Column John van Heel: Trainers als beweegdokters!

Verschenen in Bodylife nummer 2 2016

Leden willen resultaat, de een afvallen (dat is wel de grootste groep), de ander spieren opbouwen en weer een ander wil fitter worden. Maar we krijgen ook steeds vaker mensen binnen die hun bloeddruk naar beneden willen halen en willen minderen in medicatie, of het cholesterol naar een gezonder niveau willen brengen. En wat te denken van mensen die minder rugklachten willen, van de last van de muisarm af willen.

Vroeger (nog niet zo gek lang geleden overigens en voor veel mensen nog steeds realiteit) ging men met de kwaal meteen naar de dokter. Die analyseert wat je vertelt, kijkt of er fysiek iets te analyseren valt en schrijft een recept. Het gevolg van de medicatieconsumptie is helaas vaak dat men na langdurig verbruik een tweede medicatie nodig heeft voor de bijwerkingen van de eerste medicatie. Geen wenselijke situatie, maar wel de realiteit van vandaag. Wat de dokter eigenlijk zou mogen doen is, een leefstijlanalyse uitvoeren en leefstijladvies aanreiken, samen met de (tijdelijke) medicatie of medische ingreep/doorverwijzing. Maar zover is het helaas nog niet en als het zover is, wie begeleidt de deelnemer dan in zijn/haar leefstijl?

Komt een man bij de trainer, beetje overgewicht, beetje rugklachten, te weinig energie, slaapt slecht. Je zou zeggen een ideaal geval voor de huisarts, maar nee, meneer kiest voor sport en begeleiding. De trainer analyseert de leefstijl, de houding, wat de man doet overdag, welke andere sport er nog gedaan wordt, wat de hobby’s zijn, analyseert de voeding en reikt op basis daarvan het leefstijl recept aan, de beweegdokter aan het werk.

Met name het goed analyseren is cruciaal voor een passend en effectief recept. Niet alleen het doel bevragen, maar vooral ook hoe de belasting is gedurende de dag en week, in welke houding gewerkt wordt. Op gebied van voeding hebben we nog wel wat slagen te maken, maar die zijn wel noodzakelijk om ook daadwerkelijk een goed leefstijladvies aan te kunnen reiken.

Wil je als club of als personal trainer die kant op bewegen, dan is een goede eerste stap om voor jezelf eens de 5 meest belangrijke doelstellingen, waar jij expert in bent, te formuleren en van deze 5 expertises de 5 gouden regels bepalen. Ben je een afslankspecialist, wat zijn de 5 meest belangrijke thema’s die je klanten moeten weten om duurzaam resultaat te behalen, wat zijn de 10 tips die daar bij horen? Door die kennis vast te leggen, voorkom je dat deze verloren gaat als er een personeelswisseling plaatsvindt.

De fitness trainer van de toekomst is de beweeg- en leefstijl dokter, wellicht zelfs de rechterhand van de medische dokter.


John van Heel: 
EFAA, j.vanheel@efaa.nl I 06 - 5362 3485

Edities