Internationaal nieuws: Over de grens

Verschenen in Bodylife nummer 1 2016
Over de grens

Voor onze nieuwe rubriek ‘Over de grens’ verzamelde de redactie van body•LIFE Benelux het belangrijkste nieuws van onze internationale collega’s.

Smart sensor voor je hardloopschoen

Het is de eerste mobiele hardloopcoach ter wereld: de evalu.run. Deze app helpt bij het monitoren van de loopintensiteit, beschermt het lichaam tegen blessures als gevolg van overbelasting en stimuleert de prestatie. De app, die werkt op basis van sensoren, analyseert de loop, ondersteunt met geïndividualiseerde tips en integreert krachtoefeningen in het trainingsschema. Met behulp van de evalu sensor meet de app de individuele hardloopparameters om de meest relevante feedback te geven.

Info: www.evalu.xyz

Drooms begeleidt Franse fitness-keten Moving bij de overname

Drooms I, de toonaangevende aanbieder van digitale datacentra in Europa maakt bekend dat het bedrijf de nummer 1 van de Franse fitnessclubs heeft begeleid bij de overname door Philippe Herbette. Dankzij het virtuele datacentrum Drooms kon ‘Moving’ de voor de overname relevante documenten ter beschikking stellen. Het team was bovendien in staat om externe gebruikers uit te nodigen, autorisatierechten voor toegang in te stellen en toegangsrechten voor de documenten vast te stellen.

Info: www.drooms.com

Europees debuut

Het Bridges Sustainable Growth Fund III, geleid door duurzaamheidsspecialist en durfinvesteerder Bridges Ventures (‘Bridges’), meldt zijn investering in Viva Gym (‘Viva’), een low-budget fitnessketen met 60.000 leden in 16 vestigingen in Spanje. Bridges heeft een meerderheidsbelang genomen in Viva. De organisatie zal in een partnership samenwerken met Magenta Partners (‘Magenta’), de investeringsfirma die de onderneming in 2011 oprichtte, en die actief betrokken zal blijven als aandeelhouder met een minderheidsbelang. Deze acquisitie vertegenwoordigt Bridges' eerste stand-alone Europese investering.

www.bridgesventures.com

Fitness vertraagt de hersenveroudering

Wetenschappers van het Academisch Ziekenhuis in Graz hebben een uitgebreid onderzoek gehouden onder 900 personen met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 65 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat hoe fitter de deelnemers waren, hoe beter de cognitieve prestaties, motorische vaardigheden en geheugen. Het positieve effect was niet afhankelijk van leeftijd en sekse, al zou bij overgewicht het resultaat minder positief zijn. Van de ondervraagden die in het kader van het onderzoek het hoogste fitnessniveau hadden, waren de cognitieve hersenfuncties vergelijkbaar met die van een 7 jaar jonger persoon.

Info: www.medunigraz.at

Getrainde benen – getrainde hersenen

Des te fitter de spieren – gemeten naar de kracht van de beenspieren – des te langzamer verouderen de hersenen. Dat blijkt uit een onderzoek door Britse wetenschappers. Onderzoekers van het Kings College in Londen hebben vrouwelijke tweelingen gevolgd over een periode van 10 jaar. De resultaten van dit onderzoek duiden erop, dat het versterken van de grootste spieren van het lichaam, bijvoorbeeld door hardlopen of gymnastiekoefeningen, een positieve uitwerking heeft op de cognitieve vaardigheden.

www.kcl.ac.uk

Krachttraining met trilling levert 25 tot 100 procent meer resultaat

Door een trilling van 30 Hertz toe te voegen aan een krachtoefening, krijgt die oefening een trainingseffect dat 25 tot 100 procent groter is. Dat ontdekten onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hun resultaat is van belang voor onder meer revalidatiepatiënten, die sterker moeten worden, maar moeilijk de benodigde spierkracht kunnen leveren voor de oefeningen.

De basis voor het toegenomen trainingseffect is de zogenoemde vibratiereflex van de spieren. Dit is het fenomeen dat spieren in reactie op een trilling samentrekken. TU/e-onderzoeksleider Massimo Mischi doet sinds 2005 onderzoek naar de mogelijkheid om dit fenomeen te gebruiken om meer effect uit krachttraining te halen. Dit onder meer in samenwerking met promovendus Lin Xu, die woensdag 13 januari zijn proefschrift over dit onderwerp verdedigde.

Mischi en Xu toonden bij proefpersonen aan dat krachtoefeningen met een trilling van 30 Hertz het effect met minimaal 25 procent verhogen ten opzichte van oefeningen met hetzelfde gewicht, maar zonder trillingen. De opgedane kennis is verwerkt in een nieuw soort fitnessapparaat, dat spin-offbedrijf Hipermotion nu op de markt brengt onder

de naam MaxDFM (Maximum Dynamic Force Modulation)

www.hipermotion.com

Fitness.be nieuwe

partner bodyLIFE

Met ingang van 2016 zijn bodyLIFE en fitness.be een samenwerking aangegaan.  Met deze samenwerking zal er in de toekomst meer fitnessnieuws uit Belgie te vinden zijn in bodyLIFE.

Fitness.be is een samenwerkingsverband tussen DFO (De FitnessOrganisatie), Fitness.be Faculty en BBFO (Belgische Beroepsvereniging voor Fitness Ondernemers) met als hoofddoel dienstverlening gekoppeld aan een gestructureerd streven naar een professionele en kwaliteitsvolle fitnesssector. Samen tracht men de fitnesssector als een volwaardige economische entiteit te plaatsen binnen de preventieve gezondheidszorg.

Door de samenwerking tussen bodyLIFE en Fitness.be ontvangen alle leden van Fitness.be elke editie van bodyLIFE gratis, waardoor zij altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en trends. Met deze samenwerking zal er in de toekomst ook meer fitnessnieuws uit Belgie te vinden zijn in bodyLIFE en wordt het magazine voortaan nog meer een Benelux-uitgave. 

Pillen of leefstijl als gezondheids-recept? 

Op 1 februari is de Nationale leefstijl & afslank Challenge 2016 gelanceerd op meer dan 30 locaties in Nederland. Het programma is gebaseerd op de nieuwe beweegrichtlijn van de World Health Organization, de nieuwe voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad en de overgewicht en obesitas richtlijn van TNO 2014. Deze richtlijnen worden de Nieuwe Gezondheid genoemd. De erkende overgewicht preventie coaches die de deelnemers begeleiden zijn opgeleid om de deelnemers te helpen en, vanuit hun eigen persoonlijke situatie, te werken aan een effectief beweeg- en voedingsprogramma. Tevens wordt inzicht gegeven om je eigen motivatie en mogelijkheden verder te ontwikkelen.

Cindy Denessen (50) is een van de deelnemers van de leefstijl & afslank challenge pilot. Onder de naam Leefstijl Challenge op YouTube kan iedereen zien wat de actuele (beweeg)resultaten zijn..

www.fitcoach.nl - www.weerterleefstijlchallenge.nl

Rebel Sport in Huizen

Supersport Fitness zet eerste stappen op Nederlandse bodem

Supersport Fitness, producent van fitnessapparatuur, is sinds enkele maanden actief op de Duitse markt. Inmiddels zijn ook de eerste stappen op Nederlandse bodem gezet. De onderneming, gevestigd in de omgeving van Berlijn, heeft overigens al 20 jaar ervaring op het gebied van sportartikelen en -apparatuur. Kenmerk van beide categorieën: kwaliteit.

In de showroom in Berlijn kunnen geïnteresseerden de fitnessapparatuur bewonderen. “Wanneer er tot aankoop wordt overgegaan, betalen wij het ticket terug”, aldus David von Hase, bedrijfsleider van Supersport Fitness. “Maar ook op onze stand op de FIBO is iedereen van harte welkom.”

Volgens Von Hase is een helder prijsstelling uitermate belangrijk. “Juist bij het handhaven van een optimale kwaliteit en design tegen onze extreem lage prijzen is dit van onschatbare waarde – met een transparante kortingslijst waar niet van afgeweken moet worden. Van onze kant krijgen inkopers geen voorkeursbehandeling middels ondoorzichtige kortingsregelingen! De kenmerken waar ik als ondernemer naar streef, zijn om het in het kort te zeggen: supereerlijk, supergunstig geprijsd, superfunctioneel en supercool met een superkwaliteit.”

Productie op het hoogste niveau

Sinds enkele maanden is de nieuwe aanbieder van fitnessapparatuur Supersport Fitness actief in Duitsland en dus sinds kort ook in Nederland. Hoewel de onderneming nieuw in de branche is, kan er geprofiteerd worden van 20 jaar ervaring op het gebied van sportartikelen en heeft het een solide reputatie.

Supersport Fitness levert een breed assortiment kwalitatief hoogwaardige kracht- en cardioapparatuur. Daarnaast biedt het de reeds jaren wereldwijd verkochte apparatuur van het merk DHZ en vanaf 2016 een nieuwe high-end Supersport lijn van apparaten, waarover tot nu toe geen gedetailleerde informatie bekendgemaakt was.

Producent is DHZ, een gevestigde en sterke Chinese onderneming, die produceert volgens hoge kwaliteitsnormen (DIN ISO 9001) en met een hoogwaardig machinepark zoals de Trump Laser en 3D buizen-lasersnijder, evenals lasrobots, wat garant staat voor een productieproces van hoog niveau.

Het productieoppervlak van DHZ beslaat 60.000 m2. Momenteel wordt geïnvesteerd in een nieuwe productiecapaciteit van meer dan 140.000 m2, aangevuld met een kantoorruimte van 40.000 m2. Hierdoor kan ook het team van ingenieurs, dat op dit moment 70 medewerkers telt, worden uitgebreid waardoor er ook meer mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen worden gecreëerd. De omzet moet in de toekomst groeien naar 100 miljoen euro.

Bedrijfs- en servicestructuur

De Duitse partner, Supersport Fitness GmbH, beschikt over een landelijke dekking in Duitsland met bijbehorende servicedienst. Omdat de eigenaren zelf afkomstig zijn uit de fitness- en vechtsport, weten zij dat elk sportcentrum zijn eigen doelen nastreeft. Centra moeten zich lokaal individueel positioneren. “Juist de achterstand op het gebied van investeringen en de angst voor investeringen is een hoofdpijndossier voor hun voortbestaan. Dankzij onze prijzen kunnen we juist die centra weer perspectief bieden”, aldus salesmanager Michael Birk.

Supersport Fitness GmbH presenteert zich als deskundige gesprekspartner en leverancier van hoogwaardige en gunstig geprijsde fitnessapparatuur, die de centrumeigenaar kan helpen zijn doelen te bereiken. Daarbij ligt de focus altijd op de individuele behoeften van het centrum en zijn directie.

De kosten moeten verlaagd respectievelijk geoptimaliseerd worden zodat de eigenaars van de centra in de prijstechnisch agressieve fitnessmarkt kunnen overleven. Dit geldt met name voor de inkoop van sportapparatuur en voor de reparatie- of serviceprestaties. Dankzij enkele partners kan het bedrijf ook interessante lease- of financieringsmogelijkheden aanbieden.

Kwaliteit & design

De kwaliteit en het design van de apparatuur voldoen vanzelfsprekend aan de huidige eisen van de markt. “Onze apparaten worden in andere landen al veel gebruikt en wij kunnen met deze ervaring die in vele jaren is opgebouwd een uitstekende kwaliteit garanderen”, zegt Birk.

“Wij bieden een sensationele prijs-kwaliteitsverhouding. Inmiddels is in de branche wel bekend dat Supersport Fitness garant staat voor zowel een hoge kwaliteit als een optimale aanschafprijs”, vult Von Hase aan. “We nodigen centrumeigenaren van harte uit om onze apparaten te komen bekijken en uit te proberen.”

Maak kennis met Supersport Fitness tijdens FIBO van 7 tot en met 10 april 2016 in Keulen.

Hal 6R60

Stand DHZ: Halle 9D19

www.supersport-fitness.de

De nieuwe fabriek van DHZ, waar de apparatuur van Supersport geproduceerd wordt.

