Wildgroei in opleidingsland

Verschenen in Bodylife nummer 4 2016

De fitnesswereld wordt de laatste jaren overstelpt met een grote diversiteit aan nieuwe ‘erkende’ opleidingen, cursussen en workshops. Jelmer Siemons, eigenaar van opleidingscentrum Start2Move, snapt dat instructeurs door de bomen het bos niet meer zien en moeite hebben om de juiste keuze te maken.

Tekst: Loet van bergen

Er wordt bovendien vaak ten onrechte geclaimd dat een cursus erkend is. In de praktijk blijkt dit vaak niet het geval en worden de cursisten door de eigen opleider beoordeeld zonder extern toezicht of controle. De teleurstelling is vaak groot als men vervolgens te horen krijgt dat het geen (inter)nationaal erkend diploma betreft en er alsnog een aanvullende opleiding gevolgd dient te worden.

“Wij hebben daarom bewust gekozen om de Fit!vak erkende opleidingen Fitnesstrainer A en B te verzorgen die zowel nationaal als internationaal erkend zijn”, aldus Siemons. “Geslaagde cursisten kunnen zich hiermee zowel nationaal (Fitned) als internationaal (Ereps) laten registreren als fitnessprofessional en kunnen ook in het buitenland aan de slag met het behaalde diploma. “

Internationaler

“Wij merken dat de fitnessbranche steeds internationaler wordt en er steeds meer geslaagde cursisten in het buitenland aan de slag gaan”, vervolgt Siemons. “Dat is ook een van de redenen waarom Start2Move lid is van de Europe Active. De Europese instantie die verantwoordelijk is voor de kwaliteitsborging van onder andere fitness- en personal trainers. Zelf probeer ik zoveel mogelijk bij bijeenkomsten aanwezig te zijn, om zo als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen en trends, zodat wij hier zo goed mogelijk op kunnen (blijven) inspelen.”

Siemons onderstreept het belang om een goede opleiding te volgen. Hij verwacht dat er meer vraag komt naar fitnessprofessionals die mensen kunnen helpen en begeleiden bij hun leefstijl en gezondheid. “Hierbij zijn goede communicatieve vaardigheden van essentieel belang. De focus ligt hierbij op het bewerkstelligen van een structurele gedragsverandering waarbij een gezonde voeding en voldoende beweging de basis vormen.”

Onderscheiden

In de praktijk blijkt volgens Siemons dat klanten maar zelden kijken naar de behaalde diploma’s van de trainer. “Ze gaan er vaak klakkeloos vanuit dat de trainer competent is om hen goed te begeleiden. Helaas ontbreekt hiervoor vaak de (specifieke) kennis. Voor ondernemers liggen er kansen om zich meer te profileren dat bij hen hoog opgeleide erkende trainers werkzaam zijn, met specialisaties voor verschillende doelgroepen. Door dit meer uit te dragen zal er ook bij de klant hopelijk meer bewustwording worden gecreëerd en zal er een bewustere keuze gemaakt kunnen worden waar hij zal gaan trainen.”

Als ondernemer is het belangrijk om je duidelijker te positioneren. “Veel ondernemers die in het middensegment zitten hebben het moeilijk. Dit zag je bijvoorbeeld ook terug bij de V&D, in tegenstelling tot de Bijenkorf. Laatstgenoemde heeft er bewust voor gekozen voor het hogere segment te kiezen en zit nu weer in de lift.”

Senioren

Volgens Siemons liggen er veel kansen voor ondernemers en Personal Trainers, die zich richten op specifieke doelgroepen zoals senioren, (pre)diabeten en mensen met zwaar overgewicht. “Daarnaast is op dit moment ‘slechts’ 16% van de Nederlandsbevolking lid van een fitnesscentrum. Dit betekent dat er nog een enorme doelgroep niet of onvoldoende wordt bereikt. Vele van onze cursisten zijn zelf actieve sportbeoefenaars en kunnen zich maar moeilijk voorstellen dat er mensen zijn die sporten of überhaupt bewegen niet leuk vinden. De drempel om een fitnesscentrum binnen te stappen is voor hen vaak erg hoog. Tijdens onze opleidingen proberen we hen praktische tools aan te reiken hoe ze ook deze doelgroep kunnen aanspreken en vasthouden. Hierbij leren de trainers onder andere gebruik maken van wearables en apps waarin klanten op afstand kunnen worden gecoacht en hun eigen vorderingen kunnen bijhouden. Daarnaast kunnen klanten op deze manier eenvoudig worden ‘aangesproken’ als ze dreigen af te haken. Een groot deel van onze samenleving wil wel graag gezonder leven en bewegen. Om ze hiermee te helpen is het belangrijk dat je ze een laagdrempelig aanbod aanbiedt en haalbare kortetermijndoelstellingen formuleert.”

Als de klanten een succeservaring beleven, zullen ze eerder geneigd zijn door te gaan. “De focus ligt hierbij niet op het sporten, maar meer op het vaker bewegen in het dagelijks leven in combinatie met een gezonde voeding. Een eenvoudige stappenteller en een voedingsapp kan al voor de nodige bewustwording zorgen.”



