Clubreport: Uitbreiding met Indoor Survival maakt jongeren nieuwsgierig

Verschenen in Bodylife nummer 3 2016


Ook in de fitnesswereld geldt: de jeugd heeft de toekomst. De opvallende uitbreiding bij Family Fit in Staphorst is hier een goed voorbeeld van. Al 21 jaar is de sportschool van Anja Geene een begrip in het dorp. Sinds januari van dit jaar is naast het fitnesscentrum aan de Wethouder Timmermanstraat een nieuwe Indoor Survival hal geopend als gezamenlijk project van Anja en haar zoon Frans. Het professionele trainingsparcours is geschikt voor alle leeftijden, maar maakt vooral jongeren nieuwsgierig.

Tekst Pien Koome

Anja Geene laat in Staphorst al meer dan twintig jaar zien dat ze een ondernemer in hart en nieren is. Dus toen de hal naast haar sportschool Family Fit leeg stond en zij al enige tijd rondliep met plannen om samen met haar zoon iets nieuws op te zetten, was de keuze snel gemaakt. Sinds januari van dit jaar is Family Fit uitgebreid met Indoor Survival: een professioneel ingerichte hal van bijna 400 vierkante meter waar obstacle technieken, cross challenge, kettle belt, Olympische halter en circuit-, interval- en techniektraining met hoogwaardige apparatuur getraind kunnen worden. Doel: verbetering van kracht, techniek, conditie en spiermassa door middel van een uitdagend circuit. “De hal was er al, evenals de drang van ons beiden om samen iets nieuws op te zetten:”, licht Anja toe. Haar zoon Frans Mussche heeft individueel in de sportbranche ook zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend. “Vorig jaar oktober werd hij als 21-jarige geselecteerd om deel te nemen aan de WK Obstacle Run in Ohio. Hij kwam in zijn leeftijdscategorie als tweede Nederlander over de streep en eindigde in het eindklassement als 57e, bij een internationaal deelnemersveld van 1250 geselecteerde sporters. In juni neemt hij deel aan het EK in Nederland en in oktober gaat hij voor het WK naar Toronto. Op zo’n leeftijd iets om trots op te zijn, zeker als je overdag gewoon een fulltime baan hebt.” Lachend: “Vanaf 24 april is hij zelfs op tv te zien bij het nieuwe Lifestyle Evenement Nederlands Ruigste bij RTL7.”

Nieuwe doelgroep actief

De samenwerking tussen moeder en zoon is een inspirerende combinatie van jarenlange ervaring en jeugdig elan. Anja: “De gedrevenheid van Frans motiveert ook andere jongeren uit Staphorst en omgeving. Vanaf de opening is de belangstelling verrassend groot. Naast jongeren trekt het circuit ook vaste leden aan. Survival en obstacle runs zijn momenteel overal in opkomst. In de hal naast onze vertrouwde sportschool bieden we ook mogelijkheden voor boksen, circuit training en een Insanity workout. Naast groepstrainingen kunnen mensen aan hun conditie werken met een personal training of small grouptraining. Voor teambuilding, kinderfeestjes, bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeestjes stellen wij onze survivalbaan ook graag beschikbaar.”


Ons kent ons sfeer

Family Fit bestaat inmiddels al meer dan 20 jaar in Staphorst. Anja Geene rolde als vanzelfsprekend het familiebedrijf in. “Mijn zus heeft ook een sportschool in Zwolle. Zelf ben ik ooit begonnen bij Slager Sport; na een paar jaar ben ik voor mezelf begonnen. Bij John van Heel in Nederweert heb ik eerst alle benodigde opleidingen gevolgd. Ondernemen zit toch in het bloed. En in Staphorst zijn vrouwelijke ondernemers gelukkig allang geen uitzondering meer.” De sportschool van Anja breidde stapsgewijs uit. Eerst met fitness en cardio, nu met het eigentijdse Indoor Survival. “Ik sta altijd open voor innovaties. Als ondernemer moet je nieuwsgierig blijven, maar ook selectief. Kwaliteit staat bij ons altijd voorop, wij rennen niet blind achter iedere hype aan.” Een open en gezellige sfeer creëren zodat jong en oud zich thuis voelt, vindt Anja ook erg belangrijk. “We zijn een kleine gemeenschap; hier heerst nog echt het ‘ons kent ons’ gevoel.” Met een team van twee vaste parttimers bij de sport en drie parttimers bij de Survival legt de Staphorster clubhoudster de lat voor zichzelf best hoog. “Gelukkig kan ik altijd terugvallen op mijn mensen. Naast manager was ik ook instructeur. Momenteel wil ik meer op de vloer zijn en wat minder les geven. Het nieuwe project met Indoor Survival vraagt ook aandacht, hoewel Frans laat zien dat hij naast zijn eigen baan ook een geweldige ondernemer is.”

Aandacht voor gezonde lifestyle

Gezond leven, goede voeding en verantwoord bewegen staat bij Family Fit centraal. “De Milon Circle is hier al jaren een groot succes. Wij hebben hier een acht weken durend programma aan gekoppeld met verantwoorde voeding. De resultaten zijn verbluffend; mensen verliezen in twee maanden soms wel twaalf kilo.” Toch is afvallen geen prioriteit bij Family Fit. “We proberen mensen bewust te maken van hun eigen valkuilen en ze een alternatief te bieden voor een gezonde lifestyle. Dat is op de lange termijn veel zinvoller dan met dure voedingssupplementen snel slank te worden.”

Zonnige toekomst

De toekomst ziet Anja met vertrouwen tegemoet. “Waar ik over tien jaar sta? Stiekem hoop ik dat mijn zoon dan aan het roer staat en ik op de achtergrond een adviserende rol speel. Mijn echtgenoot heeft me altijd gesteund in mijn carrière. Hij werkt in het verzekeringswezen en is daarnaast ook sportief als voetbaltrainer. Ik krijg nog elke dag energie van Family Fit, maar vindt het tegelijkertijd een mooie gedachte om straks het stokje door te kunnen geven aan de volgende generatie. Het begin is er nu. Indoor Survival is in korte tijd een doorslaand succes geworden.”

www.family-fit.nl en www.indoor-survival-staphorst.nl

Edities