EMS in de spotlights

Verschenen in Bodylife nummer 3 2016

In relatief korte tijd is EMS (Electrical Muscle Stimulation) binnen de fitnesswereld uitgegroeid tot een fenomeen. Afkomstig uit de fysiotherapie werd de methode om spieren te stimuleren door middel van stroomtoediening enkele jaren geleden in Duitsland omgezet naar een trainingsmethode voor de fitnessbranche. Inmiddels wordt EMS in veel Nederlandse sportcentra met succes toegepast. Ook vinden voortdurend innovaties plaats, onder andere door de mogelijkheid om draadloos te trainen. Tijdens de FIBO er voor het eerst een aparte EMS-hal.

Tekst Pien Koome

Bij EMS is lichaamseigen weerstand uitgangspunt. De laagfrequente elektrische impulsen stimuleren effectief alle spieren in het lichaam om zich aan te spannen. Hierdoor wordt in korte tijd spierweefsel opgebouwd, metabolisme gestimuleerd, onderhuids vetweefsel gestroomlijnd en de huid verstevigd. Dit maakt trainen met behulp van EMS niet alleen geschikt voor kracht- en prestatietraining; ook voor verbetering van gezondheid, wellness en beauty zijn de resultaten spectaculair. Bovendien is maatwerk mogelijk bij deze methode: de intensiteit voor de verschillende spiergroepen kan afzonderlijk worden ingesteld, waardoor specifieke groepen extra kunnen worden getraind of juist worden ontzien. Ook de zwaarte van de totale workout kan worden aangepast aan de individuele conditie van de gebruiker.

Kort maar krachtig

Een ander groot voordeel van de EMS training is dat de methode kort maar krachtig is: een sessie met elektrische spierstimulatie duurt nog geen half uur. Ideaal voor mensen met een overvolle agenda die toch graag in conditie willen blijven. Maar ook jongeren, volwassenen en ouderen die kampen met fysieke en/of mentale blokkades ervaren deze manier van trainen als een verademing. Tijdens een workout met EMS wordt onderkleding gedragen van speciaal materiaal dat goed aansluit en geschikt is om impulsen goed over te brengen op het lichaam. Daar overheen komt een speciaal elektrodenvest dat op het bovenlichaam gedragen wordt, met daar aangekoppeld elektroden voor arm-, been- en bilspieren. De effecten van twee maal per week twintig minuten trainen zijn revolutionair. Het lichaam wordt sterker en fitter zonder dat eerst extra spiermassa moet worden gekweekt met langdurige trainingssessies.

Draadloze innovaties

Steeds meer topsporters en recreatieve fitnesscentra ontdekken het positieve effect van EMS. Reden voor de FIBO beurs in Keulen om een speciale hal in te richten waar deelnemers op een vloeroppervlak van bijna zevenduizend vierkante meter hun innovaties toonden. Ook werd het eerste EMS en PT info Symposium gepresenteerd over EMS-gerelateerde onderwerpen. Eén van de nieuwste technologische ontwikkelingen is de draadloze elektro spiersimulator, die zorgt voor meer vrijheid en comfort bij het trainen. De trainingsprogramma’s worden hierbij radiografisch verzonden richting elektroden en verschillende opties kunnen met één druk op de knop via een afstandbediening worden gekozen. Geen snoeren en kabels meer die in de weg zitten, maakt een EMS training nog effectiever en comfortabeler.


Olympische Spelen

EMS is niet alleen populair bij recreatieve sporters of bij mensen die revalideren, ook veel topsporters en BN'ers zweren bij deze manier van trainen. In de aanloop naar de Olympische Spelen die in augustus 2016 in Rio de Janeiro gehouden worden, is EMS een veel toegepast trainingsmiddel. Bij topteams als FC Bayern München, Die Mannschaft (Duits voetbalelftal), het Nederlands Hockey Team en formule 1 piloten staat EMS als terugkerend onderdeel op hun strakke trainingsprogramma. Ook wereldrecordhouder en Olympisch kampioen Usain Bolt, de Jamaicaanse sprinter en de Spaanse toptenniser Rafaël Nadal zijn vol lof over de EMS methode en gebruiken deze steevast in hun training. Daarnaast maken internationale topmodellen regelmatig reclame voor EMS.

Wetenschappelijk onderzoek

De eerste spierstimulatie werd begin 1900 uitgevonden voor het behandelen van spieratrofie (vermindering van spierweefsel) en verlammingsverschijnselen. Meer onderzoek volgde en in de jaren zeventig werden de eerste goede resultaten geboekt met spierstimulatie. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat met minimale fysiologische en mentale inspanning circa dertig procent verhoging van spierkracht plaatsvond binnen een korte periode. Nog altijd buigen wetenschappers zich met regelmaat over onderzoeken met betrekking tot EMS. De methode is niet voor iedere recreant geschikt. Zwangere vrouwen en mensen met een pacemaker komen niet in aanmerking voor elektrostimulatie. Een gedegen voorbereiding en advies van een erkende personal trainer is daarom raadzaam. Vroeger werd EMS in eerste instantie vooral ingezet bij fysiotherapie voor revalidatie en in topsport ter verbetering van de individuele prestatie. Tegenwoordig is EMS een populaire en erkende trainingsmethode waar wereldwijd mee wordt gewerkt. Wie zelf aan de slag wil met EMS, doet er verstandig aan zich goed te laten voorlichten en zich te laten begeleiden door een Personal Trainer, die precies weet hoe de elektrostimulatie optimaal kan worden toegepast.

Edities