Get Together Conference: Summum voor de fitnessprofessional

Verschenen in Bodylife nummer 2 2016

Het ging er dynamisch aan toe op de derde editie van Get Together Conference (GTC) die in het weekend van 4 tot 6 maart plaatsvond in het Sportcentrum Universum van de Universiteit Amsterdam. Op het programma stonden lezingen en workouts van meer dan dertig internationale topsprekers waar de fitnessprofessionals de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van onder andere functioneel trainen, crossfit, voeding, personal training en biomechanica konden ervaren.

“De belangstelling voor deze GTC is groot”, vertelt organisator Pieter de Porre van Integrated Movers tijdens de rondleiding. “Ruim 400 deelnemers uit Europa en zelfs uit Rusland hebben zich aangemeld voor deze conference. Een belangstelling die wel te verklaren is. Ook deze editie zijn we weer geslaagd om toptrainers uit de hele wereld hierheen te halen zoals Matthew Trusscott die op vrijdagavond zijn ‘Project Resistance’ presenteerde. Evenals Kelly Starret die op zondag een volledige dag omtrent mobiliteit gaf. Een unicum gezien dit meteen ook de eerste keer is dat hij naar Europa komt. Bij GTC draait het voornamelijk om het uitwisselen van kennis”, verduidelijkt De Porre. “Niet alleen onderling, maar ook door het inbrengen van kennis van internationale kwaliteit.”

WOD’s

Het merendeel van de conference speelde zich af in de 120 sessies die verspreid over 2 dagen werden gegeven in 8 zalen. Er was onder andere een aparte zaal voor Cross Gym, Movement en Calisthenics, Nutrition, Institute of Motion, Personal Training en een functional playground waar Meijers onder de enthousiaste leiding van Geert van Poppel het programma verzorgde met korte, intensieve circuit trainingen volgens de principes van ‘High Intensity Interval Training (HIIT)’. Erg druk was het bij de sessie van mobiliteitgoeroe Kelly Starrett. De zaal puilde uit. Meer dan 150 mensen luisterden aandachtig naar zijn workshop over Mobility WOD. Een methode die hijzelf heeft ontwikkeld om de mobiliteit te verbeteren, zodat er betere sportprestaties kunnen worden neergezet en voor extra diepgang in de trainingen zorgt. Het trainen van flexibiliteit en mobiliteit heeft volgens Kelly veel invloed op je prestaties tijdens de WOD´s (Workout of the day). De focus van de oefeningen met onder andere foamrolling, ballen en dynabands, vermindert de belasting op de gewrichten en zorgt voor meer flexibiliteit en balans.

IoM

Een andere interessante lezing was die van Derrick Price over IoM (Institute of Motion), een oplossing gericht op alle facetten van de fysieke beweging, inclusief de rol van fascia (bindweefsel) die van oudsher over het hoofd wordt gezien in de fitnessbranche. Een gesprek over beweging is volgens Price niet compleet zonder het samenspel van fascia, spieren, botten, het zenuwstelsel en andere elementen, zoals de invloed van de reële en relatieve beweging, te bespreken. Stephen Hughes Landers liet in zijn sessie Calisthenics zien hoe je met oefeningen die worden uitgevoerd met het eigenlichaamsgewicht of in combinatie met minimale apparatuur een functioneel, krachtig en lenig lichaam kunt opbouwen. Overigens zijn van alle sessies opnames gemaakt die binnenkort op YouTube te zien zijn.

Beurs

Rondom GTC had de organisatie in de grote sporthal een kleinschalige beurs opgezet met een aantal bekende exposanten zoals onder andere Keiser, Start2Move, Virtuagym, Meijers, Concept 2 enViPR Benelux. Eveline Peters van Keiser vertelde dat de GTC voor hen een interessante conference is, gezien de doelgroep Fitness professionals en Personal Trainers. Naast de stand had Keiser een ruimte ingericht met Keiser apparatuur waar Master Trainer Paul Lammers Power trainingen verzorgde. Jaap Bijsterbosch, Master Trainer bij ViPR vertelde dat hij recent een tweede Personal Training & Vitaliteitsstudio onder de noemer Leef & Beweeg heeft geopend in Limburg. Dat functioneel trainen booming is, werd duidelijk bij de stand van AALO, Start2Move en de Functional Training Academy uit België die trainingen en opleidingen op dit gebied aanbieden. Een vakgebied waar Meijers Fit en Gezond met hun producten al een aantal jaren op inspeelt.

Individuele sporters

Nieuwkomer op de markt was Pure2 Improve die op de beurs een breed scala van producten voor individuele sporters, (semi)professionele gebruikers, fysiotherapeuten en revalidatieklinieken liet zien. Tenslotte konden de bezoekers bij het Belgische bedrijf Medicavisie zich laten verleiden tot een Multiscan test, een nieuw innovatief type medisch meet-en analyse systeem die een analyse maakt over onder andere levensstijl, voeding en suppletie, diabetes, PH en elektrolyten, orgaanfuncties, mentale en hormonale overzichten en sport en beweging.

Geslaagd evenement

De Porre kan terugkijken op een geslaagd evenement. “Nagenoeg alles liep zoals gepland en we hebben weinig tot geen tegenslagen gekend. We kijken enorm uit naar de feedback van de deelnemers, zodat we de editie van 2017 nog meer op maat voor ons publiek kunnen maken. De volgende editie is gepland van 10 tot 12 maart in Amsterdam. Hopelijk kunnen we veel van onze deelnemers opnieuw verwelkomen volgend jaar want de groepssfeer is voor ons van vitaal belang. We merken nu al dat er veel mensen zijn teruggekomen en dat doet ons veel plezier. Al die lachende gezichten en complimenten, daar doen we het voor! Op naar de editie van 2017!”



 

 

Edities