook dit jaar verrassen ze op de beurs met vernieuwende en complete oplossingen van Life Fitness, Hammer Strength, Cybex, ICG en Scifit. Ontdek er de nieuwe Integrity Series loopband, small group training concepten en nog meer. Trek je sportschoenen aan en ontdek ruim 1.100m2 fitness inspiratie van Life Fitness in Hal 6, stand B34.

eFle-xx

eGym presenteert op FIBO de volledige connected trainingsvloer en eFle-xx! "Een sportclub moet voor iedereen werken en ieder clublid moet gemotiveerd en succesvol kunnen trainen." Deze visie heeft eGym voor ogen. eGym zal telkens weer met nieuwe "ingrediënten" komen voor bijv. software-interface leveranciers van cardio-machines, body analyzers, wearables enz. Daarom toont eGym dit jaar op FIBO de eerste complete connected trainingsvloer, inclusief leveranciers. eGym CEO Philipp Roesch-Schlanderer: "Met onze connected trainingsvloer demonstreren we dat onze visie van een moderne club, die voor iedereen werkt, een realiteit is geworden. Leden trainen volgens hun individuele trainingsplan en bereiken hun trainingsdoelen op een betere manier. Dat is leuk, motiveert en houdt leden voor een langere tijd in de club!" De connected eGym trainingsvloer blijft verder groeien: eGym presenteert de allereerste volledig geautomatiseerde eFle-xx toestellen. Hierdoor maakt eGym de volgende stap op weg naar hun toekomstvisie van een functionele fitnessclub voor de massa markt. Ervaar de connected trainingsvloer en eFle-xx zelf op FIBO bij de eGym stand C30 in hal 7.

Verder kun je op de FIBO getuige zijn van de nieuwste ontwikkelingen bij de Airpressure Bodyforming methode, die via Slim Belly en Slim Legs haar plaats in de fitnessmarkt heeft verankerd. Met het absolute topseizoen voor de afslankmarkt in aantocht, is dit zeker de moeite van het beoordelen waard. En als je na alle stof tot nadenken even gewoon een feestje wilt vieren, is de legendarische standparty op vrijdagavond van Greinwalder & Partner een bezoek waard.

Een heel andere aandachttrekker is de dance workout met Claudio Melamed. Met oprichter Viveca Jensen voor Piloxing. De Les Mills trainers Bettina Keller en Isabell Schruf doen hun Masterclasses in Body Attack, Body Combat en Sh'Bam. Op zaterdag en zondag is er de Zumba Fitness Party en om een sterke buik en soepele spieren te krijgen, is wat "Core + beweging" in de Workshop Room 1. De FIBO Convention deelnemers kunnen hier bijvoorbeeld meedoen aan de Animal Flow met Rich Scrivener en de vijf basis elementen van de Chinese geneeskunde Bodyart beoefenen, met de oprichter Robert Steinbacher. In Hal 5 treffen we op podium 1 "Group Fitness Free Style" en "Body and Mind" aan, hier is onder andere Gennaro Setola aan het werk te zien, de oprichter en hoofdtrainer van BodyFly. Ook de drie keer aërobe kampioen Gil Lopes uit Brazilië, de yoga specialisten Jonatan Canada en Fabrice Tyack en de "Fred Astaire van Aerobics", Marc-Oliver Kluitke, zullen hun programma met het aanwezige publiek afwerken.

Hip Hop is back!

Er is ook een première in de vorm van Pool Stage, een trendy workout Aqua Fitness met masterclasses Aquacycling tot en met Zumba en trainers uit de Europese aquafitness elite. Hierbij zijn aanwezig de zwemmer Ekaterina Kappkova en master trainer Fabrizio Cantarini, die Aqua Cardio Fitness Circuit tot een hele ervaring maakt. Andere aanwezige namen zijn Javier Bergas, hij is aqua fitness instructeur van de Spaanse Swimming Federation Real Federación Española de Natación, die u uitnodigt voor de Aqua Cross X Fit & Fun. En aanwezig is Zumba ster Jaromir Cremers, die haar dance workout combineert met effectieve training in Aqua Aqua Zumba Wet'n'Wild. Dan is er nog Hip Hop! Dit maakt een comeback in de groep fitness-scene en krijgt aandacht in Hal 4. De presentatoren zijn onder andere hip-hop ster Andreas Maintz, van "Wicked Minds", Stef Ferres en Marco "Obelixx" Menezes. Ze geven masterclasses in Afrikaanse dans, hiphop choreografie, house en Old School Hip Hop. Op zondag organiseert FIBO de Duitse open HIP HOP UNITE, een toernooi waarvoor zich ongeveer 200 dansers hebben aangemeld.

Kennisoverdracht

Dit jaar is de FIBO nog meer gericht op kennisoverdracht van veel experts uit de industrie naar de gekwalificeerde deskundigen op sportscholen. Het blijft de moeite waard om de strategieën van de specialisten om te zetten naar het eigen bedrijf. Professionele adviezen worden gegeven door Peter van Geve, als het gaat om het bouwen van een handelsmerk met een zichtbare, eigen identiteit. En fitness Youtube ster Karl Ess toont hoe het juiste gebruik van social media de eigen loopbaan kan voeden. Andere sprekers zijn onder anderen Anthony Wall, directeur van Strategic Partnerships van de American Council on Exercise, en de specialist voor prestatieverbetering Brendan Chaplin. Verder zijn er seminars over hoe trekken we mensen naar een gezondere levensstijl, over hoe mensen begeleid dienen te worden in moeilijke tijden en hoe ze aan gewicht management kunnen doen. De experts Bobby Capuccio, de specialist voor gedragsverandering, en de Griekse fitness expert Alexis Batrakoulis informeren het publiek hierover.

Er is heel veel te doen tijdens de FIBO. Een bezoek aan het beursterrein in Keulen aan de Messeplatz 1, is voor iedere deelnemer aan de fitness branche eigenlijk een 'must'. U kunt er terecht van 6 tot 9 april, waarbij 6 en 7 april alleen bestemd zijn voor de professionele bezoekers en 8 en 9 april voor de professionele bezoekers en het grote publiek. Van 09:00u tot 18:00u kunt u uw hart ophalen aan alles wat de fitness branche heeft te bieden. Tot ziens in Keulen?

Edities