“We zijn meer een school dan een standaard sportclub. In ons pand zijn vijf interne scholen gevestigd, met elk zo’n zeshonderd leden."

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Drie van de vier eigenaars van Supersport Fitness GmbH.

Vlnr: David von Hase, Zhou Yueming en Michael Birk

Jury aangenaam verrast door hoge kwaliteit en bevlogenheid

In alle segmenten van de fitnessbranche volgen noviteiten volgen elkaar in hoog tempo op. Als onafhankelijk vakblad juicht bodyLIFE deze ontwikkelingen van harte toe. Om de meest opvallende initiatieven een podium te bieden, is in 2014 de bodyLIFE Innovatie Award in het leven geroepen, waarbij zowel publiek als professionals hun stem kunnen laten horen. Voor de tweede editie van deze verkiezing zijn maar liefst twintig innovaties genomineerd. Tijdens de vakjurydag op 19 januari in Utrecht kregen twaalf kanshebbers de gelegenheid om tijdens een pitch hun nominatie te rechtvaardigen.

Al meer dan 25 jaar is bodyLIFE als toonaangevend vakblad voor de fitnessbranche actief in Europa; sinds 2014 is het magazine zelfs wereldwijd van betekenis met online- en printuitgaven tot in India en China. De oorsprong van bodyLIFE ligt in Duitsland; al snel na de start in 1988 volgden uitgaven in de Benelux, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Polen. bodyLIFE volgt alle ontwikkelingen in de fitnesswereld op de voet. Media-adviseur Jordey de Joode: “We signaleren niet alleen kansen, knelpunten en trends, maar bieden ook een platform voor opinie en discussie waarin vaak uiteenlopende spelers uit de branche met elkaar in gesprek gaan.” Ook de bodyLIFE Innovatie Award is een sprekend voorbeeld van de actieve rol die het fitnessmagazine vervult in de fitnesswereld.

Intensieve samenwerking

In Duitsland zijn de bodyLIFE Awards al circa twaalf jaar een begrip; vanaf 2014 heeft dit initiatief ook in Nederland navolging gekregen. Jordey: “De eerste Innovatie Award werd toegekend aan Pixformance, een high tech concept waarbij sporters live op een levensgroot iPhone-achtig scherm worden gecoacht bij de technische uitvoering van hun training. Na de branchebrede waardering voor de wijze waarop wij met deze award bijdragen aan het promoten van bijzondere noviteiten, hebben wij met veel plezier de tweede editie van de bodyLIFE Innovatie Award georganiseerd. De inbreng vanuit de branche is hierbij uiteraard onmisbaar. Zowel bij de nominaties als de jurering wordt intensief samengewerkt met toonaangevende spelers uit de fitnesswereld."

Diversiteit innovaties

Opvallend aan de nominaties van 2015 is de enorme diversiteit: de twintig kanshebbers initieerden zowel technologische trainingsmethodes en revolutionaire online registratiemiddelen als interactieve games voor jongeren en een nationale fitnessvierdaagse. Om bij dit gedifferentieerde aanbod tot een afgewogen oordeel te komen, nodigde de vijfkoppige jury op 19 januari twaalf genomineerden uit voor een korte presentatie in het Carlton President Hotel in Utrecht. Dit jaar werd de vakjury gevormd door John van Heel (EFAA en Life Style Vitea Weert), Thomas Verheij (Formupgrade Arnhem), Kim de Vor (Green Health Center Bodegraven), Pauline Rebel (Rebelsport Huizen) en Antonio Verschuren (Medisport Etten-Leur). Zij waren achteraf unaniem verrast door de hoge kwaliteit van de innovaties en de bevlogenheid van de presentaties.

Synergie tussen vakbroeders

In het Carlton President Hotel in Utrecht kregen alle genomineerden vijf minuten om hun innovatie toe te lichten. De jury kreeg in hoog tempo uiteenlopende presentaties voorgeschoteld. Na elke pitch werden kritische vragen gesteld en werden de concepten soms nog verder uitgediept. Opvallend was de synergie tussen juryleden en genomineerden. “De gedegen voorbereiding van alle betrokken partijen bewijst dat de Innovatie Award bestaansrecht heeft en serieus wordt genomen”, constateert Jordey verheugd. “Het wedstrijdelement maakt het natuurlijk spannend, want iedereen wil graag winnen. Maar het belangrijkste doel is om elkaar als vakbroeders te informeren over nieuwe trainingsmethoden, digitale mogelijkheden en online koppelingen waar zowel leden als sportschooleigenaren winst uit kunnen halen. Op deze manier werken we samen aan verdere professionalisering van de branche, door kennis en testresultaten te delen en innovaties op een verantwoorde manier te integreren in de dagelijkse praktijk.”

Het publiek kon tot 31 januari online stemmen op het meest veelbelovende product of concept. De winnaar van zowel jury- als publieksprijs wordt op woensdag 17 februari 2016 bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst in de Mariënhof in Amersfoort. De bodyLIFE Award wordt dan voor de tweede keer in Nederland uitgereikt. In de volgende editie van bodyLIFE volgt een uitgebreide reportage van de uitreiking van de Innovatie Award.

Vakjurydag bodyLIFE Innovatie Award

Tekst Pien Koome

Nominaties BodyLIFE

Innovatie Award 2015

Vakjuryprijs:

• Immersive Fitness van Les Mills

• ECO-POWR lijn van SportsArt Fitness

• KCALculated Food

• Polar A360

• Core Power PRIMAL

• Stabicore

• Animal Flow

• Fit in 5 weken

• Funxtion Interactive

• Wave-e

• Nationael Fitness4daagse

• In-Trinity fitnessboard van Matrix Fitness

Publieksprijs/extra nominaties:

• Virtuagym

• Cariphy Excite

• Just Bounce Health

• e-Gym Premium

• Experience loopband van Precor

• MaxDFM van HiPerMotion

• Better Belly stofwisselingskuur

• Sportgames van Vreugd Software

“In Duitsland zijn de bodyLIFE Awards al circa twaalf jaar een begrip; vanaf 2014 heeft dit initiatief ook in Nederland navolging gekregen."

Marije de Vries (1981)

Onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

Succesvol aan de slag

binnen het bedrijfsleven

Veel personal trainers en fitnessondernemers zien nog steeds veel kansen binnen het bedrijfsleven. In deze column wil ik je graag meenemen in een aantal succesindicatoren om effectief aan de slag te gaan.

Met mijn bedrijf Fitter Nederland zijn wij actief binnen het bedrijfsleven en houden we ons bezig met strategisch HR beleid, planning en uitvoering rond het thema duurzame inzetbaarheid. Elk jaar onderzoeken we de effecten en doen we een behoefteanalyse. Op basis hiervan geef ik je input.

Goed om te weten: organisaties hebben verschillende potjes om te investeren in vitaliteit.

Persoonlijk budget

Veel organisaties werken met een persoonlijk vitaliteitsbudget. Vaak gaat het om een bedrag van e 500,-. Als medewerkers graag willen sporten, kunnen ze het fitnessabonnement uit dit potje financieren. Maar ze kunnen het ook besteden aan sportkleding, loopbaancoaching of arbo-verantwoord kantoormeubilair voor thuis of een mindfulness cursus.

Overkoepeld vitaliteitsbudget

‘Vroeger’ werd een aanzienlijk aandeel van het vitaliteitsbudget geïnvesteerd in bedrijfsfitness. Tegenwoordig zien we dat dit budget vooral gebruikt wordt voor interventies rondom mentale fitheid, groei en ontwikkeling, en het oplossen van stressproblematiek. De reden voor de afschaffing van het fitnessabonnement komt door tegenvallende resultaten (o.a. lage opkomst) en geen duidelijke meeting (wat levert het op?). Het persoonlijk budget biedt uitkomst voor wie toch wil sporten op de ‘kosten van de baas’.

Uitdaging voor de fitnessondernemer

Zoals je ziet is het niet zo makkelijk om een brug tussen de fitnessbranche en het bedrijfsleven te bouwen. Overkoepelend is er weinig budget voor fitnessabonnementen en uit het persoonlijke potje kunnen medewerkers zelf bepalen wat ze willen. Daarbij wil HR bij voorkeur een brede aanpak waarin integratie van voeding, stressproblematiek en roken alsmede de samenwerking met arbodiensten en communicatie meegenomen wordt.

Goed nieuws!

Uit onze eigen cijfers en onderzoek blijkt toch dat het merendeel van de medewerkers graag meer wil bewegen en het persoonlijk budget wil inzetten voor fitness! Ook door de invloed van de media neemt de bewustwording rondom vitaliteit flink toe en weten steeds meer mensen personal trainers en clubs te vinden.

Aan de slag!

Wat kan de fitnessondernemer aanbieden zodat het past in de behoefte van de medewerker en het schaalvoordelen en resultaat voor de organisatie oplevert? Op basis van onze resultaten en ervaringen kan ik het volgende adviseren:

• Bied een pakket aan waarin teamleiders en MT-leden eerst aan de slag gaan. Personal training voor directie is een goed voorbeeld. Het creëren van ambassadeurs is essentieel voor het slagen van je samenwerking met de organisatie.

• Kies voor een integrale aanpak: voeding-beweging-ontspanning.

• Ga (wekelijks) naar de organisatie toe. Onze meest succesvolle sportinterventies voeren wij op locatie uit. Een vast uur of samen sporten bij een sportclub zijn zelden een succes.

• Meet wat je doet. Cijfers openen deuren. Als je kunt aantonen dat jouw training, begeleiding of sportclub bijdraagt aan positieve HR kengetallen, dan is the sky the limit!

• Richt je op de medewerkers (persoonlijk budget), overkoepelend liggen er minder kansen (mits je cijfers hebt!). Zorg dat zij met veel plezier bij je sporten en meet hun resultaten: niet alleen fysiek, ook mentaal én het effect op verzuim. Vooral dit laatste is essentieel om binnen het bedrijfsleven optimaal werkzaam te zijn.

Succes!

Succesvol tegen de stroom in

Binnen de prestatiegerichte fitnessbranche waarin het soms lijkt alsof iedereen probleemloos slank, fit en gelukkig wordt van intensief sporten, richt Thomas Verheij zich juist op mensen met medische problemen of gebrek aan financiële draagkracht die baat hebben bij bewegen. Met succes: zijn beweegcentrum Formupgrade opent binnenkort de vierde vestiging in een Arnhemse buitenwijk en de onconventionele werkwijze trekt inmiddels ook landelijk volop aandacht.

Wie Thomas Verheij hoort praten over het effect van bewegen op het welzijn van mensen, raakt vanzelf geïnspireerd door zijn bevlogenheid. Met zijn baanbrekende visie op een gezonde samenleving draagt de 32-jarige Arnhemmer niet alleen bij tot een snellere genezing van patiënten en een betere leefstijl op lange termijn, ook de torenhoge zorgkosten worden aanzienlijk verminderd door zijn onalledaagse aanpak in beweegcentrum Formupgrade. De filosofie achter dit innovatieve concept bedacht hij samen met zijn vader, die na jaren van intensieve voorbereidingen uitgerekend op de dag van de opening van het nieuwe beweegcentrum overleed na een ernstige ziekte. Verheij senior was als huisarts in Arnhem een bekende en geliefde verschijning. Zijn hele carrière was hij onvermoeibaar actief om faciliteiten en budget te creëren om ‘zijn’ patiënten tot bewegen te stimuleren. Juist mensen die uit financieel oogpunt de sportschool mijden, wilde hij overtuigen. Dat zijn onorthodoxe missie om hiervoor budget en ruimte te creëren na jarenlang pionieren nu landelijke erkenning krijgt, ziet zijn zoon Thomas dan ook als een postuum eerbetoon. “Een belangrijke levensles van mijn vader was dat rijkdom niet afhangt van materiële voorspoed, maar van gezondheid en oog voor elkaars welzijn. Dit gedachtegoed draag ik graag verder uit.”

