Yoga blijvende trend in sportclub!?

Verschenen in Bodylife nummer 1 2017

In de vorige editie zijn we ingegaan op de fitnesstrends van 2017. Yoga staat in 2017 op de achtste plaats. Yoga mag dan de oudste sport ter wereld zijn, het blijft actueel in het sportaanbod. Yoga, en deelname aan yoga lessen, ondergaat tegenwoordig zelfs een enorme groei.

Groeimarkt

Het meest recente onderzoek geeft aan dat er in Amerika een groei in deelname aan yoga lessen heeft plaatsgevonden van 20,4 miljoen deelnemers in 2012 naar 36,7 miljoen in 2016. Een groei van maar liefst 16,3 miljoen in vier jaar. De verwachting is dat de groei in 2017 en de jaren daarna zal doorzetten. Als fitnesstrainer en fitnessondernemer is yoga aanbieden dus eens slimme zet. De vraag rijst dan : "Welke yogastijl past in uw sportcentrum?" Het aanbod is groot, het maken van de juiste keuze wordt daardoor moeilijker.

Een keuze maken

Om te helpen bij het maken van een goede keuze, hierbij allereerst een opsomming van de belangrijkste yoga stijlen:

  • Hatha Yoga is de basis van alle yoga stijlen. Hatha is zeer geschikt als basis om kennis te maken met yoga omdat er geen gebruik gemaakt wordt van 'flow'. Het accent ligt op ademhaling, stretching en kracht. Bij alle yoga stijlen wordt gewerkt met 'ujjayi', ook wel 'ocean breath' genoemd. Een ademhalingstechniek die kenmerkend is voor yoga. Hatha yoga werkt helend en stres verlagend.
  • Vinyasa yoga wordt ook wel Yoga flow genoemd. Vinyasa betekent letterlijk connectie. Bij Vinyasa yoga zijn ademhaling en beweging onlosmakelijk met elkaar verbonden. De asana's worden in een 'flow', een soort van stroom, uitgevoerd. Een zonnegroet is een voorbeeld van Vinyasa yoga. De (gedeeltelijke) zonnegroet is een terugkerend onderdeel in deze lessen. Vinyasa is de basis van een aantal andere yogastijlen en vanwege de 'flow' beduidend anders dan Hatha yoga.
  • Ashtanga yoga is een reeks van oefeningen uit de Vinyasa stijl welke door K. Pattabhi Jois (1915-2009) bekendheid kregen. Er zijn zes Ashtanga yoga reeksen die een student zich in eigen tempo eigen kan maken. De combinatie van Vinyasa yoga met ujjayi ademhaling, mula bandha (bekkenbodem trainingstechniek), uddiyana bandha (abdomen, diafragma trainingstechniek) en drishti (focus) in de zes officiële reeksen is Ashtanga yoga.
  • Power yoga is Vinyasa yoga, die veelvuldig in sportscholen wordt gebruikt. Hierbij gaat het om oefenreeksen waarbij het accent ligt op kracht en lenigheid. Het is een westerse stijl die in USA zijn oorsprong had. Het betreft vaak een modificatie van de originele Ashtanga. De basis van Power yoga kan ook bestaan uit andere, vooral krachtige, asana's.
  • Iyengar Yoga is ontwikkeld door B.K.S. Iyengar. Iyengar heeft het werken met hulpmiddelen zoals blokken, banden en dekens, geïntroduceerd. Het gebruik van deze hulpmiddelen zie je tegenwoordig terug in diverse yoga stijlen. Hierdoor is perfectionering van poses en het sneller c.q. makkelijker verleggen van fysieke grenzen mogelijk. Iyengar valt ook onder de Vinyasa stijl.
  • Hot yoga is yoga in een ruimte die is verhit tot 40°. Meestal betreft het Vinysa yoga. Hot yoga is ontstaan nadat yoga in een warme ruimte bekend werd door Bi kram Choudhury. Bi kram ontwikkelde een Vinyasa yoga les van 90 minuten met 26 houdingen genaamd Bikram yoga.
  • Yin yoga is een nieuwe yogastijl waarbij gewerkt wordt met diverse hulpmiddelen om het lichaam maximaal te ondersteunen. Bij Yin worden asana's zeer langdurig, rond de vijf minuten, vastgehouden. Het is een helende yoga die rust en ontspanning geeft.
  • Bij Aerial (Sling) yoga of non gravity yoga wordt gewerkt met een doek waarin de cursist zit of lichaamsdelen ondersteund. Voor deze yoga stijl is het nodig om goede bevestigingspunten aan het plafond te hebben voor de doeken. Er wordt zowel met Hatha als Vinyasa gewerkt in de doeken.
  • Steeds meer centra bieden kinderyoga aan om kinderen al op vroege leeftijd kennis te laten maken met de voordelen van yoga. Hierbij wordt soms gewerkt met ouder en kind (babyyoga en kinderyoga) en soms met alleen kinderen. 37% van de kinderen van yoga deelnemers doen ook aan yoga, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer yoga in de sportclub veel deelnemers aantrekt, is het de moeite waard om ook kinderyoga te overwegen in het aanbod.

Yogastijlen

Binnen alle yogastijlen wordt gewerkt met pranayama (ademhalingsoefeningen) en soms ook met chanten (zingen van mantra's, vooral bij traditionele stijlen). Vanwege het chanten wordt in sportcentra minder vaak voor een traditionele yogastijl gekozen. Hatha yoga is heel toegankelijk en daardoor zeer geschikt voor sportcentra. Het is laagdrempelig en vanwege de stress verlagende en lenigheid bevorderende effecten, wordt het gewaardeerd door de sporters. Voor de fittere dames en heren is Power yoga een zeer geschikte stijl. De krachtige houdingen maken de les uitdagend en motiveert ook mannen om mee te doen. Onder de CrossFitters is (power)yoga de meest gekozen tweede sport. Vinyasa yoga en Hot yoga worden steeds groter. Hot yoga staat in Amerika momenteel op nummer één. Als sportcentrum kun je hierop inspelen door een Vinyasa of Power yoga les aan te bieden in een verwarmde ruimte.

Bronnen: 2016 Yoga in America study, Alice G Walton, Rabobank cijfers en trends, Wikipedia, yogajournal.com, mijn leraren en in het bijzonder Vijay en Manju Jois

 

Annemiek Smegen, Eigenaresse QUENO Sportopleidingen, 500CYT mastertrainer Yoga Alliance International. Voor meer informatie over Yoga en Yoga opleidingen kunt u kijken op www.quenosportopleidingen.nl

Edities