Waarom een AED tot de standaarduitrusting behoort

Verschenen in Bodylife nummer 9 2016


Menig fitnessondernemer zal het beamen: de administratie bijhouden is bepaald geen aangename bezigheid. Daarom ontwikkelde Cariphy twee softwarepakketten - Cariphy Inspire en Cariphy Excite - die zo'n klus voor de ondernemer een stuk makkelijker maken. "Maar Cariphy wil nog verder gaan in dat ontzorgen", vertelt mede-oprichter Pascal Menick: "Fitness is niet alleen training, het gaat om het gehele gezondheidsplaatje, daarom vinden wij dat elke fitness aanbieder een AED moet hebben.
"

Tekst: Hans Hooft

Remy Moelchand, eigenaar van een fysiopraktijk en trainingsinstituut, kende het probleem van de administratieve rompslomp: "Ik was veel te veel tijd kwijt met het opstellen van trainingsschema's, dossiers opbouwen, ledenadministratie, enzovoort. Dat moest toch makkelijker kunnen?". Samen met IT-specialist Pascal Menick ontwikkelde hij daarom het softwarepakket Cariphy. "Vergelijk het met de Senseo, Philips had de techniek, Douwe Egberts de content. Ik had de kennis van de fitness, Pascal van de programmatuur."

Uit het veld
Het verschil met andere softwarepakketten voor fitnessondernemingen is dat alle oefeningen en content in Cariphy van mensen uit het veld komt, van ervaren fitnessprofessionals, van fysio's en bewegingswetenschappers. Remy: "Onze slogan is: voor en door health & fitness professionals. Het is allemaal wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op de praktijk. Steeds meer sportscholen, fitnessclubs en personal trainers maken veelvuldig gebruik van de pakketten van Cariphy, maar we merken dat ook steeds meer fysiotherapeuten onze software gebruiken om hun cliënten deskundig en verantwoord te laten rehabiliteren."

Webshop
De content van de pakketten wordt dus samengesteld aan de hand van informatie en vragen vanuit de markt. Van die professionals kregen Remy en Pascal ook de signalen dat er behoefte was aan een nog breder aanbod. Pascal: "We merken dat ondernemers het prettig zouden vinden als ze alles wat ze nodig hebben op één plek kunnen aanschaffen tegen schappelijke prijzen. Daarom hebben we een webshop gelanceerd waar fitnessondernemers ook hun kleding, fitnessmaterialen en zelfs vechtsportartikelen kunnen kopen."

Remy vervolgt: "Daar hoort ook een stuk veiligheid bij, dus hebben we bijvoorbeeld ook een verbandtrommel in ons aanbod. We bieden ook een AED aan, tegen een schappelijke huurprijs van € 1,- per dag. Voor fitnessondernemers is het natuurlijk een perfecte aanvulling, maar de aanschafprijs was vaak een te hoge drempel. In samenwerking met onze partner CardiAid bieden we nu een huurconstructie aan voor een AED, speciaal voor ondernemers die niet direct een grote investering willen doen."


Risicogroep

Pascal: "Met name personal trainers werken vaak met mensen die binnen een risicogroep vallen: obesitas, hartkwaal, hoge bloeddruk, diabetes, enzovoort. Die personal trainers werken regelmatig één-op-één, vaak buiten in een bos of buitengebied, in ieder geval op plekken waar weinig tot geen andere mensen zijn, en ze gaan vaak echt tot het gaatje met de sporters. Dan hebben ze gewoonlijk niet eens een verbandtrommel bij zich, laat staan een AED."

Remy: "Een instructeur die de Fit!vak opleiding heeft gevolgd, weet over het algemeen wat hij of zij moet doen wanneer iemand omvalt, want reanimatie zit in de basisopleiding. Maar de kans om die persoon te laten overleven is natuurlijk veel groter als je een AED bij je hebt die je direct kunt inzetten. Het probleem dat wij signaleerden was dat als een fitnessondernemer gaat starten, hij facturabele materialen moet aanschaffen, zoals een dumbell en andere trainingsmaterialen. Een AED haal je misschien één of twee keer in je leven uit de verpakking, hopelijk nooit. Daarom is de redenatie: zo'n apparaat kost bij aanschaf zo'n € 1.500,-. Voor dat geld kan ik veel andere materialen kopen waar ik training mee kan geven, en dus geld mee kan verdienen. Daar gaat het fout. Daarom hebben we onderzocht of we een huurmodel op de markt konden brengen. Overigens hebben de meeste goede sportscholen er al wel een hangen en ik heb verschillende centra gesproken waar ze ook al gebruikt zijn. Die mensen willen dus nooit meer zonder. Het is ook bepaald geen goede reclame als er iemand in je club overlijdt. Dan kan die club het wel schudden, want blijkbaar laten én de begeleiding én de voorzieningen te wensen over."

Pascal sluit af: "Cariphy wil ondernemers die mensen slanker, sterker, fitter en gezonder willen maken, ondersteunen om dat op een verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier te doen. Dus niet alleen een totaalaanbieder zijn, maar ook de expertises dichter bij elkaar brengen. Je kunt gezondheidszorg niet los zien van fitness. Vandaar ook die huurconstructie van een AED. Volgend jaar komen we met een verdere uitbreiding van de softwarepakketten van Cariphy, dan zit er bijvoorbeeld ook voedingsadvies in. De ondernemer heeft al genoeg aan zijn hoofd, als wij hem kunnen ondersteunen met een compleet pakket: software, hardware en advies, dan is dat toch in zijn voordeel? Dan kan hij zich meer richten op zijn core business: mensen helpen. Bovendien kom je veel serieuzer over naar de cliënten als je ook uitgebreide voorzieningen hebt op het gebied van eerstelijns zorg. Zoals een AED."


Wat is een AED?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een medisch hulpmiddel dat kan worden ingezet bij een hartstilstand. Elke dag sterven in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Als het slachtoffer binnen 6 minuten wordt geholpen, heeft hij een overlevingskans van 50 tot 70%. De volautomatische, draagbare AED die Cariphy in samenwerking met partner CardiAid aanbiedt, wordt compleet geleverd. Bij de huurconstructie zitten service en periodiek onderhoud inbegrepen.


Aanbieding
Speciaal voor de lezers van bodyLIFE geeft Cariphy 25% korting op het totale webshop aanbod bij een bestelling vanaf € 50,-  Gebruik actiecode bodylife2016 op shop.cariphy.com.

www.cariphy.com

Edities