Midden in de samenleving

Formupgrade startte zes jaar geleden vanuit een kelderbox onder de huisartsenpraktijk van Verheij senior. “In een donker hol van nog geen zeven vierkante meter begeleidden we onze eerste patiënten”, memoreert Thomas met een glimlach. “Mijn vader geloofde heilig in zijn aanpak. Zijn stelligheid steeg boven alle financiële obstakels uit, zowel voor klanten als beleidsmakers. Hij was een pionier die onophoudelijk knokte om mensen die sociaal en/of door gebrek aan geld of aan stimulans vanuit hun omgeving buiten het reguliere sportaanbod dreigden te vallen, een plek te geven waar ze op een structurele manier konden werken aan hun gezondheid. Zijn levenswerk is inmiddels ook het mijne geworden. Iets om trots op te zijn.”

Zo vader, zo zoon

De gezamenlijke missie van vader en zoon was niet meteen vanzelfsprekend, legt Thomas uit. “Voor de tegendraadse puber die ik vroeger was, kon de sociale betrokkenheid van mijn ouders soms best vermoeiend zijn.” Lachend herinnert hij zich: “Als ik na een avondje stappen thuis nog even de koelkast wilde plunderen, kwam het geregeld voor dat onze keuken vol zat met mensen die mijn vader mee naar huis sleepte. Zijn idee van patiënten helpen, hield niet op na het spreekuur in zijn praktijk.” Huisarts Verheij pleitte voor reguliere doorverwijzing van patiënten naar de sportschool om op basis van medische indicatie actief de regie te nemen bij hun herstel. Als deze werkwijze als aanvullende therapie door de zorgverzekeraar vergoed wordt, levert dit uiteindelijk vermindering van zorgkosten op, stelt Thomas met nadruk. “De terughoudende opstelling van zorgverzekeraars is behoorlijk star en contraproductief. Maar na zes jaar kunnen we beleidsmakers en verzekeraars gelukkig met overtuigende cijfers confronteren en onderbouwen dat een preventieve aanpak loont en de torenhoge zorgkosten hierdoor op de lange termijn kunnen worden teruggedrongen. Nu wordt slechts twee procent van het zorgbudget besteed aan preventie. Eeuwig zonde.”

Sporten in achterstandswijken

Bij Formupgrade is iedereen welkom, ongeacht leefijd, afkomst of conditie. Naast diabeten, obesen, copd-patiëntenen en mensen met hartfalen die via de huisarts worden doorverwezen, trainen ook prestatiegerichte sporters in de Arnhemse beweegcentra. Inmiddels telt Formupgrade vier vestingingen, verspreid over de stad. De keuze voor vestiging in achterstandswijken was een bewuste beslissing, legt Thomas uit. “Het werkt drempelverlagend en andersom komen wij nu snel in aanraking met de doelgroep die we hulp willen bieden. Het percentage chronisch zieken en mensen met obesitas is in deze wijken relatief hoog, terwijl de motivatie om te gaan bewegen vaak bijzonder laag is. Dat willen wij graag doorbreken.”

Eigen zorgverzekering

Het succes dat de beweegcentra in korte tijd behaalde, motiveert Thomas om op volle kracht vooruit te gaan. “Mijn wens is om in Arnhem op vijf locaties actief te zijn. Daarnaast is er landelijke belangstelling voor onze werkwijze, dat juich ik uiteraard toe. Ook ben ik voortdurend in gesprek met gemeenten en landelijke beleidsmakers. Mijn doel? Zorgen dat mensen uit het medische traject komen en daarna ook uit het zorgtraject blijven. Maar ook op andere terreinen ben ik actief. We starten op een sociale werkplaats met interne fitness voor drieduizend mensen, ik richt met op het BRAVO beleid dat bedrijven stimuleert om medewerkers te laten sporten en ik zou in de toekomst wel een eigen zorgverzekering willen starten. Daarnaast ben ik sinds kort mede eigenaar van Nexgym. Een bedrijf voor secondhand fitnessapparatuur. Voorlopig is de fitnessbranche nog niet van mij af.”

www.formupgrade.nl

Beweegcentrum Formupgrade Arnhem

Tekst Pien Koome, Fotografie: Bart Nijs

Pauline Rebel

“Mijn doel? Zorgen dat mensen uit het medische traject komen en daarna ook uit het zorgtraject blijven”, aldus Thomas Verheij van Forumupgrade.

‘Meer een school dan een standaard sportclub’

Midden in de oude dorpskern van Huizen neemt Rebel Sport al sinds 1960 een vanzelfsprekende plaats in. Het familiebedrijf wordt geleid door de zussen Pauline en Heleen Rebel, die vijftien jaar geleden het sportinstituut overnamen van hun ouders. Het concept in Huizen is bijzonder: onder één dak zijn vijf aparte scholen gehuisvest, waar mensen van alle leeftijden dagelijks bezig zijn om zich te bekwamen in sport en te werken aan hun gezondheid. Hun overeenkomst? ‘Everyone is a rebel’.

Rebel Sport is sinds de oprichting in 1960 gevestigd aan de Kerkstraat, midden in het centrum van Huizen. Oorspronkelijk telde de sportschool duizend vierkante meter, inmiddels is dit oppervlak verviervoudigd. Samen met haar zus Heleen heeft Pauline Rebel de dagelijkse leiding. Beiden zien uitsluitend voordelen van de familiaire samenwerking. “We zijn als individu heel verschillend, met ieder ons eigen talent. Dat was vroeger als kind al zo: ik was judoka en mijn zus deed de balletacademie. Ook als ondernemers floreren we op ons eigen terrein, dus hebben we de taken gewoon verdeeld. Heleen regelt de zakelijke kant, ik bemoei me met de sportieve aspecten.” De zussen vullen elkaar goed aan en hebben aan een half woord genoeg. “Een sportschool leiden is een intensieve en verantwoordelijke onderneming. Heel fijn om je zakenpartner blind te kunnen vertrouwen.” Sportieve prestaties namen bij de familie Rebel altijd een belangrijke plaats in. De ouders van Pauline en Heleen sportten beiden op hoog niveau: vader Cees als judoka en bokser, moeder Margriet als zwemster. “Toen ooit de keus gemaakt moest worden of mijn vader zich verder ging ontwikkelen als topsporter of als ondernemer/instructeur een eigen sportschool zou openen, koos hij ervoor om zijn eigen vaardigheden en visie over sport in te zetten voor anderen. Hij verzorgt nog steeds met veel passie lessen bij ons; een beter bewijs dat hij destijds de juiste beslissing heeft genomen is er niet.”

Van karate tot klassiek ballet

Het aanbod bij Rebel Sport is zeer divers. “Van karate tot klassiek ballet”, lacht Pauline. “We zijn meer een school dan een standaard sportclub. In ons pand zijn vijf interne scholen gevestigd, met elk zo’n zeshonderd leden. Ons instituut heeft zestig medewerkers, waarvan veertig goed gekwalificeerde docenten/instructeurs. Iedereen heeft zijn eigen discipline, daar geloven wij heilig in. Een judoleraar moet immers over totaal andere vaardigheden en vakkennis beschikken dan een zweminstructeur.” De vijf scholen zijn als volgt onderverdeeld: Team (groepslessen), Respect (budolessen). Dans (van klassiek tot musical), Zwemmen (diploma/recreatief zwemmen) en Fitness (individueel, groepsverband of met personal trainer). Pauline: “Ons centrum is onderverdeeld in tien ruimten, die volledig zijn afgestemd op de lessen die er gegeven worden. De boksstudio heeft onbewerkte, ruige muren en een stoere uitstraling, terwijl de balletstudio is uitgevoerd met houten vloeren en professionele barres. Ook beschikken we over een inpandig zwembad, sauna en wellnessruimte en een aparte yogastudio. In de loop der jaren zijn er etages op en onder het bestaande complex gebouwd, waardoor we steeds verder konden uitbreiden en een compleet sportaanbod kunnen bieden voor mensen van alle leeftijden.”

Kritisch kijken naar trends

Sinds de start van Rebel Sport volgen ontwikkelingen in de branche zich in hoog tempo op. Inzichten over een optimale balans tussen bewegen, voeding en psyche die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, juicht Pauline toe. “Sporten wordt steeds meer een compleet pakket, waarin de functie van goede voeding een belangrijke plaats inneemt, evenals de juiste manier van bewegen. Bij Rebel Sport is een fysiotherapiepraktijk geïntegreerd; ook kan iedereen voor advies terecht bij een diëtist. In de toekomst wordt iedereen zijn eigen gezondheidscoach en levert een sportschool maatwerk. Je eigen lijf als basis met een uitgekiend gezondheidsplan, opgezet door een team specialisten.” Trends worden bij Rebel niet klakkeloos in het lesprogramma opgenomen, maar kritisch bekeken. “Ook hier geldt dat wetenschappelijk onderzoek zwaarder weegt dan superslanke BN'ers in een reclamefilmpje”, stelt Pauline. Lachend concludeert ze: “Grappig is dat sommige noviteiten minder nieuw zijn dan gedacht. Crossfit is nu helemaal hot, maar in 1960 had mijn vader al een militaire variant in zijn lesprogramma.” Haar recente bijdrage als vakjurylid van de bodyLife Innovatie Award vond Pauline een mooie opsteker. “Innovaties in de branche zijn altijd interessant. Leuk om daar met je neus bovenop te mogen zitten en kritisch mee te kijken naar vernieuwing, betaalbaarheid en toepassing in onze branche.”

www.rebelsport.nl

Rebel Sport in Huizen

“In ons pand zijn vijf interne scholen gevestigd, met elk zo’n zeshonderd leden."

Kennis is niets zonder praktijkreferentie

“Ik heb vanaf begin jaren 90 veel opleidingen gevolgd, vooral Amerikaanse, ACE, ACSM, AFAA, noem maar op”, vertelt Bianca. “Waar ik jaren later achterkwam is dat alle kennis die ik had opgedaan in de praktijk niet of totaal verkeerd tot uiting kwam. Vooral het omzetten van theoretische principes naar de praktijk. Dat doen wij bij TTT anders! Als een cursist nu van onze BASIC FITNESS opleiding afkomt weet hij of zij beter een klant te helpen dan de meeste gevorderde instructeurs. Zowel in trainingen ontwerpen als in het coachen van de klant. Wij laten de cursisten de theorie direct in de praktijk ervaren. Het zich kunnen verplaatsen in een klant vinden wij essentieel; fitness moet haalbaar lijken voor klanten, realistisch en overzichtelijk. Inhoudelijk zorgen de instructeurs voor de juiste training.”

Trainingsconcepten

TRAIN THE TRAINERS is specialist in het maken van trainingsconcepten, waarvan THE GLADIATOR WORKOUTS® de bekendste is. Op de vraag waarom dit concept zo succesvol is, antwoordt Bianca: “Het is een systeem met oneindig veel variaties gebaseerd op korte en effectieve trainingen die voor alle niveaus geschikt zijn voor een brede doelgroep. De gecertificeerde instructeurs die blijven updaten krijgen kant en klaar mooie workouts. De klanten voelen zich niet alleen aangetrokken door het resultaat dat zij behalen, maar ook door het imago van de trainingen: stoer en sportief.“ Het internationale karakter van de workouts heeft ook succes opgeleverd in het buitenland, er zijn al in behoorlijk wat landen instructeurs opgeleid. Zelfs in Israël zijn certified GLADIATOR instructors te vinden.

Running opleiding

Najaar 2015 lanceerde TRAIN THE TRAINERS COOLRUNNING, een running opleiding met een hedendaags sausje, en begin dit jaar startte de opleiding CROSSCHALLENGE. De concepten volgen elkaar snel op de laatste tijd. “We merken dat in deze tijd de fitness- en groepsfitnessinstructeurs meer houvast willen”, legt Bianca uit. “Behalve de kennis over een bepaalde specialisatie te leren, krijgen ze ook een praktijk bewezen workout-vorm erbij. Zo kunnen cursisten hun geleerde skills in eigen trainingen verwerken én zouden ze gebruik kunnen maken van het concept, dat scheelt voorbereidingstijd! Daarbij heeft een club of trainer meteen marketingmateriaal, een aansprekende naam en logo, en dit alles zonder licentiekosten.”