Specialiseren

De meest populaire opleiding is de Fit!vak erkende opleiding Fitnesstrainer A. Dit is een brede basisopleiding en de 1e stap op weg naar een succesvolle carrière in de fitnessbranche.

De meeste cursisten hebben vervolgens de ambitie om door te groeien naar erkend Personal Trainer. De basis hiervoor vormt de opleiding Fitnesstrainer B van Fit!vak. “Na succesvolle afronding van deze opleiding heb je aangetoond de minimale skills te beheersen om als Personal Trainer aan de slag te kunnen gaan”, vertelt Siemons. “Je bent er hiermee uiteraard nog niet!”

De vraag naar Personal Trainers is volgens Siemons nog steeds sterk groeiende. “De meest succesvolle Personal Trainers begeleiden klanten niet alleen op beweeg- , maar ook op voedingsgebied. Hierbij wordt er bewust voor een aantal specifieke doelgroepen gekozen die aansluiten bij de interesses van de trainers. Veelvuldig wordt er gekozen voor ons Personal Trainer Pro Pakket bestaande uit de Fit!vak Fitnesstrainer A en B opleiding een cursus Sport en Voeding maar ook uit een cursus Personal Trainer Business. Laatstgenoemde cursus is een absolute must voor zelfstandige Personal Trainers. Meer dan 80% van de Personal Trainers die het 1e jaar starten met een eigen Personal training bedrijf redden het niet omdat ze onvoldoende kennis hebben van de ‘businesskant’ van het vak.

Velen weten niet hoe ze bijvoorbeeld een ondernemingsplan moeten maken of hun marketing moeten gaan inrichten. Als aanvulling op het Personal Trainer Pro pakket bieden wij onder andere de specialisatie tot Paramedisch Fitnesstrainer en Functional Training Specialist.”

Bijscholen

Om in het vak bij te blijven pleit Siemons net als in de fysiotherapie voor een jaarlijkse bijscholing. Waarin je ook punten krijgt en je vakkennis up-to-date houdt. “Over dit punt wordt in de branche al jaren gepraat, maar het is moeilijk van de grond te krijgen. Het zal zeker kunnen leiden tot een behoorlijke kwaliteitsimpuls. Helaas blijkt in de praktijk dat veel trainers ooit een diploma hebben behaald en vervolgens aan het werk zijn gegaan zonder enige bijscholing. De opgedane kennis is vaak verouderd en men is onvoldoende op de hoogte van de laatste wetenschappelijke onderzoeken en trends. Indien het vak tot Fitnesstrainer of Personal Trainer beschermd zou worden gekoppeld aan een verplicht accreditatiesysteem- biedt dit ook meer mogelijkheden om met bijvoorbeeld zorgverzekeraars om de tafel te gaan.”

“Onlangs zijn wij een partnership aangegaan met de Vereniging Exclusieve Sportcentra (VES) waar de beste 100 sport- en fitnesscentra van Nederland bij aangesloten zijn”, vertelt Siemons. “Wij hopen hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere professionalisering van de medewerkers en onze geslaagde cursisten in contact te brengen met het werkveld. Zodat zij direct een 1e stap kunnen zetten om hun carrière letterlijk en figuurlijk in beweging te zetten. Ik ben er van overtuigd dat de fitnessbranche nog volop kansen heeft om door te groeien en zie de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet!”


Start2Move start erkende opleiding BGN Gewichtsconsulent

De Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) heeft de nieuwe opleiding BGN Gewichtsconsulent van Start2Move onlangs erkend, waardoor geslaagde cursisten de consulten bij een groot aantal verzekeraars vergoed kan krijgen.

De opleiding is vanaf september ‘16 te volgen als dag- (10 lesdagen) of avondopleiding (17 avonden) in onder andere Arnhem, Groningen, Utrecht en Zwolle.

In deze opleiding leer je alles over voedingsleer, spijsvertering en stofwisseling, eetstoornissen, energiebehoeften, producten en levensmiddelen, coaching- en gesprekstechnieken, voedingsanamneses en aandacht voor het didactisch analyse model. Daarnaast is er aandacht voor verschillende doelgroepen zoals klanten met diabetes, obesitas, anorexia, voedselintoleranties, metabool syndroom en obstipatie. De cursist wordt door Start2Move online ondersteund met o.a. een oefentool en webinars. Daarnaast kunnen lesdagen gratis op een andere locatie worden ingehaald en kan er op eigen tempo worden gestudeerd.

Na afronding van de opleiding BGN Gewichtsconsulent (niveau 4) kun je aan de slag als erkend gewichtsconsulent, je eigen praktijk starten (+ consulten declareren bij zorgverzekeringen), een voedingsplan opzetten voor verschillende doelgroepen, voedingscursussen geven en voedingsvoorlichting geven in bijvoorbeeld fitnesscentra. 


Start2Move is het grootste en snelst groeiende Fit!vak erkende opleidingscentrum van Nederland met opleidingslocaties in heel Nederland. Kijk voor het complete aanbod op www.start2move.nl

 

Edities