Gehoorschade door de fitnessbranche?

Verschenen in Bodylife nummer 8 2016

Ruim 15 jaar sta ik tussen de 5 en 10 uur per week in de muziek te trainen, en niet zonder gevolgen. Ik heb gehoorschade, en dat uit zich in een ruisje in mijn linkeroor. Ook mijn trommelvlies ondervindt hinder en is geïrriteerd na een uurtje spinnen in de harde muziek bij collega x die beter DJ van beroep had kunnen worden.

Ik ben niet de enige! Een flink aantal van mijn vrienden, collega's en deelnemers ervaren vanaf de magische leeftijd van 35 jaar gehoorschade. Een piep in je oor is onderwerp van gesprek. Toen ik met mijn oorklachten doorverwezen werd naar de KNO arts zei hij cynisch: 'welcome to the club'.

Uiteraard kun je de fitnessbranche niet de schuld geven en zullen festivals, concerten en avondjes uit ook de nodige schade hebben aangebracht. In mijn geval: ik ben ervan overtuigd dat het sporten in de (harde) muziek ? jarenlang ? de oorzaak is van mijn gehoorschade. En dat wordt bevestigd door mijn KNO arts. Hij zegt dat het geluid van een stofzuiger al de kritische noot voor het toegestane aantal decibel bereikt. Hij zegt ook dat als je langer dan één uur per week in de harde muziek verblijft, je oren schade hebben wat niet altijd (goed) geneest én dat veel patiënten uit de muziekwereld, maar ook uit de fitnessindustrie komen (slik). Ik voel me direct schuldig, want ik ben dol op de harde beats van Armin tijdens de magische momenten van de les waarin je gezamenlijk tot het gaatje gaat.

Vaak kom je pas in actie als het te laat is. Hopelijk niet voor jou, daarom graag aandacht voor dit onderwerp.

Ik wil instructeurs en fitnessondernemers van Nederland vragen bij dit onderwerp stil te staan. Net als de organisaties die te gekke kwartaalworkshops en events organiseren. Dat tijdens specials in het Ziggo Dome het dak eraf gaat, dat snap ik wel, maar moet de muziek ook zo belachelijk hard staan in Zwolle? Ik vraag het me af.

We werken aan onze gezondheid, daar hoort een gezond gehoor ook bij. Ook weten we dat de steeds ouder worden doelgroep voorkeur geeft aan trainingen waar het geluid veilig is.

Als ik zo vrij mag zijn, bespreek het volgende eens met je team:

  • Hoe belangrijk vinden wij het volume in onze lessen?
  • Ervaren onze deelnemers dit ook zo?
  • Wat is de gemiddelde leeftijd van onze leden?
  • Is het nodig om de hele les de volumeknop op dezelfde stand te zetten, of kan het op sommige momenten zachter?
  • Hoe gebruiken wij het volume van de microfoon en onze stem? Kunnen we normaal praten of zijn we voornamelijk de muziek aan het overschreeeuwen.

Een aantal jaar geleden was ik bij Les Mills in Auckland. In alle zalen boden ze gratis oordopjes aan. Toen vond ik dat echt onzin, nu heb ik spijt.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

Wil je reageren? Stuur een email naar marije@fitternederland.nl




Marije de Vries (1981)
Onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle en succesvol ondernemen. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

Edities