Gedreven enthousiastelingen

Het trainersteam van TTT is erg vast en bestaat uit ‘oude rotten’, aangevuld met jonge, gedreven enthousiastelingen. Een voorwaarde om mastertrainer te worden is het kunnen creëren van lesstof, gebaseerd op wetenschappelijk bewezen principes. Het zijn van een rolmodel is een andere eigenschap die ze allemaal hebben. Geen trainers dus die de lesstof overgedragen hebben gekregen en droog afleveren, maar trainers met een eigen karakter, maar ook met een gezamenlijke visie dat de klant centraal staat.

Als instructeur is je presentatie belangrijk en moet je persoonlijkheid naar buiten komen, maar nog belangrijker; de klant of deelnemer is de ‘ster van de dag’. Zeker op het gebied van groepslessen is er bij TRAIN THE TRAINERS geen speld tussen te krijgen over hoe belangrijk de connectie met de deelnemers is, niet voor niets kopte RTL Nieuws onlangs ‘Groepslessen populairder dan ooit.’

“Een mooie les met een goede instructeur maakt van je klant een eeuwige klant”, zegt Bianca hierover. “De retentiewaarde van goede instructeurs is ontzettend hoog.”

TechnoGym

Dit jaar begint voor deze fitnessspecialisten met een hele mooie samenwerking, TRAIN THE TRAINERS is opleidingspartner van TechnoGym geworden. Na een reeks voorbereidende meetings, onder andere met worldwide product- en clubconcept specialist Flavio Venturi, die er speciaal voor uit Italië overkwam, werden de contracten getekend. Ondertussen zijn er reeds 4 TTT trainers in Italië opgeleid tot TechnoGym mastertrainer. “TechnoGym heeft een fantastisch concept genaamd GROUP CYCLE met daaraan gekoppeld een waanzinnige indoor bike”, benadrukt Bianca. “Indoor cycling wordt hiermee een beleving die veel verder gaat dan de huidige manier van lesgeven. TRAIN THE TRAINERS verzorgt de trainingen voor dit concept. Onlangs zijn we begonnen bij de eerste club waar het GROUP CYCLE pakket geleverd is, Sportoase in België. We zijn erg trots op de samenwerking met TechnoGym!”

Oldschool

Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met opleiders met passie en vertrouwen in een professionele fitnessbranche. Wanneer Bianca gevraagd wordt of er nog iets nieuws aankomt, kan ze haar gezicht niet in de plooi houden en lacht: “We gaan de populairste oldschool lesvorm nieuw leven inblazen, de les die in elk fitnesscentrum geliefd is, of was toen er nog freestyle instructeurs werkten: de SHAPE-les. Deze total body training gaat onder de naam SUPERSHAPE helemaal terug komen!”

www.trainthetrainers.nl

“Het is een vaak gehoord compliment, als cursisten van ons bij een club solliciteren is het noemen van de gevolgde TRAIN THE TRAINERS opleiding voldoende om een kans te krijgen.“ Aan het woord is Bianca Karel, directeur van het genoemde opleidingsbedrijf dat nu bijna 10 jaar fitnessprofs aflevert in Nederland en België maar ook internationaal. Samen met Maaike Parrel, ook al ruim 15 jaar presenterend aan de Nederlandse top, vond zij dat opleidingen anders moesten.

Samenwerking David Lloyd en Start2Move

De exclusieve fitnessketen David Lloyd , met meer dan 80 clubs in Europa, heeft een overeenkomst voor samenwerking afgesloten met het grootste Fit!vak erkende opleidingscentrum van Nederland, Start2Move.

David Lloyd zet hiermee een nieuwe stap op weg naar verdere kwaliteitsverbetering van haar medewerkers. Voor opleidingscentrum Start2Move – gespecialiseerd in het verzorgen van opleidingen en trainingen op het gebied van Fitness, Health en Sport- betekent dit een verdere uitbreiding van het aantal opleidingslocaties in o.a. Utrecht, Capelle aan den Ijssel en Rotterdam.

Meer informatie over het aanbod van Start2move is te vinden op www.start2move.nl

Embedded Fitness gaat strategische samenwerking aan met Janssen-Fritsen

Onlangs hebben Embedded Fitness en aandeelhouder Achmea Zorgparticipaties BV een participatieovereenkomst getekend met het bedrijf Janssen-Fritsen.

Janssen-Fritsen ontwikkelt, produceert, levert en onderhoudt gymnastiektoestellen voor het bewegingsonderwijs en turnen. Embedded Fitness en Janssen-Fritsen gaan de komende tijd het concept van interactieve beweging verder uitwerken. De opkomende digitalisering in het bewegingsonderwijs biedt nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van innovatieve concepten in het onderwijs, waarbij bewegen onderdeel wordt van het leren. Het E-fit zone concept, waarbij gamen, bewegen en entertainment gecombineerd worden in verschillende beweeggames, is tevens complementair aan onderdelen van de ABEO groep waar Janssen-Fritsen onderdeel van uitmaakt. Er zijn plannen om gezamenlijk locaties in te richten met vernieuwende sportconcepten.

http://embeddedfitness.nl/ - http://www.janssen-fritsen.nl

Foto: links Richard van Riel (Area Manager David Lloyd Nederland) en rechts

Jelmer Siemons (eigenaar opleidingscentrum Start2Move).

Body & Fit start met verse maaltijdservice

Voor iedereen die let op de slanke lijn, in shape wil komen of fanatiek sport, biedt Body & Fit een verse maaltijdservice. De maaltijden worden bereid zonder e-nummers, conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers of kunstmatige kleurstoffen. Er zijn drie verschillende lijnen: De Fresh ’n Lite maaltijden zijn low carb en bevatten weinig calorieën. Perfect voor wanneer je op de lijn let. Deze maaltijden bestaan uitsluitend uit vlees, vis of een vleesvervanger en veel verse groente. De Fresh ’n Health maaltijden bevatten veel eiwitten in de vorm van vlees, vis of een vervanger hiervoor, complexe koolhydraten en veel verse groentes. Geschikt voor iedereen die verantwoord wil eten. Daarnaast heb je nog de Athlete meals die speciaal gemaakt zijn voor fanatieke sporters die een zeer hoge caloriebehoefte hebben. Dit zijn extra grote maaltijden met veel eiwitten, complexe koolhydraten en de juiste vetten.

Informatie: www.bodyenfitshop.nl

Wellness Solutions B.V. bemiddelt bij overname Living Healthy Berlicum en Mango Health & Fitness in Schijndel

Wellness Solutions B.V. heeft wederom succesvol bemiddeld bij de verkoop van 2 sportcentra. Dit keer voor Living Healthy in Berlicum en Mango Health & Fitness in Schijndel. Bent u op zoek naar een sportcentrum of wilt u uw sportcentrum verkopen kijk eens op www.wellnesssolutions.nl. Wij hebben een groot aantal serieuze kandidaten en investeerders in ons bestand op zoek naar een sportcentrum.

U kunt ons natuurlijk ook telefonisch bereiken: 026-3519430 of

06-47763434 (Philip Pijpers).

“Omdat ik zelf slechthorend ben, weet ik hoe dove mensen zich in een horende wereld voelen”, vertelt Akwasi. “Ik ben gediplomeerd NGT (Nederlandse Gebarentaal) waar ik heb geleerd om met dove mensen te communiceren. Voor deze groep wil ik me graag inzetten.”

Ambitie

Het leven van Akwasi heeft altijd in het teken gestaan van sporten. Hij heeft zelf veel aan fitness gedaan in sportscholen. Ondanks zijn handicap was zijn ambitie om Personal Trainer te worden. Met ondersteuning van doventolken heeft hij met succes de opleiding CIOS Arnhem afgerond waarbij hij zich ook nog eens gespecialiseerd heeft in de breedtesport. “Naast de sportopleiding heb ik mijn diploma Fit!vak A en B behaald en cursussen gevolgd op het gebied van onder meer Bootcamp, Personal Trainer Business, Functioneel Trainer en Sport en Voeding. Ik merk dat het mij ontzettend veel voldoening geeft om mensen te helpen met hun gezondheid. Want wat is er nou belangrijker dan een gezond en fit lichaam? Mijn motto is dan ook: Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen! Let’s get fit!”, aldus Akwasi.

Lichaamstaal

Akwasi geeft les in Utrecht en Amsterdam bij onder andere Vondelgym waar hij een keer per maand Deaf CrossFit verzorgt. Daarnaast geeft hij ook Deaf Boksen een keer per maand. “Op 18 januari 2016 ben ik mijn eigen bedrijf gestart: Akwasi personal trainer, een eenmansbedrijf, gespecialiseerd in groepssportlessen, personal training, sport & voeding, looptrainingen, en bootcamp. Ook geef ik regelmatig een workshop gebarentaal aan trainers die met doven en slechthorenden te maken krijgen in hun sportclub of vereniging.” Sportclubs specifiek voor doven en slechthorenden bestaan er volgens Akwasi amper. “Meer en meer worden de dove of slechthorende sporters lid van een gewone (horende) sportclub. Je hoeft geen echte tolk te zijn om je verstaanbaar te maken. Tijdens deze workshop geef ik tips en tricks om beter om te kunnen gaan met dove en slechthorende sporters. Ook wordt naast de gebarentaal, visuele vaardigheden aangeleerd zoals gezichtsexpressie.”

Deaf Crossfit

Volgens Akwasi is hij op dit moment de enige persoon in Nederland die Deaf Crossfit geeft aan doven en slechthorenden. “Voor fitness is er geen aparte gebarentaal en ik gebruik de standaard gebarentaal van het NGT. Daarmee kan ik al veel duidelijk maken. Daarnaast doe ik oefeningen voor of laat ze zien op een plaatje. Tijdens de workout loop ik zoveel mogelijk rond en probeer mensen te motiveren en op te jutten met gebaren, mimiek en lichaamstaal. Ik probeer ook zoveel mogelijk oogcontact te zoeken met de dove of slechthorende sporter en maak met korte gebaren duidelijk wat hij/zij beter kan doen. De meeste woorden kun je ook uitbeelden zoals lopen, springen, passen. Alles draait in feite om communicatie. Een training volgen of raadgevingen van mij worden niet altijd in een oogwenk begrepen. Spraak is dan ook mijn zwakke punt, maar ik geef dat altijd van te voren aan. In de praktijk is het dan soms lastig om feedback te geven en moet ik daarvoor meer moeite doen. Gelukkig ben ik een doorzetter en weet altijd wel een oplossing te vinden.”

Eigen bedrijf

Akwasi heeft over belangstelling niet te klagen. “Ik word door diverse clubs ingeschakeld om Personal Training te geven of Deaf Crossfit. Daarnaast huur ik ruimten bij onder andere Vondelgym om aan mijn eigen klanten training te geven. Hoewel er in Amsterdam veel sportscholen zijn, staan de prijzen niet onder druk. Hier betaalt men voor een Personal Training veel meer dan in de provincie. Voor de meeste mensen blijkt dat geen probleem. Om het voor sommige groepen betaalbaar te houden, geef ik Small Group Training. Het lastige van een eigen bedrijf vind ik de administratie bijhouden en zorgen dat je op tijd betaald krijgt." Aan klanten heeft hij momenteel geen gebrek. "Mensen kunnen me boeken via mijn eigen website of via de website van Your Sport Pro en bootcamptrainers.nl. Zowel beginners als gevorderden kunnen bij mij terecht. Ik begin altijd eerst met een intake om de doelen vast te stellen en om te bekijken waar ik eventueel in het programma rekening mee moet houden, zoals bij blessures. De trainingen die ik verzorg zijn op diverse niveaus: trainingen om fit te worden of sterk te worden of de conditie te verbeteren. Daarbij geef ik ook voedingsadviezen, die een goede combinatie vormen met training.” Akwasi is nu 30 jaar oud en volgens eigen zeggen, staat hij nog aan het begin van zijn carrière. “Ik ben nog lang niet uitgekeken op dit vak wat me enorm boeit. En ik probeer ook steeds de nieuwste trends in fitness toe te passen. Het werken met mensen is mijn passie en daar ga ik voor.”

