In de Willebrorduskerk wordt voortaan fitness en dans gepredikt

Verschenen in Bodylife nummer 5 2016

Club van de maand: Fitnessclub Deurne

Fitness en een kerk: het lijkt niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar in het plaatsje Zeilberg bij Deurne is het werkelijkheid geworden. De monumentale Willibrorduskerk, die al vier jaar leegstond, is omgetoverd tot een waar fitness walhalla.

Tekst: Loet van Bergen

“We zijn daar niet uniek in”, vertelt Stefan Brouwer van Fitnessclub Nederland. “Ook in de St. Hubertuskerk in Maastricht en de Kapel van het klooster in Etten-Leur zijn onlangs fitnessclubs geopend.”

Het is de tweede club die Fitnessclub Nederland opent in een kerk. “In Eindhoven zitten we sinds februari in de voormalige Matteuskerk. Wellicht volgen er nog meer clubs in leegstaande kerken. Daarnaast willen we ook fitness exploiteren in Van der Valk hotels.”

Herbestemming

“Er staan genoeg kerken leeg die wachten op een herbestemming”, zegt Stefan. “Via de congresdag van het maatschappelijk vastgoed kwamen we in contact met het Bisdom Den Bosch dat de kerken beheert. We konden wel uit 5 kerken kiezen. Echter niet iedere kerk bleek geschikt voor fitness. Bovendien moet het Bisdom zijn zegen geven over de gekozen herbestemming. In eerste instantie zijn we gaan kijken in een leegstaande kerk in Someren, maar dat bleek moeilijk exploitabel. In Zeilberg durfde we het wel aan, ondanks de concurrentie. Er zitten een stuk of 5 clubs en frappant is dat een dag na onze opening een budgetclub geopend werd. Van te voren hebben we een exploitatiebegroting gemaakt in relatie tot het verzorgingsgebied en het aantal inwoners en dat biedt volgens ons voldoende kansen.”

Brouwer is tevreden over het resultaat. “Het is een prachtige locatie geworden die het middelpunt van het dorp vormt. De fraaie glas-in-loodramen zorgen haast voor een hemelse sfeer in een aangename temperatuur. ’s Zomers wordt het niet warmer dan 20 graden Celsius. Om dan nog maar te zwijgen over de akoestiek.”

Verbouwing

Fitnessclub Nederland huurt het monumentale pand voor minimaal tien jaar. Voor de herbestemming moesten er wel de nodige aanpassingen worden gedaan zoals nieuwe vloerbedekking op de bestaande vlonders, kleedkamers met douches die in de sacristie zijn gemaakt, zonnebanken in een ruimte op het altaar en een groepsruimte voor de groepslessen en een Urban Park. “We dienden daarbij wel de beschermde elementen van het gebouw te bewaren. Boren en schroeven in wanden of in de zuilen was uit den boze. Alles moest zoveel mogelijk intact gehouden worden. Vandaar dat we veel gewerkt hebben met losse cabines en voorzetwanden. Daarnaast stelde het Bisdom als voorwaarde dat alle religieuze elementen verwijderd moesten worden. Op 30 april zijn we open gegaan met een Open Dag. Pastoor Janssen en de burgemeester van Deurne hebben het gele lint doorgeknipt. Deze dag trok zo'n 700 nieuwsgierigen naar de kerk. Veel mensen die hier ooit gedoopt zijn, de communie hebben gedaan of getrouwd zijn, wilden met eigen ogen zien wat er van hun parochiekerk is geworden.”

Inrichting

In het deel waar vroeger de kerkbankjes stonden, staat nu netjes op een rijtje de luxe fitnessapparatuur van Matrix. En waar in het verleden het altaar was, is een complete Connexus wand van Matrix geplaatst waarop functioneel getraind kan worden. Verder is er aan de zijkant een groepsruimte ingericht waar de groepslessen van de club worden aangeboden en de danslessen plaastvinden van Urban Park, die Fitnessclub Deurne heeft overgenomen. “De club wordt gerund door de filiaalmanagers Davy Denkers, voormalig eigenaar van Urban Park en Bas van den Berkmortel. Davy coördineert de dans- en groepslessen en Bas doet het fitnessdeel.” Urban Park richt zich vooral op kinderen en jongeren met danslessen als Hiphop en Breakdance. Om in te springen op de nieuwe ontwikkelingen gaat Urban Park als eerste in Nederland groepslessen op Oxboards aanbieden. Deze worden vooral ingezet in het kader van de danslessen. Maar op deze boards worden ook tegelijkertijd de spieren en kuiten getraind. Voorlopig alleen voor kinderen en jongeren tot 16 jaar. Maar wie weet rollen de oudjes straks op het Oxboard door de kerk.”

Onderscheid

Brouwer beaamt dat er veel concurrentie is in de omgeving. Waar kun je je dan nog in onderscheiden? “In ieder geval door de locatie, die in alle opzichten uniek is. Daarnaast hebben we ruime openingstijden en bieden we goede faciliteiten en begeleiding aan. Er is altijd voldoende personeel aanwezig om sporters te begeleiden. Ook kunnen ze hier terecht voor Small Group Training. De bedoeling is dat er op termijn een Personal Trainer komt. Verder heeft de fysiotherapeut hier een eigen ruimte die tevens begeleiding gaat geven aan mensen met blessures en/of het opstellen van een revalidatieprogramma. We werken hier met Virtuagym voor het samenstellen van de oefeningen. Flexibel zijn ook de abonnementen. Geen jaarabonnementen, maar een abonnement voor 3 maanden dat vervolgens maandelijks opzegbaar is. En een tijdelijke stop voor bijvoorbeeld de vakantieperiode is altijd mogelijk. Tenslotte willen we onze faciliteiten aanbieden aan verenigingen om ’s winters te komen trainen. Daarbij gaan we ook verzorgingstehuizen benaderen voor bewegingsworkshops op locatie. En achter de kerk ligt nog een groot grasveld dat we wellicht in de zomermaanden gaan gebruiken voor functioneel trainen. Dat er genoeg belangstelling is voor onze club, blijkt uit het aantal nieuwe inschrijvingen en overstappers.”


Over Fitnessclub Nederland

Fitnessclub Nederland is behalve in Zeilberg ook gevestigd in Tiel, Vught, Schagen en Eindhoven. De organisatie heeft veel ervaring in fitness. Onder meer door de oprichting van de keten Basic-Fit die na een aantal jaar gedraaid te hebben, verkocht is.

 

Edities