Club van de maand: Sport & Health Center The Chariot

Verschenen in Bodylife nummer 2 2017

Sport & Health Center 'The Chariot' scoort goed bij de leden!

'The Chariot' is een club met een lange historie die sinds 1989 bestaat. De onderneming heeft onder de naam 'Sportinstituut Eibergen' een behoorlijke tijd aan de Beltrumseweg sportactiviteiten verzorgd, in een voormalige melkfabriek. In 1999 verhuisde de sportschool naar de Nijverheidsstraat en werd tevens de naam veranderd in 'The Chariot'. In de afgelopen jaren heeft de club een flinke groei doorgemaakt.

Tekst: Loet van Bergen

Sinds januari 2014 is Frank van Amersfoort mede eigenaar van dit bedrijf. Uitvoering geven aan alle facetten binnen het bedrijf, vindt hij het leukste wat er is. Als jonge, enthousiaste ondernemer heeft Frank 'The Chariot' in Eibergen en omgeving op de kaart gezet door zijn innovatieve ideeën.

Fitness à la Carte

Zo introduceerde hij een paar jaar geleden Fitness à la Carte. Het is een soort 4-gangen menu dat jezelf kunt samenstellen. Frank: "Dit concept biedt veel duidelijkheid in de keuze naar hoe je het beste resultaat kunt behalen. Dit gebeurt in vier stappen. In stap 1 kiest men het lidmaatschap. In stap 2 het soort instructie. In stap 3 het doel (afvallen, vitaal worden of spieropbouw). In stap 4 kan er gekozen worden uit een toevoeging. Dit kan zijn een regelmatige meting van je spieropbouw of vetpercentage, maar het kan ook een verwenonderdeel zijn, zoals een zonnebank kuur. In al die jaren dat we met dit concept werken, blijkt dat gezondheid, fitheid, conditie en afvallen op nummer 1 staan."

Afvalrace

Een ander concept uit de koker van Frank is de afvalrace. Een tien weekse afvalrace met workshops erin dat hij in januari 2014 is gestart. Met succes. "Er werken nu zo'n vijftig à zestig clubs met dit programma. Zelf draaien we gemiddeld drie afvalraces per jaar. Het concept heb ik inmiddels vermarkt en is nu een product geworden van Body Support." Bijzonder is ook de sportondersteuning die geboden wordt aan onder meer mensen met een verstandelijke, lichamelijke, visuele of meervoudige beperking. "Deze sportondersteuning verzorgen we niet zelf, maar gebeurt door Brichbouw. En voor kinderen met gedragsstoornissen en ADHD verzorgt Christiaan Reinders een coaching traject. Goede initiatieven", vind Frank. "Waar wij graag onze faciliteiten voor ter beschikking stellen." Tenslotte is in 'The Chariot' de praktijk gevestigd van 'Fysio Physics', waarmee een goede samenwerking is.

Vernieuwing

In de paar jaar dat Frank mede-eigenaar is, heeft hij een groot aantal vernieuwingen doorgevoerd zoals bovengenoemde initiatieven. "Ik vind het leuk om steeds iets nieuws te brengen", zegt hij. "En het houdt de klanten gemotiveerd. Daartoe behoort ook regelmatig investeren in nieuwe apparatuur." Recent heeft 'The Chariot' de nieuwste apparatuur aangeschaft van Life Fitness, dat het sporten volgens Frank een nieuwe dimensie geeft. De zeventien nieuwe toestellen bestaan uit cardio-apparatuur, loopbanden, fietsen en crosstrainers en bieden legio mogelijkheden. Zo is de apparatuur uitgerust met schermen waarmee je als het ware kunt trainen in een park in Californië of in steden als New York en Parijs. In de korte tijd dat we de apparatuur hebben, merken we dat de leden met veel meer enthousiasme gebruikmaken van deze apparatuur. Verder kunnen ze tijdens het sporten ook de krant lezen, Facebook bekijken, Netflixen of hun eigen Youtube-lijst afspelen."

The Chariot app

Bijzonder is ook de app, die sinds kort toegankelijk is voor de vaste leden. Met een polsbandje dat de leden dragen, worden alle gegevens meteen doorgezet naar de speciale app, die gebruikmaakt van de lay-out van Virtuagym. Deze app meet alle trainingsgegevens, maakt voortgangsrapportages zichtbaar, geeft uitleg hoe bepaalde apparaten werken en onthoudt tevens de instellingen van de apparatuur. Verder laat de app oefeningen zien waarmee bepaalde spiergroepen getraind kunnen worden. Frank: "Het mooie van deze app is dat het alle statistieken in beeld brengt en op deze manier de sporters een goed inzicht geeft hoe ze er voor staan. Maar ook voor de instructeurs biedt de app mogelijkheden, want er kunnen nóg beter programma's op maat worden aangeboden. We hebben de app een aantal maanden geleden gelanceerd en nu al maken veel leden er gebruik van. Zelfs 55-plussers die het leuk vinden om met deze app te werken. Daarbij helpt de informatie uit de app onze instructeurs om mensen nóg beter bij te sturen. We zijn momenteel bezig met de integratie van de data van Life Fitness en E-Gym zodat straks alle data met elkaar gedeeld kan worden en de voortgang nog beter bijgehouden wordt", aldus Frank.

Onderscheid

Het is natuurlijk prachtig wat 'The Chariot' allemaal biedt aan trainingsmogelijkheden en het grote aanbod van groepslessen. Zeventien verschillende live lessen per week! Daar zijn we niet uniek in", beaamt Frank. "In waar dan wel?" is de vraag van de 'bodyLIFE' redacteur onmiddellijk. "We zijn een VES centrum en werken volgens de zes zekerheden van de VES, dat elke maand wordt getoetst bij onze leden. Dit aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten. Hier rollen een score en eventuele verbeterpunten uit. Onze leden geven ons gemiddeld een 8,4. Vooral voor onze manier van begeleiden, zowel in het fitnesscentrum als daarbuiten. Leden krijgen van ons allerlei beweegtips mee naar huis."Beweging die volgens Frank essentieel is in het dagelijkse leven en ook bijdraagt aan het bereiken van hun doelstellingen."

Toekomst

Plannen heeft Frank nog genoeg voor de toekomst. "Op korte termijn willen we de apparatuur effectiever inzetten door een andere routing te maken. "Verder gaan we een exclusieve ruimte creëren met het E-gym platform, cardio-apparatuur, fittesten en Personal Training." Frank wil binnen het centrum meer doelgroepzones realiseren. "Als gepassioneerde sporter en ondernemer met de zorg voor gezondheid, ga ik voor elke uitdaging." Samenwerking tussen verschillende organisaties is ook iets waar Frank sterk in geloofd. "Dus ben jij de ondernemer die een leuk idee heeft, call me!"

Edities