Boekrecensie: Sitting is Killing van Arto Pesola

Verschenen in Bodylife nummer 9 2016

Het is inmiddels volop in de media: teveel zitten is dodelijk! In Finland wordt naar dit thema al ruim tien jaar onderzoek gedaan, onder meer door wetenschapper Arto Pesola. Hij schreef een Fins boek over dit onderwerp welke nu ook in de Nederlandse taal verkrijgbaar is, ook al is de titel in het Engels.

Het boek begint met te beschrijven hoe zitten een belangrijk onderdeel uitmaakt van je dagelijkse leven. Zo is het stevig verbonden met onze taal, bijvoorbeeld 'de zittende macht'. Het is ook cultuur geworden en beleefd om een gast een stoel aan te bieden, ''gaat u maar lekker zitten''.

Volgens de auteur is af en toe rusten is prima en zelfs goed voor je. Desalniettemin is de hoeveelheid zitten in je dagelijkse leven de tolerantie van het menselijke lichaam voorbijgegaan. Je zit overal: thuis, op school, tijdens het studeren, op zakenreis, voor de TV en op het werk. Soms wel twaalf uren per dag.

In het boek worden praktische handvatten geboden om minder te zitten en meer activiteiten in je dagelijkse leven in te bouwen. Daarbij luidt de eerste regel om je gezondheid te bevorderen: sta op! Het boek beschrijft de revolutie van ''natural exercise'' (oftewel, natuurlijk trainen). Voor een wetenschapper heeft Pesola het boek bijzonder praktisch ingestoken, ook al telt het boek een literatuurlijst van meer dan veertig pagina's.

De auteur poogt respect bij te brengen voor de normale functie van je lichaam. Sitting is killing is bedoeld voor iedereen die zijn of haar gezondheid belangrijk vindt en op zoek is naar eenvoudige oplossingen. Het lijkt erop dat Pesola primair een consumentenboek wilde schrijven, maar met regelmaat spreekt het boek juist meer de professional aan. Het boek biedt wetenschappelijke achtergronden, maar is vooral een werkboek om je eigen leven en gezondheid te verbeteren.

Boek details:

  • Auteur: Arto Pesola
  • 4 hoofdstukken
  • 176 pagina's
  • Full color en hardcover
  • Uitgebreide literatuurlijst
  • Prijs 37,50 inclusief BTW
  • Uitgever: BlackBoxPublishers
  • Te bestellen via: www.blackboxpublishers.com of bol.com


Edities