‘Voor deze groep wil ik

me graag inzetten’

Voor mensen die slechthorend of doof zijn, kan sporten een obstakel zijn vanwege de vaak moeilijke communicatie met de trainer. Als je doof of slechthorend bent, is het vanwege de taalbarrière moeilijk om de juiste begeleiding te krijgen. Hoe het wel kan, laat Personal Trainer Akwasi Aheng zien. Hij is zelf sinds zijn geboorte slechthorend. Zijn spraak wordt hierdoor beïnvloed, maar dat weerhoudt hem er niet van Personal Training te geven aan zowel horende sporters als doven en slechthorenden.

Tekst Loet van Bergen

Akwasi Aheng geeft fitnesstraining met behulp van gebarentaal

De toekomst van fitness!

De fitnessbranche bevindt zich in een snelle stroom van veranderingen en innovaties de afgelopen 25 jaar. De laatste 10 jaar wordt die verandering gekenmerkt door diversificatie, de ontwikkeling van ons product voor nieuwe klanten ofwel de veranderende klant. Stilstaan is in onze markt zeker achteruitgang.

De behoeften van de klant verandert en niet alleen, ook de behoeften van de markt in zijn algemeen veranderen. Naast de veranderende behoeften van de directe klanten, veranderen ook de behoeften van bedrijven, die van de overheid en ook van markten zoals de zorg, onder meer onder druk en invloed van economische en politieke ontwikkelingen.

Van bodybuilding naar veelzijdigheid op gebied van sport en gezondheid

Door de enorme groei die de fitnessbranche in de afgelopen 25 jaar heeft meegemaakt heeft fitness zich ontwikkeld als product voor bijna iedereen. Waar fitness vroeger bijna uitsluitend een dienst was voor jongeren die hun spieren wilden trainen en sporters die hun prestatie wilden verbeteren, wordt fitness vandaag de dag enorm gevarieerd aangeboden. Voor de consument met de kleine beurs, voor de fortuinlijken onder ons, voor mensen die snel resultaat willen bereiken, voor mensen die optimaal effect willen behalen uit hun training, specifiek voor vrouwen, voor ouderen, voor mensen die buiten willen sporten, de eerste sportcentra voor kinderen zijn zelfs al geopend. Tevens is het fitnessaanbod op DVD’s ontwikkeld tot een aanbod dat overal en altijd beschikbaar is via het net, in een overmaat van variatie en aanbod. Door deze differentiaties en specialisaties en de veelvoud van gebruikers- en toegankelijke mogelijkheden is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat bij het reguliere sportcentrum de leden automatisch binnenrollen. Het aanbod is enorm gegroeid, echter de klant heeft tegenwoordig een extreem ruime keuze, waardoor je niet meer vanzelf opvalt en gekozen wordt.

Van beweegkuur naar preventiecentrum

Fit!vak besloot in 2013 om een nieuwe weg in te slaan. Ab Klink initieerde eerder de Beweegkuur, een gecombineerde leefstijl interventie voor mensen met diabetes type 2, waar al snel de stekker uit getrokken werd omdat die in uitvoering niet te betalen was vanuit de zorgpot. De Beweegkuur was echter de inspiratie voor de fitnessbranche om een nieuwe weg in te slaan, en wel die van kwalitatieve gezondheidbevordering en preventie. Zoals al omschreven, ligt er op dit vlak ook een serieuze behoefte vanuit de overheid, of specifieker, vanuit de staatskas. De zorgkosten overschrijden dit jaar waarschijnlijk 100 miljard euro, dat was 44 miljard euro in 1999 (Bron: CBS-Statline) en zelfs nog minder dan 10 miljard in 1980. Volgens kenners lopen Westerse landen risico om binnen 30 jaar failliet te gaan op de zorgkosten. Er is dus serieuze behoefte aan een sterk primair preventie product en die behoefte loopt wel parallel met de behoeften van de nieuwe klant. Die nieuwe klant ziet het sportcentrum namelijk niet meer alleen als plek om te sporten. Men hoopt op een oplossing, afvallen, minder last van de bijwerkingen van een ziekte, gezondheid en zelfs vermindering van medicatie.

Bankiersblik op de fitnessbranche

Deze preventie richting wordt ook door de Rabobank gezien als een belangrijke ontwikkelrichting voor de fitnessbranche. Tijdens FitSpiration, op donderdag 21 januari in Utrecht, presenteerde Martijn Rol van de Rabo een ‘bankiersblik op de fitnessbranche’. Hij vertelde:

• Miljoen mensen overlijden elk jaar wereldwijd als gevolg van een inactieve levensstijl

• Minuten bewegen per dag reduceert de kans op > 40 verschillende aandoeningen

• Regelmatig bewegen en sport zorgt voor een vitaal gevoel en mindset

• Regelmatig sporten maakt ons sterker en voorkomt blessures

• Zorgkosten lopen onacceptabel op

Er vindt volgens Rol een transitie plaats naar preventie en vitaliteit. Ook benadrukte hij het belang van samenwerken in de regio. “Samenwerking tussen fitnesscentra, sportverenigingen en zorgverleners is van fundamenteel belang om de kwaliteit van leven te verbeteren en de kosten in de zorg verminderen”, aldus Rol.

Preventie, gezonde leefstijl, gezondheid bevordering in het algemeen en voorkomen van verergering van chronische aandoeningen blijken belangrijke pijlers en grotere kansen te worden voor de fitnessbranche in de toekomst. Wat dat betreft omarm ik de visie van Fit!Vak, die het sportcentrum ziet als lokaal kenniscentrum voor een actieve en gezonde leefstijl. Het fitness-, leefstijl- en preventiecentrum als aanjager van een actieve en gezonde leefstijl en bestrijder van inactiviteit, wat momenteel gezien wordt als een van de vier primaire oorzaken van vroegtijdige sterfte.

Fitness 3.0

Binnen deze visie past uitstekend de visie van het project Fitness 2.0, waarin het sportcentrum de samenwerking aangaat met lokale sportverenigingen of, naar mijn mening, Fitness 3.0, de samenwerking tussen het sportcentrum en de zogenoemde 5 ringen, de lokale overheid, de sportsector, bedrijven, zorg en welzijn en onderwijs. Door samen de focus te zetten op een gezonde en actieve leefstijl in de regio, de begeleiders op te leiden tot leefstijl experts en duurzaam resultaat te behalen met deelnemers, zal het leefstijl- en preventiecentrum steeds vaker als partner gekozen worden.

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Het afslankseizoen is geopend!

“Nummer 1 goede voornemens 2016 wederom: afvallen”, “43,8 % van de Nederlanders heeft overgewicht“ “RTL programma Obese trekt 1,5 miljoen kijkers”, “51% van de Nederlandse vrouwen vindt zichzelf te dik”

Weet u echt wat zij willen?

Het was vast een onderdeel van uw januari campagne: “slank en fit het nieuwe jaar in”. Ik hoop voor u dat u bij het samenstellen van deze campagne rekening heeft gehouden met de wensen van de afslankdoelgroep. Het is namelijk niet voor niets dat de consument nog steeds grijpt naar dieetshakes, boeken en pillen en niet letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Veel consumenten willen een snelle en gemakkelijke oplossing voor hun figuurprobleem, vooral niet al te veel zweten. Deze wensen staan waarschijnlijk mijlenver van uw filosofie, principes en way of life. U weet immers dat men voor een slank en gezond lichaam geduld moet hebben en aanpassingen moet doen in de levensstijl, u bent immers expert. Helaas is een dergelijk scenario maar voor weinigen weggelegd. We zullen het gewoon moeten accepteren: de consument heeft geen geduld meer en wenst snel succes.

Het afslankseizoen

Heeft u in januari de groep met de wens om af te slanken nog niet in uw centrum gekregen? Niet getreurd, het afslankseizoen is pas net begonnen. U krijgt nog meer kansen tot de zomer. Tot maart kunt u de groep binnenhalen die nog niet aan haar goede voornemens is begonnen. Deze mensen hebben uw zetje in de rug hard nodig! Vanaf maart wordt de consument bewust van de lenteperiode met de daarbij horende schaarser wordende kledij, waardoor de urgentie naar het behalen van een afslankdoel wordt verhoogd. Deze urgentie wordt zelfs alleen maar groter naarmate de zon meer gaat schijnen en de zomervakantie dichterbij komt. En hoe hoger de urgentie, des te meer men bereid is om te betalen.

Verkoopt u abonnementen of oplossingen?

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom kleine afslankstudio’s vol zitten en die klanten ook nog eens veel meer spenderen dan in uw centrum? Deze studio’s zijn een ster in positioneren! Het is immers overduidelijk waar een afslankstudio voor staat en wat je er kunt doen. En boven alles: afslankstudio’s geven een gevoel van vertrouwen naar resultaat. “Als ik naar een afslankstudio ga, ga ik afslanken”. Daarbij zijn afslankstudio’s in veel gevallen sterk in het doorvoeren van hun positionering in hun gehele bedrijfsvoering. Vooral de persoonlijke benadering door de –veelal- dames is intensief. Van het monitoren van progressie en het geven van reprimandes bij “cheating” tot de chitchat die er voor zorgt dat het gezellig is. Door het vertrouwen die de studio geeft en de persoonlijke benadering, is de klant bereid om meer te betalen. Relatief hoge prijzen voor oplossingsgerichte pakketten die zorgen voor resultaat!

Ook met de groei van personal training in de afgelopen jaren, is gebleken dat een veel grotere doelgroep dan gedacht, interesse heeft in ‘personal training’. Niet omdat ze zo graag ‘personal training’ willen hebben, maar omdat het hen de oplossing biedt en ze onder andere eindelijk hun gewenste gewicht behalen. Ook een concept als Slim Belly toont nog altijd aan dat als je resultaat kunt bieden, een oplossing voor probleemzones, de animo massaal is. Niet zo gek als je weet dat 93% van de gebruikers hun gewenste resultaat behalen! Het paradoxale is dan ook hier weer dat deze oplossingen een veel hogere prijs hebben dan er gemiddeld voor ‘fitness’ gevraagd wordt. Blijkbaar zijn consumenten bereid meer geld uit te geven als de oplossing geboden wordt.

Tot slot de primaire vraag: Is deze

doelgroep wel echt iets voor uw centrum?

Wat kunt u als fitnessondernemer hieruit leren? Dat u, als u de doelgroep die diepgewortelde wens heeft om af te slanken in uw centrum wilt krijgen, u wellicht op een andere manier dan u gewend bent, de doelgroep dient te benaderen. Maar dan moet u dit op de eerste plaats wel echt willen.

Wilt u weten of uw centrum geschikt is om deze doelgroep aan te trekken? Geef dan eens voor uzelf antwoord op de volgende vragen:

• Ben ik bereid om mijn principe dat afslanken alleen ‘mijn’ manier kan, opzij te zetten totdat de consument in mijn centrum is en zij ondervindt dat ‘mijn’ manier een gezonde duurzame manier is?

• Heb ik daadwerkelijk een goede oplossing in huis? Heb ik minimaal een voedingsprogramma of ben ik bereid tools in te zetten die deze doelgroep aantrekken?

• Kan ik de klant voorzien van de begeleiding die hij nodig heeft? Heb ik geschikt personeel die met deze doelgroep om kan gaan?

• Zal deze doelgroep zich prettig voelen in mijn centrum?

• Ben ik bereid om kortlopende afslankpakketten samen te stellen?

• En durf ik daar een prijs aan te hechten die de waarde van het pakket vertegenwoordigd?

• Ben ik bereid te investeren in het vermarkten van de oplossing waar deze doelgroep om vraagt?

Beantwoordt u de meeste vragen met ‘nee’? Staar u dan niet meer blind op de consument die wil afslanken, richt u op de doelgroep die bij u wél een oplossing vindt voor zijn of haar probleem.

