De vergadering

Verschenen in Bodylife nummer 7 2016

Ik vermoed dat alle groepsfitnessvergaderingen in Nederland op dezelfde wijze verlopen. Gezamenlijk loop je de actielijst door die veelal bestaat uit het opsommen van facilitaire zaken; het opruimen van de batterijen en de schade aan de headset. Dan worden de nieuwe acties genoemd en het belang van de volgende release aangegeven.

Ook staat het onderwerp betrokkenheid steevast op de agenda. Het blijft namelijk verwonderlijk dat de opkomst van de vergadering laag blijft. Hoe kan dat? Deze eigen investering in de club hoort er gewoon bij, toch?

Stop. Laten we hier even bij stilstaan. Vooral bij het onderwerp betrokkenheid en eigen regie. Want als we dat niet doen, zal de volgende vergadering er over een paar weken weer zo uitzien. Om de vraag 'hoe vergroot je betrokkenheid?' te beantwoorden is het van belang dat je eerst kunt benoemen wat je verwachting is. Wat verwacht je concreet van elke medewerker? Is er een jaarplanning met een overzicht van alle meetings en (kwartaal)trainingen? Zit er verschil tussen een parttimer en fulltimer?

Maar nog veel belangrijker (en hier maak je volgens mij het grote verschil), wat zijn je doelstellingen? Kun je uitspreken wat je het komende kwartaal/half jaar/jaar wilt bereiken? Waarom de inzet van instructeurs zo belangrijk is en welke rol teambuilding speelt in het bereiken van het gezamenlijke belang naast omzet? Kun je antwoord geven op de vraag die in ieders hoofd afspeelt? What's in for me om eigen tijd te investeren?

Het stimuleren van eigen regie en betrokkenheid is niet iets wat je met een wijzend vingertje roept in een vergadering 'dat moet beter', en 'ik verwacht meer inzet van jullie'. Het is een gezamenlijk plan. Voor wat, hoort wat. Het zijn zelden financiële tegemoetkomingen. Wat is het dan wel?

Aandacht; persoonlijke gesprekken, luisteren, sturing en stimulans.

Teambuilding; legio zijn oneindig!

Bottum-up strategie: eigen regie stimuleren door instructeurs zelf acties en releases te organiseren i.p.v. 'het MT' bepaalt.

Openheid en complementeren; start met het benoemen van wat goed gaat en welke doelen ten opzichte van de laatste vergadering zijn bereikt.

Wat werkt averechts?

Zenden; het oplezen van de actielijst.

Verwachtingen noemen zonder tegemoetkoming.

Reacties afkappen om snel door te kunnen.

Geen ruimte geven voor eigen input.

Het tijdstip van een fitnessvergadering blijft altijd een uitdaging. Maar zolang er tussen elke meeting geïnvesteerd wordt in aandacht, communicatie en teambuilding, zal je merken dat het samenzijn vooral gewaardeerd wordt.

Wil je reageren of hulp bij dit onderwerp? Stuur een email naar Marije@fitternederland.nl

Marije de Vries (1981)
Onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle en succesvol ondernemen. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

 

Edities