Marcel Mutsaers: een energieke ondernemer die zijn eigen product ontwikkelt!

Verschenen in Bodylife nummer 1 2017
Er lopen veel energieke mensen rond in de fitnesswereld. Eén ervan is Marcel Mutsaers, die dagelijks zijn ondernemersgeest combineert met bewegen. In zijn eigen sportschool Proffit Functional Fitness in Hedel traint hij zelf en geeft hij les. Maar hij gaat nog een stap verder. Hij ontwierp zijn eigen fitness product, de Stabicore, en verkoopt sinds kort ook een tweede product: de Gyrospinn.

Tekst: Peter Vader

Gepassioneerd ondernemen

Marcel Mutsaers: "Sport was altijd al mijn passie. Na het middelbaar onderwijs ging ik naar het C.I.O.S. in Sittard en daarna volgde drie jaar fysiotherapie in Leiden gecombineerd met lesgeven, judo en worstelen. Bij Mulder Sport in Den Haag heb ik mijn enige hele jaar voor een "baas" gewerkt. Mijn ambities werden al snel duidelijk, in het eerste functioneringsgesprek vroeg ik om meer verantwoordelijkheid in het bedrijf?een managementfunctie. Later kwam daarbij "voor mijzelf beginnen". Dhr. Mulder vond het schitterend, hij tipte mij op een mogelijke overname van een familiesportschool in Weert. Dus heb ik daarvoor een bedrijfsplan geschreven en ingediend. De bank zag mijn plan wel zitten. Ook kon ik franchisenemer van OHRA AFP Fitplan worden als ik zou starten. Helaas gingen de plannen niet door en ben ik bij Fitplan gaan werken. De naam veranderde later in "De gezonde zaak". Toen ook daar de plannen niet doorgingen zoals vooraf gepland - we zouden onder het stadion van Willem II in Tilburg samen een medisch preventiecentrum starten - ben ik om mijzelf te resetten gaan reizen.

Mutsaers vervolgt : "Na een aantal maanden reizen en werken door Australië en Curacao ben ik overdag een middle management opleiding gaan volgen. 's Avonds werkte twee keer in de week als medisch fitnessinstructeur. Zes maanden later liep ik stage als Arbocoördinator voor een middelgroot bedrijf met zo'n 250 medewerkers. Ik had daar nog geen opleiding voor en deed eigenlijk alles op het gevoel en boerenverstand. Het bedrijf was erg blij want ik had een fikse boete weten te voorkomen, dus boden zij mij aan om de echte opleiding te volgen. Zodoende werd ik één van de eerste Arbocoördinatoren van Nederland!

Mijn plaatje was compleet; ik had nu niet meer alleen de stempel 'sport' op mijn voorhoofd. Ik zat inmiddels aan de tafel met management, OR, directie, doktoren en arbodiensten en werkte voor en aan de gezondheid van mensen. Intussen was de fysiotherapeut In Hedel, waarvoor ik de medische fitness draaide, benaderd om in Japan te gaan werken. Vanaf dat moment ben ik zelfstandig door gegaan en vijf jaar later heb ik de stap gezet om een eigen fitnesscentrum te starten?.daar gingen we weer!!! Bedrijfsplan, Gemeente, wachten, wachten, hopen, point of no return, in het diepe... en nu zijn we alweer vijftien jaar verder!"

Stabicore

Zijn fitness centrum draait goed, maar Marcel wilde nog een stapje verder. Marcel Mutsaers: "Het idee voor de Stabicore had ik al tien jaar geleden. Daarvoor was ik al enorm gefascineerd van sportproducten met een Aha-erlebnis. Midden in de Crisis die voelbaar was besloot ik iets te gaan doen met mijn idee.

Een eerder ontmoete matrijzenmaker vond mijn uitvinding geweldig. Hij stelde voor samen verder te ontwikkelen en maakte het prototype. De Stabicore was geboren! Het is een ogenschijnlijk simpel product, maar zeer vernuftig. De kernwaardes waren duidelijk, van gemakkelijk naar moeilijk, van licht naar zwaar. Ik zag in de praktijk dat er maar heel weinig balans oefenmateriaal was, die ook aangrepen vanaf het bovenlichaam. Terwijl dit in het dagelijkse leven toch vaker voorkomt.

Door de Stabicore te gebruiken wordt oefenen één groot feest. Ga gewoon eens op één been staan, dan komt er een veelvoud van bewegingen en spiergebruik los. Je hebt tegenwoordig variaties met het component water, daarmee ben je altijd reactief (chaos). Als je met kogels werkt, zoals bij de Stabicore, kun je wél actief werken. Je laat zien dat je controle hebt over je balans en stabiliteit.

Marktbenadering

Marcel Mutsaers vervolgt: "Parallel met het ontwikkelen van het product was mijn volgende stap de marktbenadering. Ik maakte de link met de bosubal, die zie je overal. Bij iedere bosubal hoort een Stabicore. Het is eenzelfde soort stand alone product en dat betekent dat er een enorme markt voor is. Achter de bosubal zit een enorm marketing apparaat, als éénpitter moest ik daarvoor nog een oplossing vinden. Mijn doelgroepen zijn fysiotherapeuten, circuittrainers, personal trainers, sportscholen, maar hij is ook geschikt voor het revalidatiesegment. De volgende stap moet zijn dat alle jongens die het voor het zeggen hebben in de opleidingswereld er mee aan de slag gaan." De prijs van de Stabicore is ? 89,00 voor de fysiotherapeut. De consumentenprijs bedraagt ? 116,00.

Motivatie

Van het ontwikkelen van mijn product, naast het runnen van mijn sportcentrum, geniet ik dagelijks. De weg er naar toe is alleen al een beloning op zich, maar daar doe je het niet voor. Je wilt het product ontwikkelen tot een succes in de markt. Je wilt trots zijn op het resultaat. Je hoopt er iets meer uit te halen dan alleen die voldoening. Ik raad iedereen aan om niet bang te zijn om te ondernemen. Ik leef bewust, maar geniet als Brabander ook van het leven."

Gyrospinn

Zijn tweede product heeft Marcel Mutsaars inmiddels ook in zijn leveringsprogramma: "Sinds anderhalve maand ben ik ook eigenaar van een ander product: de Gyrospinn. Het is een tool met één bal erin en stimuleert alle spieren rondom je schouder en arm. Je kunt het overal gebruiken, want hij is niet groot. Ideaal voor mensen die veel achter de computer werken, je houdt de spieren actief. De Gyrospinn heeft een consumentenprijs van ? 34,95 en is ook te koop bij bol.com."

Dat al het nadenken over zijn product ook wordt gewaardeerd, werd duidelijk toen hij met de Stabicore de tweede plaats behaalde van de bodyLIFE innovatie Award 2015 publieksprijs.

Edities