Beantwoordt u de meeste vragen met ‘ja’? Dan liggen er komend afslankseizoen veel mogelijkheden voor u om deze doelgroep dé oplossing in uw centrum te laten vinden. Start dan nu met het maken van een plan en leer te kijken door de bril van deze consument. Dan zult u er dit afslankseizoen nog optimaal van kunnen profiteren.

Dit is een greep uit de koppen die regelmatig in het nieuws verschijnen. Toch laat deze immens grote doelgroep afslankers de fitnessbranche nog te vaak links liggen. Waarom denken deze consumenten nog steeds dat de shakes van de drogisterij, dieetboeken of vetabsorptie pillen dé oplossing zijn? En waarom weet deze doelgroep wel de weg te vinden naar de kleinschalige afslankstudio’s? En waarom geven zij bij andere afslankaanbieders het driedubbele uit aan beweging en voedingsadvies?

Ingrid Jonkers is Marketing Specialist en Consultant bij Greinwalder & Partner Marketing Services International, wereld marktleider op het gebied van marketing en consulting voor de fitnessbranche. Zij is benieuwd naar uw reactie:

ingrid.jonkers@greinwalder.com

'Veel consumenten willen een snelle en gemakkelijke oplossing voor hun figuur-probleem, vooral niet al te veel zweten.'

De slechtste fitnesstips ooit

Veel mensen vinden het doen van work-outs maar lastig vanwege al die regels en voorschriften die ermee gemoeid zijn. Natuurlijk zijn al die voorschriften nuttig en voorkomen ze allerlei vervelende blessures, maar helaas worden er nog steeds veel slechte adviezen gegeven in sportscholen en fitnesscentra. Een aantal toptrainers werd gevraagd om eens al die misinformatie te verzamelen, en de slechtste die ze ooit hadden gehoord, op te noemen. De redactie van bodyLIFE legt ze aan je voor.

Zware gewichten zorgen voor meer lichaamsmassa

Veel mensen zijn bang dat het werken met zware gewichten ervoor zal zorgen dat ze meer lichaamsmassa krijgen, met andere woorden, dat ze dikker worden vanwege de groeiende spiermassa. Met name vrouwen zijn hier bang voor, en het weerhoudt ze ervan, kracht op te bouwen, sterker bindweefsel en houdingsspieren te krijgen. Als je meer spiermassa hebt – dichtheid, geen volume – dan verbeter je je metabolisme. Kijk naar de modellen van het lingeriemerk Victoria’s Secret: enkele weken voor een show gaan ze fanatiek met gewichten aan de gang, behoorlijke gewichten, en doen aan CrossFit. Het resultaat: strakke, afgetrainde body’s.

Er is maar één goede manier om de perfecte squat of lunge te doen

Sommige personal trainers en fitnessexperts roepen dat er maar één juiste manier is om een lunge of squat uit te voeren. Ze corrigeren de houding, maar houden geen rekening met de fysiek van de persoon, en zijn of haar uiteindelijke doel. Er zijn duizenden manieren om een lunge te doen. Als je de bovenkant van de dijen wilt versterken, vereist dat een andere manier dan wanneer je die dijen strakker wilt krijgen.

Het doen van workouts gaat over langer leven

Er zijn mensen die zeggen dat ze langer zullen leven omdat ze regelmatig workouts doen. Anderen antwoorden daarop dat het dan jammer is dat die extra jaren worden verspild in een fitnessclub. De reden om aan fitness te doen moet niet zijn om daardoor langer te leven, maar om beter te leven.

Je moet je spieren in verwarring brengen om kracht op te bouwen

Het afwisselen van je gewichtstraining om spieren op te bouwen is een kulverhaal. Het wordt ook wel genoemd ‘de theorie van het in verwarring brengen van je spieren’. Als je continu het soort oefeningen afwisselt, kun je geen vooruitgang meten. Dat meten houdt in: kijken wat je vandaag hebt gedrukt of getild, en dat vergelijken met wat je de vorige week hebt gedrukt of getild. Om die vergelijking waarde te geven, moet je de variabelen constant houden: doe de oefeningen in dezelfde volgorde en in dezelfde routine als de vorige week, en doe ze met bijna dezelfde gewichten. Kun je nog één extra herhaling doen met hetzelfde gewicht, of hetzelfde aantal herhalingen met twee kilo meer? Dat is pas vooruitgang.

Er is een ideaal gewicht voor jouw lichaamstype

Geen enkele trainer of trainingsprogramma zou je moeten voorschrijven hoeveel je moet wegen. Niemand heeft de kennis of het recht om je te vertellen wat jouw goede gewicht is. Elk lichaam is anders. Het was niet de bedoeling dat je op iemand anders zou lijken, jouw goede gewicht is dat waarmee jij je zeker en prettig voelt. Laat je leven niet bepalen door wat cijfertjes op een weegschaal. Waarom laat je jouw geluk afhangen van je gewicht? Weet je wat écht gezond, fit en sexy is? Zelfvertrouwen!

Workout klasjes zijn ontworpen voor alle niveaus

Iemand die van mening is dat hij of zij met alle niveaus mee kan oefenen, kan ernstig gevaar lopen. Zorg dat jouw situatie past bij het niveau waarop de lessen gegeven worden. Vraag de instructeur of dat zo is, en zorg dat hij of zij dat advies degelijk kan onderbouwen.

Er is maar één juiste benadering van fitness

De perfecte squat of push-up bestaat niet. De beste manier voor iemand om te (gaan) fitnessen is afhankelijk van de bewegingsgeschiedenis (en blessure-geschiedenis!) en zijn of haar omgeving (waar ze toegang toe hebben). Bovendien spelen het plezier in het fitnessen, en de bereidheid om er voor te gaan, ook belangrijke rollen.

Fit!Vak Fitness A - E-Learning

Start: op elk gewenst moment

Fit!vak Fitness A - opleiding

Zaterdag 12 maart in Alphen aan den Rijn

Zaterdag 26 maart in Weert

Zaterdag 9 april in Veenendaal

Fit!vak Fitness A & B - Totaal opleiding

Zaterdag 12 maart in Alphen aan den Rijn

Zaterdag 26 maart in Weert

Zaterdag 9 april in Veenendaal

Nieuwe Fit!vak Fitness B - opleiding

Vrijdag 1 april in Weert

NASM Personal Training opleiding

Zondag 21 februari in Veenendaal

Donderdag 3 maart in Barendrecht

Zaterdag 19 maart in Weert

Totaal opleiding Fit!vak Fitnesstrainer A / NASM

Personal training

Zaterdag 12 maart in Alphen aan den Rijn

Zaterdag 26 maart in Weert

Zaterdag 9 april in Veenendaal

Verkorte NASM PT opleiding

Zondag 21 februari in Veenendaal

Zaterdag 19 maart in Weert

Specialisaties

Fitness Outdoor Specialist / Bootcamp Trainer

Start: 20 mei te Weert

Core Conditioning Trainer

Vrijdag 11 maart te Weert

Beweegdeskundige (pre)diabetes

Start: op elk gewenst moment

Bewegingsdeskundige

overgewicht/obesitas

Start: op elk gewenst moment

FitCoach beweegcoach

programma

 Start: op elk gewenst moment

Running instructor

opleiding

Start 1 april in Amerongen

Running instructor

opleiding niveau 2

Start 4 juni in Amerongen

NIEUW: Leefstijl- en

Preventie adviseur opleiding

Start: 4 maart 2016 in Weert

Video E-learning Motiveren van leden met motivational interviewing

Start: op elk gewenst moment

Motiveren van leden met motivational interviewing

Start 31 maart in Eindhoven

Start 13 april in Bunnik

Start 12 mei in Zwolle

Start 26 mei in Oud Zuilen

Management opleiding Fit!vak Preventie centrum

Starten: kan op elk moment!

Excellente Service in de praktijk (voor het gehele team)

Starten: Kan op elk moment!

EFAA. T 0495-533229

E info@efaa.nl W www.efaa.nl

OPLEIDING XCORE®

2-daagse Basis opleiding XCORE® certified instructor, op vrijdag 11 en 18 maart 2016  in Zoetermeer (11.30 -17.30).

Het XCORE® groepsfitness licentieprogramma is

een unieke core workout! Tijdens de XCORE® workout doe je talloze oefeningen met de XCO-Trainer®

Je traint optimaal je core, conditie, spieren en

bindweefsel. Meer informatie ? check

www.XCOREworkout.com

OPLEIDING BRN®

2-daagse Basis opleiding BRN® certified instructor, op vrijdag 1 en 8 april 2016  in Zoetermeer (11.30 -17.00).

Het BRN® groepsfitness licentieprogramma is een effectieve en motiverende ´shape´ les. Een combinatie van conditietraining en spierverstevigende oefeningen waarbij de choreografie je blijft inspireren. Tijdens deze workout maak je gebruik van de XCO-Trainer® set voor een 33% hogere calorieverbranding! Meer informatie? Check www.BRNworkouts.com

OPLEIDING XCO OUTDOOR®

Zaterdag 20 maart in Hazerswoude-Rijndijk (9.30 -17.00). Bij XCO Outdoor maak je gebruik van de  XCO-trainer® set. De cursusdag is een combinatie van theorie en praktijk. Bovendien ontvang je een handout, DVD en certificaat. Als XCO Outdoor instructeur ben je na de opleiding in staat PT trainingen te verzorgen en loopsessies uit te voeren en te begeleiden. Meer informatie? Check www.xco.nl

Opleidingen en trainingen

Ook in de komende periode starten er weer veel opleidingen. En dat is wel een bewijs dat de branche volop in beweging is. Want des te meer trainers en begeleiders (aanvullende) cursussen en opleidingen volgen, des te hoger het algemene niveau van de sector. Kies de opleiding die bij u of uw personeel past en doe er uw voordeel mee. Een beter opgeleide begeleider is immers een duidelijke meerwaarde voor elke klant!

FIT!VAK FITNESSTRAINER-A

(FITNED level 3) – COMPLEET

Maandag 7 maart, Breda

Vrijdag 11 maart Maastricht, Tilburg, Veldhoven

Zaterdag 12 maart Delft, Groningen, Nieuwegein, Zwolle

Zondag 13 maart Amsterdam, Nieuwegein, Nijmegen

Zaterdag 16 april, Leeuwarden (nieuw)

FIT!VAK FITNESSTRAINER-A

(FITNED level 3) – Verkort 6 dagen

Maandag 14 maart, Breda

Vrijdag 18 maart, Maastricht, Tilburg, Veldhoven

Zaterdag 19 maart, Nieuwegein, Delft, Zwolle, Groningen

Zondag 20 maart Amsterdam, Nieuwegein, Nijmegen

Zaterdag 23 april, Leeuwarden (nieuw)

FIT!VAK FITNESSTRAINER-A

(FITNED level 3) – Verkort 3 dagen

Zaterdag 16 april, Nieuwegein, Delft, Zwolle, Groningen

Vrijdag 22 april, Maastricht, Tilburg, Veldhoven

Zondag 24 april Amsterdam, Nieuwegein, Nijmegen

Maandag 25 april, Breda

VOEDINGSSPECIALIST BGN GEWICHTSCONSULENT

Zaterdag 19 maart, Amsterdam, Breda,

Nieuwegein, Tilburg

Zondag 20 maart, Zwolle

FIT!VAK FITNESSTRAINER-A

(FITNED level 3)- Avondopleiding

Donderdag 17 maart, Nieuwegein

FIT!VAK FITNESSTRAINER-B -

PERSONAL TRAINER (FITNED level 4)

Zondag 6 maart, Amsterdam

Donderdag 10 maart, Breda

Zaterdag 12 maart, Zwolle

Zondag 13 maart, Nieuwegein

FIT!VAK ALLROUND GROEPSLESDOCENT – COMPLEET (FITNED level 3)

Zaterdag 12 maart, Nieuwegein

FIT!VAK ALLROUND GROEPSLESDOCENT – PRAKTIJK (FITNED level 3)

Zaterdag 12 maart, Nieuwegein

FIT!VAK (PRE)DIABETES & OBESITAS

(FITNED level 4+)

