DRAX: Een meer natuurlijk bewegingsverloop dankzij revolutionaire producten

Verschenen in Bodylife nummer 8 2016

Het Koreaanse DRAX is een redelijk nieuwe speler op de markt voor fitnessapparatuur. Tenminste, voor Europa, want in Azië is het al een gevestigde naam sinds 2001 dankzij hoogwaardige apparatuur tegen een schappelijke prijs. "In Nederland gaan we dankzij onze innovatieve producten zeker een aanzienlijk marktaandeel veroveren", zegt Jeroen van der Zwan van DRAX Europe.

Enkele van de producten van DRAX waren al te zien op de FIBO in Keulen en op de Fitness & Wellness Top in Houten. "Daar stonden we met enkele niche-producten", vertelt Jeroen, "waarmee we de aandacht wilden trekken van de markt." Gezien de grote belangstelling op beide beurzen is het bedrijf daar aardig in geslaagd.

Top

Jeroen geeft toe: "Onze naamsbekendheid op de Europese markt, daar moeten we nog aan werken." Dat dit gaat lukken, daar twijfelt hij niet aan. De mensen achter DRAX komen uit hoge ontwikkelingsfuncties bij Samsung en LG, dus de top van de Koreaanse ondernemingen. "Zij hebben de handen ineen geslagen en zo is er een hoogwaardig kwaliteitsteam ontstaan dat fitnessapparaten van hoge kwaliteit ontwikkelt." In 2015 is DRAX Europe van start gegaan, om zo de Europese distributeurs en eindklanten te bedienen. Inmiddels begint het netwerk van dealers behoorlijk vorm te krijgen.



Volwaardig productrange

Het plan van DRAX Europe is om binnen vijf jaar ook een gevestigde naam te zijn in de Europese markt voor fitnessapparatuur. Dat dit gaat lukken, daar heeft Jeroen het volste vertrouwen in. Want innovatie, daar heeft de markt behoefte aan. Mooie, degelijke producten tegen een zeer voordelige prijs. Jeroen: "Op dit moment hebben we een volwaardig productrange, met zowel digitale teststations, kracht- als cardio-apparatuur, en nog veel meer." Hij noemt enkele van die revolutionaire apparaten, zoals de SysTrain, MyMountain en de Speedfit. "Die zijn nu razend populair, we kunnen de vraag nauwelijks aan."

Met de Speedfit kan de sporter een geheel andere beleving ervaren dan met een conventionele loopband. Het verschil: de Speedfit heeft geen motor, je moet hem zelf in beweging brengen. "Dat concept bestaat al langer", zegt Jeroen, "maar voorheen waren dergelijke apparaten voorzien van een fors prijskaartje. Maar de uitvinder van dit systeem heeft zich bij onze fabriek aangesloten en samen hebben we een betaalbare versie op de markt gebracht die het meest soepel loopt. En het apparaat is niet alleen van hoge kwaliteit qua techniek en materiaal, maar ook qua souplesse en gemak om een optimale loop-, ren- en hit-beleving te creëren. Daarnaast is het fantastisch om met de loopband het gevoel van buiten te evenaren. Wat je bij motor-gedreven loopbanden hebt, is niet echt hardlopen. Bij de Speedfit moet je, net zoals buiten, afzetten. Omdat je de band zelf in beweging brengt, is je looptechniek veel beter: je moet nu je benen ook naar achteren afzetten. Je core-spieren die je op een gemotoriseerde loopband niet gebruikt, moet je nu zelf wel gebruiken, je bent als het ware je eigen motor. Net zoals de natuur het bedoeld heeft!" De Speedfit heeft nog enkele voordelen: de instructeur kan ernaast staan om de looptechniek te analyseren en zijn advies te geven. Bovendien heeft de Speedfit geen tot nauwelijks onderhoud nodig: er zit immers geen motor in. Voorheen werden zulke loopbanden alleen in de topsport gebruikt. Met de komst van hit en crossfit is het een hype geworden. "Heeft de toekomst nog ruimte voor traditionele loopbanden?"



Vrouwvriendelijke wolf in schaapskleren

Een van de eerste apparaten van DRAX was de MyMountain, een compacte loopband waarmee je bergwandelingen kunt simuleren. Jeroen hierover: "Je kunt hiermee zowel bergop als bergaf lopen, met een heffingsgraad (incline) van +50% tot -5%. Dankzij de geringe afmetingen kun je hem overal neerzetten in de club, en als je een vervanging zoekt voor de loopband kan ik deze zeker aanbevelen. We merken dat met name vrouwen dit een interessant apparaat vinden, omdat ze snelwandelen verkiezen boven rennen om de calorieën te verbranden. Met het omhoog lopen heb je een andere spierbelasting, de billen worden anders getraind, en dat is nu net wat de vrouwen aanspreekt. Het lijkt een lief klein apparaatje, maar de training die je erop doet, kun je extreem zwaar maken, het is als het ware een wolf in schaapskleren. Je kunt buiten handmatige bediening ook drie opties kiezen op het display: kleine, middel en hoge berg. Het is een apparaat dat je niet hoeft uit te leggen, en het is vrijwel onderhoudsvrij. Het is dus een probleemloos apparaat dat in andere continenten al heel populair is."



De opkomst van de digitale teststations

Naast de trend van back to basics waarvan de Speedfit en de MyMountain twee hardlopers vormen bij DRAX, wordt de groeitrend van de digitalisering in de fitness ook herkend. Problemen die fitnessclubeigenaren vaak hebben is dat fitnessinstructeurs lage kwaliteit adviseren of hoge maandelijkse kosten met zich mee brengen.

Hier is nu een oplossing voor die altijd kwaliteit geeft en nooit te laat is. Om hier een invulling te geven, heeft DRAX de SysTrain® Kinetics ontwikkeld. "Dat is een teststation waarmee we op basis van 3D-cameratechnologieën het menselijk lichaam analyseren. De biomechanica, the range of motion, is allemaal door bewegingsanalyse te herberekenen. Het systeem levert objectieve informatie op sportwetenschappelijke basis en is samengesteld in samenwerking met de universiteit van Keulen. Op basis van die analyse kan het systeem bewegingsadviezen geven in de vorm van oefeningen die je kunt doen, zodat je altijd in balans kunt blijven trainen. Het systeem kan je op een heleboel punten testen. Je houding, het berekent al je botten en scharnierpunten, ziet of je scheef staat of schuin springt, meer kracht op je ene dan op het andere been kunt hebben, je reactiesnelheid enz. Dat in combinatie met je doel (wil je afvallen, spieropbouw, enzovoort) is allemaal onderdeel van het testproces. Het systeem werkt met diverse testjes die je moet uitvoeren. Dit kan zelfstandig of je loopt de testen met een instructeur door. We hopen hiermee op een enorme impact in de branche. Zie het voor je dat je in de sportclub komt en je krijgt 24 x 7 een professioneel advies met schema zonder dat het personeel kost en altijd accuraat en met de beste intenties.

Jeroen komt ter afsluiting nog even terug op de toekomstvisie van DRAX Europe: "In de loop der tijd zullen we in Europa ook de krachtapparatuur gaan leveren. De fitnessondernemer wil een mooie club, met een goede uitstraling, de apparatuur moet er goed uitzien, de biomechanica moet goed zijn. Daar horen ook digitale nulmetingen en tussenmetingen bij. Daar willen wij voor zorgen. Wij zeggen over onze producten: Designed by science, maar we proberen het zo veel mogelijk te benaderen zoals het in de natuur bestaat."

www.draxfit.eu

 

Edities