Rebel Sport in Huizen: ‘Meer een school dan een standaard sportclub’

Verschenen in Bodylife nummer 1 2016
‘Meer een school dan een standaard sportclub’

Midden in de oude dorpskern van Huizen neemt Rebel Sport al sinds 1960 een vanzelfsprekende plaats in. Het familiebedrijf wordt geleid door de zussen Pauline en Heleen Rebel, die vijftien jaar geleden het sportinstituut overnamen van hun ouders. Het concept in Huizen is bijzonder: onder één dak zijn vijf aparte scholen gehuisvest, waar mensen van alle leeftijden dagelijks bezig zijn om zich te bekwamen in sport en te werken aan hun gezondheid. Hun overeenkomst? ‘Everyone is a rebel’.

Rebel Sport is sinds de oprichting in 1960 gevestigd aan de Kerkstraat, midden in het centrum van Huizen. Oorspronkelijk telde de sportschool duizend vierkante meter, inmiddels is dit oppervlak verviervoudigd. Samen met haar zus Heleen heeft Pauline Rebel de dagelijkse leiding. Beiden zien uitsluitend voordelen van de familiaire samenwerking. “We zijn als individu heel verschillend, met ieder ons eigen talent. Dat was vroeger als kind al zo: ik was judoka en mijn zus deed de balletacademie. Ook als ondernemers floreren we op ons eigen terrein, dus hebben we de taken gewoon verdeeld. Heleen regelt de zakelijke kant, ik bemoei me met de sportieve aspecten.” De zussen vullen elkaar goed aan en hebben aan een half woord genoeg. “Een sportschool leiden is een intensieve en verantwoordelijke onderneming. Heel fijn om je zakenpartner blind te kunnen vertrouwen.” Sportieve prestaties namen bij de familie Rebel altijd een belangrijke plaats in. De ouders van Pauline en Heleen sportten beiden op hoog niveau: vader Cees als judoka en bokser, moeder Margriet als zwemster. “Toen ooit de keus gemaakt moest worden of mijn vader zich verder ging ontwikkelen als topsporter of als ondernemer/instructeur een eigen sportschool zou openen, koos hij ervoor om zijn eigen vaardigheden en visie over sport in te zetten voor anderen. Hij verzorgt nog steeds met veel passie lessen bij ons; een beter bewijs dat hij destijds de juiste beslissing heeft genomen is er niet.”

Van karate tot klassiek ballet

Het aanbod bij Rebel Sport is zeer divers. “Van karate tot klassiek ballet”, lacht Pauline. “We zijn meer een school dan een standaard sportclub. In ons pand zijn vijf interne scholen gevestigd, met elk zo’n zeshonderd leden. Ons instituut heeft zestig medewerkers, waarvan veertig goed gekwalificeerde docenten/instructeurs. Iedereen heeft zijn eigen discipline, daar geloven wij heilig in. Een judoleraar moet immers over totaal andere vaardigheden en vakkennis beschikken dan een zweminstructeur.” De vijf scholen zijn als volgt onderverdeeld: Team (groepslessen), Respect (budolessen). Dans (van klassiek tot musical), Zwemmen (diploma/recreatief zwemmen) en Fitness (individueel, groepsverband of met personal trainer). Pauline: “Ons centrum is onderverdeeld in tien ruimten, die volledig zijn afgestemd op de lessen die er gegeven worden. De boksstudio heeft onbewerkte, ruige muren en een stoere uitstraling, terwijl de balletstudio is uitgevoerd met houten vloeren en professionele barres. Ook beschikken we over een inpandig zwembad, sauna en wellnessruimte en een aparte yogastudio. In de loop der jaren zijn er etages op en onder het bestaande complex gebouwd, waardoor we steeds verder konden uitbreiden en een compleet sportaanbod kunnen bieden voor mensen van alle leeftijden.”

Kritisch kijken naar trends

Sinds de start van Rebel Sport volgen ontwikkelingen in de branche zich in hoog tempo op. Inzichten over een optimale balans tussen bewegen, voeding en psyche die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, juicht Pauline toe. “Sporten wordt steeds meer een compleet pakket, waarin de functie van goede voeding een belangrijke plaats inneemt, evenals de juiste manier van bewegen. Bij Rebel Sport is een fysiotherapiepraktijk geïntegreerd; ook kan iedereen voor advies terecht bij een diëtist. In de toekomst wordt iedereen zijn eigen gezondheidscoach en levert een sportschool maatwerk. Je eigen lijf als basis met een uitgekiend gezondheidsplan, opgezet door een team specialisten.” Trends worden bij Rebel niet klakkeloos in het lesprogramma opgenomen, maar kritisch bekeken. “Ook hier geldt dat wetenschappelijk onderzoek zwaarder weegt dan superslanke BN'ers in een reclamefilmpje”, stelt Pauline. Lachend concludeert ze: “Grappig is dat sommige noviteiten minder nieuw zijn dan gedacht. Crossfit is nu helemaal hot, maar in 1960 had mijn vader al een militaire variant in zijn lesprogramma.” Haar recente bijdrage als vakjurylid van de bodyLife Innovatie Award vond Pauline een mooie opsteker. “Innovaties in de branche zijn altijd interessant. Leuk om daar met je neus bovenop te mogen zitten en kritisch mee te kijken naar vernieuwing, betaalbaarheid en toepassing in onze branche.”

www.rebelsport.nl

Rebel Sport in Huizen

Tekst Pien Koome

Pauline Rebel

“In ons pand zijn vijf interne scholen gevestigd, met elk zo’n zeshonderd leden."

Edities