Zaterdag 12 maart, Nieuwegein

BEWEEGCONSULENT

Dinsdag 22 maart, Amsterdam, Breda

BOOTCAMP INSTRUCTOR

Zaterdag 12 maart, Nieuwegein

LEEFSTIJLCOACH

Zaterdag 19 maart, Nieuwegein

KIND & VOEDING

Donderdag 15 april, Nieuwegein

SPORT, VOEDING & SUPPLEMENTEN

Zaterdag 9 april 2016, Breda, Nieuwegein

BEWEGINGSDESKUNDIGE SENIORENSPORT

Dinsdag 29 maart, Nieuwegein

FUNCTIONAL TRAINER

Zondag 12 maart, Amsterdam, Nieuwegein

PARAMEDISCH FITNESSTRAINER

Zaterdag 19 maart, Nieuwegein (Schouder)

INDOOR CYCLING INSTRUCTOR

Zaterdag 12 maart, Nieuwegein

EHBO MEDIC FIRST AID

Zondag 13 maart 2016, Nieuwegein

Fit!vak Fitnesstrainer A (avondopleiding + spoedcursus)

Zondag 13 maart, Utrecht

Conditietrainer Topsport

Zaterdag 2 april, Zwolle

Kind en voeding avondcursus

Dinsdag 22 maart, Zwolle

Bootcamp Trainer 2.0

Zaterdag 9 april, Zwolle

Zondag 10 april, Tilburg

Sport & Voeding

Zondag 6 maart, Tilburg

Zondag 13 maart, Groningen

Zaterdag 2 april, Utrecht

Conditietrainer Voetbal

Zondag 3 april, Zwolle

Obesitas, Eetverslaving en Gedragsverandering

Zaterdag 16 april, Zwolle

Personal Trainer Business avondcursus

Donderdag 3 maart, Nijmegen

Fit!vak Fitnesstrainer B dagopleiding

Zaterdag 12 maart, Amsterdam, Den Haag

Zaterdag 19 maart, Heerenveen, Leusden,

Tilburg, Groningen

Zondag 20 maart, Arnhem

Kettlebell Trainer Pro

Zaterdag 12 maart, Waalwijk

Paramedisch fitnesstrainer onderste extremiteit

Donderdag 17 maart, Zwolle

Paramedisch fitnesstrainer bovenste extremiteit

Donderdag 7 april, Zwolle

Zwanger en fit

Zaterdag 9 april, Zwolle

Pakket Personal Trainer Basis

Diverse startdata maart/april

Pakket Personal Trainer Basis+

Diverse startdata maart/april

Pakket Personal Trainer Pro

Diverse startdata maart/april

Voor meer informatie kijk op

www.start2move.nl of bel 088 850 76 48.

CROSSCHALLENGE

Haltertraining, gymnastics, mobility, gewichtheffen, kettlebelltraining, workout-design. €249,-

1 + 29 mei, Den Haag

CYCLE INSTRUCTOR

Iindoorcycle les ontwerpen doe je niet zomaar. Wel na deze 2 dagen intensieve training! € 199,-

21 + 28 mei, Den Haag

STEP INSTRUCTOR

4 dagen incl. reader, MULTITRAX CD's en certificaat en examen. € 299,-.

21 & 28 mei + 4 & 18 juni, Den Haag

RUNNING INSTRUCTOR

Voor de moderne instructeur. Incl. het COOL RUNNING concept. 2 dagen incl. certificaat, reader, marketingmateriaal. €195,-.

13 + 20 maart, SnowWorld, Zoetermeer

FIGHT INSTRUCTOR

€ 175,-. 9 + 16 april, Zoetermeer

DANCE INSTRUCTOR

€ 175,-. 5 + 12 juni, Den Haag

THE GLADIATOR WORKOUTS® certification

€ 199,-. 25 juni, Den Haag

THE GLADIATOR WORKOUTS®

BOOTCAMP opleiding

€ 99,-. 2 april,

SnowWorld, Zoetermeer.

THE GLADIATOR WORKOUTS® KIDS!

€ 175,-. 9 april, Den Haag

FUNCTIONAL TRAINING & SHAPE

Kettlebelltraining, Coresessies, High Intensity Interval Trainingen (HIIT), Total Body Conditioning en Bootcamp. €265,-.

6 en 20 februari + 5 maart, Den Haag

KICKBOKSEN VOOR PT WORKSHOP

Hoe werk je professioneel met pads en kussens? Methodiek aanleren stoot- & traptechnieken. €65,00 incl. reader.

12 maart, SnowWorld, Zoetermeer. 13.00 tot 17.00 uur.

NATURAL MOVEMENT WORKSHOP

Alle ins& outs, ganganalyse maken, evalueren, techniektraining. €65,00 incl. reader.

5 juni - Snowworld, Zoetermeer

THE GLADIATOR WORKOUTS® UPDATE workshop Alleen voor certified TGW instructeurs, 3 nieuwe workouts. € 49,50.

EDITION #2: 27 februari 10.00 tot 13.00 uur, SportCity, Den Haag. EDITION #3: 24 april 13.00 tot 16.00 uur, SnowWorld, Zoetermeer

010-3070020

www.trainthetrainers.nl

Cybex versterkt Life Fitness

Life Fitness, de wereldmarktleider in commerciële fitnesstoestellen, heeft Cybex toegevoegd aan de serie toonaangevende fitnessmerken van het bedrijf. Door Cybex toe te voegen aan de productportfolio van Life Fitness wordt met name het aanbod aan kwalitatief hoogstaande fitnesstoestellen verbreed. Cybex International, Inc. werd door het moederbedrijf van Life Fitness, Brunswick Corporation, aangekocht voor 195 miljoen dollar.

“Met de toevoeging van Cybex aan onze Life Fitness-familie wordt één van de meest gerespecteerde fitnessmerken in de branche deel van ons wereldwijd toonaangevend productaanbod,” aldus Chris Clawson, president van Life Fitness. “Over de hele linie van de fitnessbranche beschouwd was het duidelijk dat Cybex geweldig bij Life Fitness zou passen omdat Cybex zich net als ons inzet om betrouwbare, resultaatgerichte producten te ontwikkelen die een uitzonderlijke gebruikerservaring bieden.”

De productportfolio van Cybex zal kunnen profiteren van het uitgebreide wereldwijde distributienetwerk van Life Fitness dat in meer dan 120 landen actief is. “Cybex is één van de meest gerespecteerde merken in onze branche,” aldus Clawson. “We streven ernaar het merk verder mondiaal te ontwikkelen en de productportfolio te verbreden.” 

www.lifefitness.nl 

Situatie Nederland ongewijzigd: Cybex blijft bij MoveToLive

Onlangs was de overname van Cybex door Brunswick - de moedermaatschappij van Life Fitness die Cybex in hun fitness-familie plaatst - veel in de media.

Wij willen graag van de gelegenheid gebruik maken om deze boodschap voor u in het juiste perspectief te plaatsen. Wij werken sinds 2010 zeer nauw samen met Cybex in de Duitse en Benelux markt. MoveToLive is overtuigd van een uniek merk als Cybex vanwege ergonomie, veiligheid, duurzaamheid en een aantal zeer unieke oplossingen voor onze klanten.

Dit blijft - met de nieuwste ontwikkelingen in de markt - onveranderd: MoveToLive zal uw vertrouwde partner blijven in service en verkoop voor Cybex.

Wij weten dat Cybex continu op zoek is naar uitbreiding in wereldwijde distributie en vinden de overname van Cybex door Brunswick dan ook logische stap.

We verheugen ons om u te ontmoeten van 7 tot en met 10 april op FIBO. Daar wacht op u een sterk merken portfolio en vele innovaties op ruim 1.000 m2 in hal 6: stands B15, B25 en C16.

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan op elk gewenst moment contact op met uw persoonlijke MoveToLive vertegenwoordiger of via kantoor 073 594 7020 (Benelux) of +32 (0) 3 226 1558 (België).

Bedrijvengids

Apps

Personal Trainer App

Belvederebos 210, 2715VL Zoetermeer

T 06 – 10516895

E info@personaltrainerapp.nl

W www.personaltrainerapp.nl

------------------------------------------

Airconditioning & Klimaatbeheersing

ALF International

Touwslagerij 10 - 4762 AT Zevenbergen

0168-335478 - info@alf-international.nl

www.alf-international.nl

------------------------------------------

Automatisering & Ledenadministrstie

Easy2Begin

Curieweg 9, 3208 KJ Spijkenisse

010-7600136, info@easy2begin.nl

www.easy2begin.nl

www.facebook.com/easy2begin

-----------------------------------------

Virtuagym

Herengracht 250

1016 BV Amsterdam

T: 020 71 65 216

E info@virtuagym.com

www.virtuagym.com

-----------------------------------------

Delcom

Dussendijk 14 - 4271 XL Dussen

0162 580258 - info@delcom.nl

www.delcom.nl

------------------------------------------

Buikbanden

Belly Attack

Mortelweg 10d - 6551 AE Weurt

0485 - 820 222

info@bellyattack.com

www.bellyattack.com

------------------------------------------

Slim Belly by Greinwalder & Partner Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 282 46 319, www.greinwalder.com

info@greinwalder.com

------------------------------------------

Better Belly

Nieuwe Spiegelstraat 12

1406 SH Bussum, T: 035 – 6916696

M: 06 – 54363361, info@betterbelly.nl

www.facebook.com/betterbelly.nl

------------------------------------------

Fiscaal en Juridisch advies

Prime Accountants & Belastingadviseurs

Rivium 1ste straat 53-4

2909 LE Capelle a/d IJssel

010-2355580- info@prime-ab.nl

www.prime-ab.nl

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Allround

Precor

Plesmanstraat 1 - 3833 LA Leusden

0416-690859 - info@precor.nl

www.precor.nl

------------------------------------------

MoveToLive Benelux

Overbeeke 1, 5258 BL Berlicum

073 5947020, info@movetolive.com

www.movetolive.com

------------------------------------------

Life Fitness

Bijdorpplein 25-31, 2992 LB  Barendrecht

0180 64 66 66

marketing.benelux@lifefitness.com

www.lifefitness.com

------------------------------------------

Fitness apparatuur -

Circuit training

Milon Cirkel

Postbaan 38 - 3290 Diest

06 53 42 07 00, vanderpijl@milon.com

www.milon.com

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Pneumatische apparatuur

Keiser Europe BV

Hagelkruisweg 11 - 5971 EA Grubbenvorst

077-3661640 - info@keisereurope.com

www.keisereurope.com

------------------------------------------

Groepsles programma's

Zumba Fitness

+ 1 954-925-3755 - info@zumba.com

www.zumba.com

------------------------------------------

XCO Sports Company, Postbus 401 2260 AK Leidschendam, 070 427 6810 info@xco.nl , www.xco.nl

------------------------------------------

Just Bounce

Haltestraat 63 - 2042 LL Zandvoort

023 573 1835 - info@justbounce.eu

www.justbounce.eu

------------------------------------------

Megawalk Nederland

Trompstraat 16 - 7482 VX Haaksbergen

T 06 – 2472 7676 - info@megawalk.nl

www.megawalk.nl

------------------------------------------

Tacoyo Nederland B.V.

