Column John van Heel: Vier generaties op een rij ongezonder, is dat nog te redden?

Verschenen in Bodylife nummer 3 2016

De jonge generatie is ongezonder dan de ouders en die weer ongezonder dan hún vader en moeder en zo vier generaties op een rij. Elke generatie loopt tegenwoordig meer risico op (zwaar) overgewicht en hoge bloeddruk. Dat is de schrikbarende uitkomst van een groot onderzoek dat het RIVM afgelopen maand presenteerde.

In het onderzoek is gekeken naar de gezondheidsproblemen van vier generaties. Het blijkt dat iedere generatie er slechter aan toe is. Eind jaren '80 had bijvoorbeeld 7 tot 8 procent van de veertigers obesitas en één generatie later was dit gestegen naar 11 tot 15 procent. Ruim 5,3 miljoen Nederlanders zijn chronisch ziek, 8 miljoen mensen zijn te zwaar, 1 miljoen mensen slikken antidepressiva, de helft van de 65-jarigen heeft 2 of meer chronische ziektes en bij het niet adequaat ingrijpen bewegen we richting 75% overgewicht in de volgende generatie. Gezond oud worden lijkt steeds minder voor te komen! Is dit tij überhaupt nog wel te keren?

Ingrijpen

Dat vraagt om een rigoureus ingrijpen en er zijn ook wel flink wat initiatieven. Zo is er het Nationale Programma Preventie van VWS, de Sportimpuls regeling, JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en nu onlangs verschenen de nieuwe voedingsrichtlijnen, om er maar een paar te noemen. Criticasters denken echter dat dit alles het tij niet zal keren. Deepak Chopra, spiritualiteitsgoeroe, geeft aan dat er een beweging van ‘radical wellbeing’ op gang moet komen van onderuit. Het probleem ligt diep geworteld en zal maatschappelijk breed aangepakt moeten worden, vanuit onderwijs, binnen bedrijven, in de zorg en welzijn, vanuit de overheden, kortom, overal waar mensen samen komen. En daar ligt dan juist een grote kans voor de fitnessbranche om ook hun bijdrage te leveren.

Focus

Vier generaties op een rij ongezonder, komt er ook nog een 5e? En welke rol spelen wij als fitnessbranche om dat tij te keren? Wat moeten we dan meer doen, waar moeten we in specialiseren, welke programma’s moeten we dan gaan bieden, met wie moeten we samen gaan werken en wat moeten we daarvoor beter borgen binnen onze organisaties? 3 Miljoen mensen maken gebruik van onze diensten en achter deze 3 miljoen mensen zit een sociaal netwerk waardoor we in totaal misschien wel 10 miljoen mensen raken. Met een goede focus, passie voor ons vak en voor het bijdragen aan het grotere doel en bereidheid om onze expertise en kwaliteit te verbeteren, vormen wij een schakel en misschien wel een belangrijke schakel, om er voor te zorgen dat de komende generatie een andere curve laat zien.

Een branche in beweging voor een gezondere volgende generatie!

Edities