Fitness als belastingvoordeel?

Verschenen in Bodylife nummer 10 2016

Fitnessbeoefenaar zorgt voor besparing op de gezondheidszorg

Onze gezondheidsbarometer wordt er niet beter op. Gemiddeld leven we misschien wel langer, maar de kosten van de sociale zekerheid en in het bijzonder de gezondheidszorg swingen de pan uit. Onze curatief ingestelde medische sector heeft zich gedurende jaren op een soms perverse manier verrijkt door onderzoeken en medicatie sneller op elkaar te laten volgen dan de afleveringen van je favoriete soap. Gekoppeld aan toenemende vergrijzing resulteerde dit in extravagante uitgaven in de gezondheidszorg.

Verantwoordelijke ministers proberen hier nu, in het kader van de besparingen, iets aan te doen. Onbegrijpelijk dat men nog steeds niet heeft begrepen welke rol de fitnesssector hierin kan spelen. Niet alleen om budgettaire reden maar ook en vooral voor de effectieve gezondheid van iedereen.

Belabberde toestand

We kunnen er niet naast kijken. Gerespecteerde wetenschappers publiceren om de haverklap onderzoeksresultaten over onze belabberde toestand en de toenemende risico's voor onze gezondheid. 'Vergrijzing zorgt voor een wankele welvaartsstaat', '1 op 7 Belgen heeft obesitas', 'Hart- en vaatziekte blijft doodsoorzaak nummer 1', 'Steeds meer tieners hebben tabletnek', '1 op 10 aan alcoholinfuus', 'Amper 40% beweegt meer dan 30 minuten per dag', 'Op 100.000 inwoners sterven jaarlijks 20 mannen en 16 vrouwen door onvoldoende beweging'. Je zou toch denken dat dit mensen en vooral gezagsdragers moet wakker schudden.

Oplossingen

Denken in termen van problemen brengt natuurlijk geen oplossing. Gelukkig publiceren evenveel, of zelfs nog meer wetenschappers onderzoeksresultaten over mogelijke oplossingen. 'Bewegen wordt belangrijker dan wegen', 'Zo leef je tot 7 jaar langer: elke dag 25 minuutjes wandelen', 'Lopen maakt je creatiever', Levensstijl maakt je 10 jaar jonger, of 32 jaar ouder', 'Bewegen is the best buy in vergelijking met andere medicatie'. Wie de nieuwsbrief van IHRSA 'Health Benefits of Exercise Report' volgt krijgt wekelijks nieuwe onderzoeksresultaten die het belang van regelmatig en gecontroleerd bewegen aantonen bij gezonde mensen en alle mogelijke doel- en risicogroepen. Je zou toch denken dat dit mensen en vooral gezagsdragers moet aanzetten om met ons samen te werken.

Oorzaak

Volgens de cijfers van het BIVV vielen er in 2015 in België 755 verkeersdoden (ter plaatse en binnen de 30 dagen na een ongeval). Begrijpelijk dat politici en administraties op zoek gaan naar een mogelijke oorzaak om deze dramatische cijfers naar beneden te krijgen. Toenemende alcohol- en flitscontroles kunnen een oplossing bieden. De extra inkomsten voor de staatskas zijn waarschijnlijk een welgekomen extraatje.

Op 11 miljoen Belgen moeten we 3960 overlijdens betreuren omdat mensen gewoon te weinig bewegen en dus onfit zijn. Meer dan 5 keer zo veel als verkeersdoden. Inderdaad naast de doden in het verkeer zijn er ook gekwetsten. Eenzelfde redenering gaat op voor het gebrek aan beweging. We mogen niet denken aan het aantal aandoeningen, lichamelijke en psychische problemen ten gevolge bewegingsarmoede. Je zou toch denken dat wij, met ons laagdrempelig, niet competitief, gezondheidsgericht aanbod naar iedereen een ideale partner zouden zijn voor verantwoorde politici.

De politiek in Vlaanderen en België neemt inderdaad initiatief. We begrijpen dat het in tijden van besparing niet makkelijk is. Er moeten miljarden gevonden worden. In België wordt dit jaar extra 900.000 bespaart op gezondheidszorg. 60% van de besparingen worden gedragen door de gezondheidszorg waar de regering jaarlijks 24 miljard moet inpompen.

Goedkoopste

Maggie De Block, minister van Volksge-zondheid, heeft 10 miljoen vrijgemaakt om geneesmiddelen te vergelijken zodat de efficiëntste en goedkoopste de burger zouden bereiken en de medische kosten gedrukt kunnen worden. Dezelfde minister heeft een suikertaks ingevoerd. Een taks waar zelfs onze Raad van State niks van snapte. Die taks werd ondertussen terug afgevoerd. Omdat de inkomsten tegen vallen. Gezondheid was geen punt. Belastingsinkomsten daarentegen wel.

Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters, heeft een nieuw decreet uitgevaardigd voor de erkenning en subsidiëring van sportfederaties. De beschikbare middelen gaan nog meer naar competitie en topsport gerichte unisportfederaties en slechts drie (politiek verzuilde) multisportfederaties met focus op recreatie en sport voor allen blijven over. Er is geen plaats meer voor een fitnessfederatie. Die krijgt een werking met minimale middelen binnen het decreet gezond en ethisch sporten. Middelen die ze niet mag inzetten voor promotie van de sporttak, maar voor beleidsondersteuning welke in hoofdzaak neerkomt op overleg en controle (o.a. dopingproblematiek).

Bewegen op Verwijzing

Minister van Welzijn Van Deurzen rolt een project 'Bewegen op Verwijzing' uit over Vlaanderen. BOV-coaches worden na doorverwijzing door de arts via een terugbetalingstraject vergoed zodat de kwetsbare groepen maar 4? per sessie moeten betalen en andere groepen 20? per uur. Gemeenten of lokale organisaties kunnen in het project stappen en coaches begeleiden en sturen door naar bewegingsinitiatieven in de buurt. Fitnesscentra werden tot nu toe schaam-teloos uitgesloten en bij aanvang werd zelfs gesteld dat coaches niet mochten verbonden zijn aan de commerciële sector. Waarom? Is dit vies? De komende 5 jaar wordt 4.5 miljoen euro vrijgemaakt voor het project.

Sterkte

Onze flexibiliteit, recreatieve karakter en gezondheidsgerichte focus zou een onze sterkte moeten zijn ten opzichte van de klassieke sportsector. Men zou ons als partner moeten beschouwen in preventieve gezondheidszorg. Jammer genoeg moeten we ook bij politici en hun administratie al te veel aversie meemaken ten opzichte van private initiatieven. De volledige sportsector is gegroeid uit competitie en vrijwilligerswerk. Succes werd gemeten op basis van resultaat, winst, medailles. Ook al is een Olympische gedachte en ethiek daarin ver te zoeken, het is de voedingsbodem waarin de huidige perceptie omtrent sport is gegroeid. De Vlaamse sportadministratie denkt dat wij concurrenten zijn. Door ons af te schilderen als oneerlijk en commercieel wil men een perceptie creëren dat ze ons moeten controleren in plaats van stimuleren en motiveren.

We vragen nochtans niet om middelen. We vragen om respect en steun voor onze sector. Studies hebben het al meermaals aangetoond: Wie regelmatig beweegt kost minder aan gezondheidszorg. Reeds in 2005 berekende men dat een 50-jarige met verhoogde cholesterol, verhoogde bloeddruk en een BMI van 28 op 10 jaar voor 8212? baten zorgt in de gezondheidszorg wanneer hij start met fitnessactiviteiten en deze uiteraard volhoudt. Ook bij groepen met het minste risico kwam men, rekening houdend met de extra kwaliteitsvolle levensjaren tot een positieve balans. In Vlaanderen alleen hebben we meer dan 500 clubs met meer dan 450.000 beoefenaars. De rekening is snel gemaakt. Men zou denken dat in tijden van besparing beleidsmakers blij zouden zijn met dergelijke ondernemingen en partners.Het blijft echter moeilijk, tot onmogelijk om hen met de huidige mentaliteit te overtuigen.

Stem

Misschien moeten we meer uitgaan van onze sterkte. Volgens het laatste trend en market rapport van Middelkamp en Wolfhagen tellen we in België 810 clubs en 770.000 beoefenaars. In Nederland zelfs 1900 clubs en 2.700.000 beoefenaars. Wanneer al die beoefenaars hun stem laten horen als potentiële kiezers, dan zal men naar hen misschien beter luisteren dan naar de stem van 800 ondernemers. Ondernemers voor wie de gezondheid van hun leden voorop staat verdienen de steun van de overheid. Daarom niet rechtstreeks, maar op zijn minst via hun leden die stuk voor stuk besparen op gezondheidszorg door zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid, functioneren, kwaliteit van leven.

Belastingvoordeel

Er worden zoveel belastingvoordelen toegekend. Giften, pensioensparen, diensten-cheques, groene fiscaliteit, inbraak- en brandveiligheid, kinderopvang, investeren in starende ondernemingen, enz. Waarom dan geen belastingsvoordeel voor iemand die aan fitness doet, waarvan de return voor gezondheidszorg bewezen is?

We moeten op zoek naar een methode om al onze beoefenaars te verzamelen, achter deze gedachte te schragen en samen een signaal te geven naar de overheid. Het zou mooi zijn.


Eric Vandenabeele

Fitness.be - info@fitness.be

Edities