Hoefblad 3, 2201 MD Noordwijk

020-771-7088, r.szepesi@tacoyo.nl

www.tacoyo.nl

Klein fitness materiaal

Meijers Fit & Gezond

Kokkelertstraat 6 - 6116 AR Roosteren

046 4496100 - info@meijers.com

www.meijers.com

------------------------------------------

Lifemaxx Fitness Accessories

Linschotenstraat 2-b

3044 AW Rotterdam - 010 - 415 98 00 info@lifemaxx.com - www.lifemaxx.com

------------------------------------------

Marketing & Consultancy

Greinwalder Marketing | Consulting

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 282 46 319

avd@greinwalder.com

www.greinwalder.com

------------------------------------------

Activation Group B.V

Marketing | Architectuur | Interieur

Schiedamse dijk 157-158, 3011 EP Rotterdam, +31 (0)10 - 846 29 21

info@activationgroup.eu

www.activationgroup.eu

www.bankzittertottopper.nl

------------------------------------------

Opleidingen

QUENO Sportopleidingen

Hoofdstraat 55B - 9431 AC Westerbork

0593-552895 - info@queno.nl

www.queno.nl

------------------------------------------

Artros Healthfocus

Almenseweg 3 - 7231 PG Warnsveld

0575-43 11 41 - info@artros.nl

www.artros.nl

------------------------------------------

Train the Trainers

Oostmaaslaan 393 - 3063 AX Rotterdam

06-20262663 - info@trainthetrainers.nl

www.trainthetrainers.nl

------------------------------------------

Opleidingen 2000

Markt 17, 4931 BR Geertruidenberg

088 – 0304 282

info@opleidingen2000.nl

www.opleidingen2000.nl

------------------------------------------

EFAA

Houtstraat 14 - 6001 SJ Weert

0495 - 533229 - info@efaa.nl

www.efaa.nl

------------------------------------------

Start2Move

Hogeland 10 - 8024 AZ Zwolle

088 - 8507648 - info@start2move.nl 

www.start2move.nl

------------------------------------------

HAN Seneca

Kapittelweg 33, 6525 EN Nijmegen

024 353 12 62, seneca@han.nl

www.han.nl

------------------------------------------

AALO opleidingen BV

Schipholweg 101, 2316 XC Leiden

071-7512800, info@aalo.nl

www.aalo.nl

------------------------------------------

Promotiematerialen

Sportgoodies.nl

De Valendries 3, 3828 RA Hoogland

033 - 7440202, info@sportgoodies.nl

www.sportgoodies.nl

------------------------------------------

Hidalgo International

Platinastraat 52, 2718 RZ Zoetermeer

T 079 – 33 101 33, E info@hidalgo.nl

www.hidalgo.nl

------------------------------------------

Hartslagmeters & Sporthorloges

Polar Electro Nederland bv

Antennestraat 46, 1322 AS Almere

informatie@polar.com /

verkoop@polar.com

------------------------------------------

Sportvoeding

MP3 Drinks

Kerkenbos 1226, 6546 BE Nijmegen,

024 3732585, info@sportandhealthnutrition.nl, www.sportandhealthnutrition.nl

------------------------------------------

First Class Nutrition

Kerkenbos 1226, 6546 BE Nijmegen,

024 3732585

info@sportandhealthnutrition.nl,

www.sportandhealthnutrition.nl

------------------------------------------

Suspension training

PT4Pro® Nederland

Mortelweg 10D - 6551 AE Weurt

085-2733252 - info@pt4pro.nl

www.pt4pro.nl

------------------------------------------

Test en Meetapparatuur

THP2 Europe

Torenstraat 53, 9201 JS Drachten

06 8132 5148, info@thp2.eu

www.thp2.eu

------------------------------------------

Health Check Shop

Torenstraat 53 - 9201 JS Drachten

T 0512 530 613-

E info@healthcheckshop.nl

I www.healthcheckshop.nl

------------------------------------------

Vloeren

Mansom Fitfloor

Canneburgerweg 71a

1244 RH Ankeveen,

035 - 655 0510

mail@mansom.nl, www.mansom.nl

------------------------------------------

Voedingsprogramma

ReSize, Mortelweg 10 D

6511 AE Weurt, 0485 -820222

info@resize.nl, www.re-size.nl

------------------------------------------

Zonnebanken

Hapro International

Postbus 73 - 4420 AC Kapelle

0113-362362,

info@hapro.com

www.hapro.com

------------------------------------------

Gezondheidsonderzoek

w

Vital Fitness, Torenstraat 53

9201 JS Drachten, T 06 8132 5148

E info@vitalfitness.nl,

I www.vitalfitness.nl

------------------------------------------

Geurmarketing

Aroma Solutions, Scheepmakerstraat 4

2984BE Ridderkerk, T 0180 642070

E info@habitatsolutions.eu

I www.aromasolutions.eu

------------------------------------------

Apps

Personal Trainer App

Belvederebos 210, 2715VL Zoetermeer

T 06 – 10516895

E info@personaltrainerapp.nl

W www.personaltrainerapp.nl

------------------------------------------

Airconditioning & Klimaatbeheersing

ALF International

Touwslagerij 10 - 4762 AT Zevenbergen

0168-335478 - info@alf-international.nl

www.alf-international.nl

------------------------------------------

Automatisering & Ledenadministrstie

Easy2Begin

Curieweg 9, 3208 KJ Spijkenisse

010-7600136, info@easy2begin.nl

www.easy2begin.nl

www.facebook.com/easy2begin

-----------------------------------------

Virtuagym

Herengracht 250

1016 BV Amsterdam

T: 020 71 65 216

E info@virtuagym.com

www.virtuagym.com

-----------------------------------------

Delcom

Dussendijk 14 - 4271 XL Dussen

0162 580258 - info@delcom.nl

www.delcom.nl

------------------------------------------

Buikbanden

Belly Attack

Mortelweg 10d - 6551 AE Weurt

0485 - 820 222

info@bellyattack.com

www.bellyattack.com

------------------------------------------

Slim Belly by Greinwalder & Partner Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 282 46 319, www.greinwalder.com

info@greinwalder.com

------------------------------------------

Better Belly

Nieuwe Spiegelstraat 12

1406 SH Bussum, T: 035 – 6916696

M: 06 – 54363361, info@betterbelly.nl

www.facebook.com/betterbelly.nl

------------------------------------------

Fiscaal en Juridisch advies

Prime Accountants & Belastingadviseurs

Rivium 1ste straat 53-4

2909 LE Capelle a/d IJssel

010-2355580- info@prime-ab.nl

www.prime-ab.nl

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Allround

Precor

Plesmanstraat 1 - 3833 LA Leusden

0416-690859 - info@precor.nl

www.precor.nl

------------------------------------------

MoveToLive Benelux

Overbeeke 1, 5258 BL Berlicum

073 5947020, info@movetolive.com

www.movetolive.com

------------------------------------------

Life Fitness

Bijdorpplein 25-31, 2992 LB  Barendrecht

0180 64 66 66

marketing.benelux@lifefitness.com

www.lifefitness.com

------------------------------------------

Fitness apparatuur -

Circuit training

Milon Cirkel

Postbaan 38 - 3290 Diest

06 53 42 07 00, vanderpijl@milon.com

www.milon.com

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Pneumatische apparatuur

Keiser Europe BV

Hagelkruisweg 11 - 5971 EA Grubbenvorst

077-3661640 - info@keisereurope.com

www.keisereurope.com

------------------------------------------

Groepsles programma's

Zumba Fitness

+ 1 954-925-3755 - info@zumba.com

www.zumba.com

------------------------------------------

XCO Sports Company, Postbus 401 2260 AK Leidschendam, 070 427 6810 info@xco.nl , www.xco.nl

------------------------------------------

Just Bounce

Haltestraat 63 - 2042 LL Zandvoort

023 573 1835 - info@justbounce.eu

www.justbounce.eu

------------------------------------------

Megawalk Nederland

Trompstraat 16 - 7482 VX Haaksbergen

T 06 – 2472 7676 - info@megawalk.nl

www.megawalk.nl

------------------------------------------

Tacoyo Nederland B.V.

Hoefblad 3, 2201 MD Noordwijk

020-771-7088, r.szepesi@tacoyo.nl

www.tacoyo.nl

Klein fitness materiaal

Meijers Fit & Gezond

Kokkelertstraat 6 - 6116 AR Roosteren

046 4496100 - info@meijers.com

www.meijers.com

------------------------------------------

Lifemaxx Fitness Accessories

Linschotenstraat 2-b

3044 AW Rotterdam - 010 - 415 98 00 info@lifemaxx.com - www.lifemaxx.com

------------------------------------------

Marketing & Consultancy

Greinwalder Marketing | Consulting

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 282 46 319

avd@greinwalder.com

www.greinwalder.com

------------------------------------------

Activation Group B.V

Marketing | Architectuur | Interieur

Schiedamse dijk 157-158, 3011 EP Rotterdam, +31 (0)10 - 846 29 21

info@activationgroup.eu

www.activationgroup.eu

www.bankzittertottopper.nl

------------------------------------------

Opleidingen

QUENO Sportopleidingen

Hoofdstraat 55B - 9431 AC Westerbork

0593-552895 - info@queno.nl

www.queno.nl

------------------------------------------

Artros Healthfocus

Almenseweg 3 - 7231 PG Warnsveld

0575-43 11 41 - info@artros.nl

www.artros.nl

------------------------------------------

Train the Trainers

Oostmaaslaan 393 - 3063 AX Rotterdam

06-20262663 - info@trainthetrainers.nl

www.trainthetrainers.nl

------------------------------------------

Opleidingen 2000

Markt 17, 4931 BR Geertruidenberg

088 – 0304 282

info@opleidingen2000.nl

www.opleidingen2000.nl

------------------------------------------

EFAA

Houtstraat 14 - 6001 SJ Weert

0495 - 533229 - info@efaa.nl

www.efaa.nl

------------------------------------------

Start2Move

Hogeland 10 - 8024 AZ Zwolle

088 - 8507648 - info@start2move.nl 

www.start2move.nl

------------------------------------------

HAN Seneca

Kapittelweg 33, 6525 EN Nijmegen

024 353 12 62, seneca@han.nl

www.han.nl

------------------------------------------

AALO opleidingen BV

Schipholweg 101, 2316 XC Leiden

071-7512800, info@aalo.nl

www.aalo.nl

------------------------------------------

Promotiematerialen

Sportgoodies.nl

De Valendries 3, 3828 RA Hoogland

033 - 7440202, info@sportgoodies.nl

www.sportgoodies.nl

------------------------------------------

Hidalgo International

Platinastraat 52, 2718 RZ Zoetermeer

T 079 – 33 101 33, E info@hidalgo.nl

www.hidalgo.nl

------------------------------------------

Hartslagmeters & Sporthorloges

Polar Electro Nederland bv

Antennestraat 46, 1322 AS Almere

informatie@polar.com /

verkoop@polar.com

------------------------------------------

Sportvoeding

MP3 Drinks

Kerkenbos 1226, 6546 BE Nijmegen,

024 3732585, info@sportandhealthnutrition.nl, www.sportandhealthnutrition.nl

------------------------------------------

First Class Nutrition

Kerkenbos 1226, 6546 BE Nijmegen,

024 3732585

info@sportandhealthnutrition.nl,

www.sportandhealthnutrition.nl

------------------------------------------

Suspension training

PT4Pro® Nederland

Mortelweg 10D - 6551 AE Weurt

085-2733252 - info@pt4pro.nl

www.pt4pro.nl

------------------------------------------

Test en Meetapparatuur

THP2 Europe

Torenstraat 53, 9201 JS Drachten

06 8132 5148, info@thp2.eu

www.thp2.eu

------------------------------------------

Health Check Shop

Torenstraat 53 - 9201 JS Drachten

T 0512 530 613-

E info@healthcheckshop.nl

I www.healthcheckshop.nl

------------------------------------------

Vloeren

Mansom Fitfloor

Canneburgerweg 71a

1244 RH Ankeveen,

035 - 655 0510

mail@mansom.nl, www.mansom.nl

------------------------------------------

Voedingsprogramma

ReSize, Mortelweg 10 D

6511 AE Weurt, 0485 -820222

info@resize.nl, www.re-size.nl

------------------------------------------

Zonnebanken

Hapro International

Postbus 73 - 4420 AC Kapelle

0113-362362,

info@hapro.com

www.hapro.com

------------------------------------------

Gezondheidsonderzoek

w

Vital Fitness, Torenstraat 53

9201 JS Drachten, T 06 8132 5148

E info@vitalfitness.nl,

I www.vitalfitness.nl

------------------------------------------

Geurmarketing

Aroma Solutions, Scheepmakerstraat 4

2984BE Ridderkerk, T 0180 642070

E info@habitatsolutions.eu

I www.aromasolutions.eu

------------------------------------------

Edities