Club van de Maand: CrossFit Bink36 in Den Haag

Verschenen in Bodylife nummer 8 2016

Puur en echt trainen in een industriële setting


Vanuit hun eigen passie voor CrossFit openden Marjolein Beukers en haar compagnon Jorden van Heusden CrossFit Bink36 in Den Haag. In 2013 werd hun affiliate officeel erkend door CrossFit HQ. "Fit zijn is meer dan wat je in de spiegel ziet, namelijk een algehele gezonde leeftstijl", aldus Marjolein.

Marjolein en Jorden werkten al lange tijd samen voor AALO opleidingen en trainden beiden bij CrossFit Amersfoort en CrossFit FSF in Driebergen. Tijdens de opleiding CrossFit Level 1 Trainer spraken ze regelmatig over het idee om zelf een CrossFitbox te openen. "En zo besloten wij onze droom te leven", zegt Marjolein. "Net na het voltooien van onze CrossFit level 1 cursus, vonden we een locatie op het bedrijventerrein Bink36 in Den Haag. We schreven een essay voor de aanvraag van een licentie aan CrossFit HQ. Na zes weken wachten kwam op 8 april 2013 het antwoord. CrossFit HQ heeft onze essay goedgekeurd en wij zijn sinds die tijd een CrossFit affiliate."

500m2 CrossFit
In het begin telde de CrossFitbox slechts 200m2. "We hadden geen matten, geen rek, een paar kettlebells, boxen en gewichten", blikt Marjolein terug. "Inmiddels zijn wij uitgegroeid naar meer dan  500m2 CrossFit." Bij CrossFit Bink36 zijn drie grote rekken tegen de muur geplaatst, zijn er voldoende barbells aanwezig, maar ook plates, kettlebells, medballs, plyoboxen, sandbags, tractorbanden en Concept 2 Rowers voor small group trainingen van maximaal veertien deelnemers per les. Daarnaast is er een open gym ruimte waar atleten zelfstandig kunnen trainen. Ook zijn er extra specialistische materialen zoals een Aerobike, sleds en farmerwalk barbells. De laatste aanwinst is een Ski erg. De gehele vloer is bedekt met een speciale mat. Er hangen ringen en touwen aan het plafond. "Onze box heeft een rauwe uitstraling met een garagedeur waardoor wij onze indoortrainingen kunnen combineren met outdoortraining", licht Marjolein toe. "Er zijn ook kleedruimtes en douches. Noting fancy, maar puur en echt trainen in een industriële setting."



Leefstijl verbeteren

Inmiddels bestaat het team van CrossFit Bink36 uit zes coaches en een oppas en telt de CrossFitbox 240 leden. De leeftijd van de leden varieert van vier tot en met zestig jaar. "Het gaat om mensen die hun leefstijl willen verbeteren en/of een gezonde leefstijl willen behouden", beredeneert Marjolein. "Deze groep bestaat uit zowel gevorderde sporters als beginnende sporters, die er van houden in een groep te trainen en zich bewust zijn van de verandering die zij ondervinden/ gaan ondervinden door CrossFit te volgen. Iedereen is welkom. Wij hebben meer dan voldoende kennis en kunde in huis om iedereen te kunnen laten trainen. No matter what? wij kunnen elke oefening aanpassen op het niveau van elke individu." Zelf omschrijft ze CrossFit Bink36 als een tweede huiskamer. "Onze community is een zeer hechte club van atleten van elk niveau. Iedereen groet elkaar en wanneer je nieuw binnenkomt zul je heel wat handjes schudden. Dat is wat ons uniek maakt. Niet alleen de coaches zullen je welkom heten maar ook iedereen die bij ons traint. Onze box is een tweede huiskamer voor veel mensen en regelmatig krijgen wij te horen dat wij een familie zijn voor de atleten die bij ons trainen. We trainen hard, behalen resultaten, zijn eerlijk naar elkaar en hebben veel plezier."

WoD
Iedere dag wordt een Workout of the Day (WoD) aangeboden." Die kun je elke dag vinden op onze website, waar we de les in een blog plaatsen. De les bestaat altijd uit een warming up, WoD en een cooldown. Afhankelijk van wat we die dag doen is er voorafgaand aan de WoD een technisch deel of doen we strenght of midline stabilisation. Wanneer je start bij ons doe je eerst tien Fundamentals. Deze lessen bestaan uit een warming up, een uitgebreide techniektraining, een WoD en een cooling down. Het verschil met de WoD is dat we hier veel meer tijd besteden aan de techniek. Daarnaast hebben we speciality classes als Olympische gewicht heffen (Oly's), Running classes en Mobility classes."



Hechte band

Marjolein zegt niet verbaasd te zijn over de enorme populariteit van CrossFit in Nederland. "CrossFit is zo geliefd omdat mensen op zoek zijn naar leefstijlverandering. Ze willen echte resultaten, eerlijkheid en goede begeleiding. Door te trainen in groepsverband waarin je elkaar aanmoedigt om tot resultaat te komen ontstaat snel een hechte band tussen de atleten. Iedereen kan mee doen aan de workout op elk niveau en de resultaten zijn verbluffend. De coaches vertellen niet alleen wat je moet doen maar ook waarom, waardoor je steeds gemotiveerder wordt om het te doen. Dit wil je natuurlijk met iedereen delen en voor je het weet train je met een hele vriendengroep in de box. Dus resultaat en community zijn de sleutelwoorden. Daarnaast is CrossFit ook nog eens een geweldige sport om naar te kijken. CrossFit zal de komende jaren alleen nog maar groter worden. Wij zijn met name de afgelopen zomer enorm gegroeid en merken dat CrossFit nu ook de mainstream trekt. Iedereen is nieuwsgierig. Er zal wel een duidelijker verschil komen tussen de recreatieve atleet en de wedstrijd atleet. "

Marjolein verwacht dan ook dat CrossFit Bink36 de komende jaren ook alleen nog maar zal groeien. "Onze box zal in de toekomst niet meer weg te denken zijn uit de Nederlands CrossFit community. Klanten van elk niveau zullen steeds meer inzien dat CrossFit ze de resultaten geeft waar ze al jarenlang naar op zoek zijn. Daarnaast zullen onze wedstrijdatleten steeds meer wedstrijden gaan doen door heel Nederland en  misschien zelfs een podiumplek krijgen op een grote wedstrijd."

www.crossfitbink36.nl

Marjolein Beukers & Jorden van Heusden, eigenaren CrossFit Bink 36 in Den Haag

Edities