PoleFit: Sportief aan de paal!

Verschenen in Bodylife nummer 5 2016


PoleFit wordt een steeds grotere sport in Nederland, mede dankzij diverse talentenshows op televisie verdwijnt het oude imago van Poledance in de nachtclub. Met PoleFit kun je als fitnessclub een leuk nieuw programma aanbieden en een nieuwe doelgroep aanboren.

Motivatie als bij een reguliere sport werkt anders bij PoleFit waardoor er een grote doelgroep bereikt wordt. Het is tenslotte een kwestie van gezond verstand dat jezelf niet loslaat als je aan een paal hangt waar je bij een andere krachtsport wel degelijk intrinsieke motivatie nodig hebt om een gewicht omhoog te tillen bijvoorbeeld. Trainen gaat bij PoleFit als het ware vanzelf!

PoleFit, Poledance, Poledancing, Vertical dance zijn diverse namen voor de uitdagende sport. In tegenstelling tot wat je misschien denkt is Poledance alles behalve een nieuwe sport. Na Yoga is Poledance één van de oudste sporten ter wereld. Net als Yoga is Poledance ontstaan in India en vervolgens groot geworden in Amerika. In India werd rond 800 al aan Pole gedaan in de traditionele sport Mallakhamba (mallak = gymnast, khamb = paal). Bij deze sport wordt getraind met een houten verticale stok die zo’n 55 cm breed is en naar het uiteinde smaller wordt, anders dan de gladde paal van 4,5 cm diameter die voor PoleFit gebruikt wordt. Er wordt vooral gewerkt met tricks waarbij sprongen worden gemaakt van de ene naar de andere paal en de sporters (traditioneel altijd mannen) werken altijd met een groep. Chinese Pole ontstond na Mallakhamba en is met name bekend uit de circus wereld. De Chinese paal is een rubberen, dikke paal waar diverse acrobatische stunts op gedaan worden. Al rond 1920 waren diverse Pole acts te zien in circussen.

Burleske

Vervolgens werd Pole verplaatst naar bars en gecombineerd met Burleske dans. De eerste nachtclub die bekend werd met Poledance strip acts was Mugwump stripclub in Oregon. Belle Jangles was de eerste bekende stripper die deed aan Poledance. Na Belle Jangles verspreidde de dansvorm zich naar de nachtclubs in Californië. Er werd vooral gewerkt met theatrale acts waarbij musical, Burleske dans, Poledance en verkleden een grote rol speelden. In de film Burlesque uit 2010 met Christina Aguilera en Cher in de hoofdrollen kun je zien hoe deze sfeer was.

PoleFit zoals we het nu kennen in het fitnesscentrum is rond 1990 gestart als een aerobic vorm in Amerika. Sindsdien wordt er geprobeerd van het oude, erotische, imago af te komen. Inmiddels is PoleFit een intensieve en uitdagende sport voor dames en heren die op steeds meer plekken aangeboden wordt. In China werd in 2007 voor het eerst de Nationale Poledance wedstrijd gewonnen door een man.

PoleFit op televisie

De afgelopen jaren zijn diverse artiesten op televisie te zien geweest in dans en talentenshows. Zo ook Yvonne Smink, één van de eerste paaldansers in een talentenshow op tv in Nederland bij Everybody Dance Now. In 2014 was de show Celebrity Pole Dancing te zien op t.v. Deze show heeft geen vervolg gekregen. Kort geleden was er een talentenshow met een moeder en dochter die samen een act deden aan de Pole. Ook kinderen worden steeds vaker geïntroduceerd in deze sport.

Voor wie is PoleFit?

Het vrouwelijke imago is er nog steeds maar ook steeds meer mannen zien uitdaging in PoleFit. Waar de vrouwen meestal beter blijken in lenigheid en sierlijkheid kunnen de mannen met hun kracht vaak al snel tricks (pole houdingen) waar een vrouw lang op moet trainen. PoleFit is geschikt voor iedereen. Doordat men begint met het leren van de juiste techniek is kracht en lenigheid niet meteen het belangrijkste. Door te werken met de juiste techniek verbruik je minder kracht en kun je het beter volhouden. Er zijn verschillende onderdelen in PoleFit, van balans tot klemmen en tricks tot draaien. In PoleFit lessen wordt alles getraind. De ene les ligt het accent meer op balans waar je bij een andere les weer meer werkt aan klemtechnieken. Met klemtechnieken worden alle technieken bedoeld die je gebruikt om aan de paal te klemmen. Dat begint met je benen. Later leer je klemmen met armen, taille, één been et cetera. De mogelijkheden zijn oneindig. Er is altijd weer een nieuwe uitdaging te vinden in PoleFit. Een paal kan vaststaand zijn of spinnen. In het laatste geval draait de paal soepel rond. Beginners werken altijd eerst met een vaste paal tot ze de techniek voldoende onder controle hebben. Pole is uitdagend voor kracht, balans, lenigheid en zelfvertrouwen. Je moet tenslotte leren op jezelf te vertrouwen wanneer je bijvoorbeeld ondersteboven aan de paal hangt.

PoleFit iets voor jouw club?

Interesse? Sportinstructeurs/instructrices kunnen in een tweedaagse cursus de beginselen leren van PoleFit om een goede en veilige beginners PoleFit cursus te kunnen aanbieden. Daarna is het van belang dat je als instructeur door blijft trainen en opleiden. Een PoleFit specialisatie als PoleFit choreografie of PoleFit Balance & Stength zijn dan geschikte oplossingen. Zelf regelmatig trainen is belangrijk om je niveau te behouden en jezelf te verbeteren. Om PoleFit te kunnen aanbieden heb je minimaal 1 paal per 6 deelnemers nodig. Er zijn diverse opties met betrekking tot de aanschaf van palen. Er zijn klempalen maar ook losstaande podiapalen welke geschikt zijn om lessen aan te bieden. Eén waarschuwing voor toekomstig instructeurs…. Het is verslavend! Elke nieuwe move geeft zo’n kick dat je alleen nog maar verder wilt!

 

Geef je op!

  • 9 juli 2016 start de 2 daagse opleiding PoleFit Instructor
  • 3 september 2016 Specialisatie PoleFit Choreografie

Bij interesse kunnen we je ook helpen met de aanschaf van geschikte palen. Hiervoor werken we samen met FitPole uit Finland.

www.quenosportopleidingen.nl / www.polefit.nl




Annemiek Smegen is eigenaresse van QUENO Sportopleidingen locaties Westerbork, Aruba en Malta en QUENO Sport & Fitness te Westerbork.
Annemiek@queno.nl I 0593 - 552895

 

Edities