Fitnesstrends en kansen 2017

Verschenen in Bodylife nummer 1 2017

Ieder jaar publiceert het ACSM (American College of Sports & Medicine) de fitnesstrends van het jaar en zo ook in 2017. 'Wearables' staat dit jaar op nummer één als fitness trend, mensen willen meten wat ze doen en halen daar motivatie uit om meer te blijven bewegen. Trend twee en vier zijn respectievelijk trainen met eigen lichaamsgewicht en krachttraining, da's mooi natuurlijk, maar wat moeten of kunnen wij daarmee als club, beweegbegeleider, trainer of personal trainer?

Het is natuurlijk fantastisch dat een organisatie analyses doet bij onze klanten en potentiële klanten. Ze onderzoeken de behoeften en interesses en dat geeft ons de mogelijkheid om hierop te anticiperen. Allereerst door ons productaanbod onder de loep te nemen. Bieden we voldoende activiteiten aan, waarbij alleen getraind wordt met eigen lichaamsgewicht? Omdat we dat in de afgelopen twintig jaar onvoldoende gedaan hebben, zijn er vanuit andere hoek programma's zoals Cross-Fit ontstaan. Functionele training ligt natuurlijk in dit verlengde, maar is alweer een mengelmoes van trainen met attributen en puur trainen met het eigen lichaamsgewicht. In 'bootcamp' wordt ook antwoord gegeven op deze interesse en de behoefte om te trainen met het eigen lichaamsgewicht. Ook daarin is het vaak een combinatie van trainen met hulpmiddelen en puur trainen met lichaamsgewicht.

Omdat 'trainen met het eigen lichaamsgewicht' zelfs op nummer twee van de interesse/trendlijst staat, is het wellicht goed om eens te onderzoeken of het trainingsprogramma aangevuld kan worden met een training die hier helemaal op gericht is. Zoals men bij Cross-Fit ook gedaan heeft. Wat zijn de basis vormen van training die we nodig hebben? Welke oefeningen passen hier in en hoe kan je dat vertalen in een programma?

Krachttraining staat op nummer vier van de 'Top 10'; steeds meer mensen zijn zich blijkbaar bewust van het belang van wekelijkse spiertraining. Ook hier is wellicht een analyse op zijn plek. Maken we wel voldoende duidelijk aan onze leden waarom spiertraining zo belangrijk is, zodat de interesse, die er blijkbaar al is, nog verder wordt aangewakkerd. Leren we onze leden voldoende over effectieve spiertraining tijdens het introductie programma (factsheets, persoonlijke uitleg, clinics, workshops)? Trainen onze leden, die wekelijks aan de gewichten hangen, wel optimaal effectief en doen we daar voldoende voor?

De trends 2017 reiken ons een aantal overdenkingen aan om onze dienstverlening nog eens goed onder de loep te nemen en waar nodig een verbeterslag te maken. Inspiratie dus om ons product nog beter te maken en naar een volgend niveau te tillen.
 

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl I 06 - 5362 3485

 

Edities