Kansen in 2016!

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2015
Kansen in 2016!

Is het begin van 2016 ook het begin van nieuwe kansen? Niet vanzelfsprekend natuurlijk, van de goede voornemens die uitgesproken worden met nieuwjaar behaalt meestal slechts een paar procent het voorgenomen goede voornemen. Daarom is het zeker goed om een aantal speerpunten te bepalen voor het nieuwe jaar en die dan ook uit te werken in concrete actieplannen. Maar welke speerpunten te kiezen?

ACSM helpt ons op weg!

Jaarlijks maakt het American College of Sport Medicine (ACSM) de top 20 fitnesstrend bekend. Hierbij worden specialisten uit de fitnessbranche gevraagd wat hun verwachting is van de trends in het komende jaar. Zie ook elders in deze editie van bodyLIFE. De resultaten van dit onderzoek zijn tot stand gekomen uit een onderzoek onder 26.933 fitness professionals van over de hele wereld. Hierbij werden 40 verschillende trends aangeboden waarvan zij bij elke trend hebben aangeven in hoeverre deze van toepassing zou zijn voor 2016 (op een schaal van 1 tot 10). Er was een respons van 2833 (11%). Volgens de professionals is de belangrijkste trend van 2016 Wearable Technology. Deze trend is op nummer één binnengekomen in de top 20 en heeft de nummer 1 positie overgenomen van Body weight training.

Hoe vertalen we de trends naar speerpunten?

De trend die op nummer 1 staat is relatief gemakkelijk te vertalen naar de praktijk. Vanuit elk sportcentrum kan hartslagmeters, beweegmonitors/activity trackers en dergelijke wearable technology aangeboden worden aan klanten, eventueel gewoon als extra product verkoop. Er liggen echter ook kansen om deze technieken in te zetten om lessen interessanter en aantrekkelijker te maken of onze begeleiding te optimaliseren. Neem een activity tracker zoals de FitCoach Pebble. Hiermee heeft de klant een beweegmonitor waarmee hij/zij de eigen beweging en sporten geregistreerd ziet in een persoonlijk dashboard, en heeft de begeleider een coach systeem om de deelnemer niet alleen in de training maar ook in het dagelijkse bewegen te begeleiden.

De bootcamp en cross fit is al langere tijd booming en prijkt ook in 2016 bovenin de top 3 van trends. Laat deze vorm van training niet alleen over aan de personal trainers in de regio, het is een groepsles die prima past binnen de reguliere groepslessen roosters en veel mensen houden er wel van om lekker buiten in de natuur te trainen. Maar ook de indoor functionele trainingen en Core Power trainingen geven ideale invulling aan body weight training en vormen kansen om het trainen in de fitnesszaal wat aantrekkelijker te maken.

HIIT training, er zijn veel systemen op ontwikkeld de laatste jaren, kort en bondig op extreem hoge intensiteit sporten. Effectief, efficiënt in tijd, maar het vergt wel een ijzeren doorzettingsvermogen van klanten. Toch geeft deze trend ons een seintje van, misschien moeten we eens afstappen van het idee dat we altijd een uur moeten trainen. Waarom geen 15 en 30 minuten lessen? Spinning zou wellicht voor veel meer mensen toegankelijker zijn als we 30 minuten lessen aan zouden bieden.

Krachttraining staat als trend in de top 5, en terecht wat mij betreft. Krachttraining is een van de 3 onderdelen van de Global Guidelines of Physical activity for Health van de WHO en de gezondheidsvoordelen van spierkrachttraining worden zwaar onderschat. Spierkrachttraining moeten we meer als therapie gaan zien, als medicijn tegen blessures, maar ook tegen rugklachten, diabetes, overgewicht, obesitas en het metabool syndroom. Zo is krachttraining een essentieel onderdeel voor een duurzaam afslanken programma. Aan ons de eer om dit tussen de oren van klanten te krijgen, zodat men weet waarom dat men krachttraining doet en dat ook wil blijven doen.

Als laatste de nummer 5 in de rij van fitnesstrends 2016, “Educated, certified, and experienced fitness professionals”. We staan aan de vooravond van een flinke shift in het vak fitnesstrainer. De klant van vandaag komt niet persé voor fitness, maar om een probleem aan te pakken. Dat vergt meer kennis over een gezonde leefstijl van de fitness trainer. Bij EFAA opleidingen introduceren wij de nieuwe opleiding ‘Leefstijl- en preventie adviseur’, een 2-daagse opleiding waarin trainers inzage krijgen in de toepassing van de nieuwe WHO beweegrichtlijn en de toepassing van de nieuwe richtlijn ‘Goede voeding 2015’ van de Gezondheidsraad. De fitness trainer die alleen fitness oefeningen begeleidt heeft zijn waarde verloren, zeker bij de klant die komt sporten om een doel te bereiken, en dat zijn er nog steeds meer dan 7 op de 10. Een basis opleiding en basis kennis op gebied van fitness begeleiding volstaat dus echt niet meer. Fit!vak biedt niveau 4+ specialisaties overgewicht, diabetes en Niet Aangeboren Hersenletsel. De NASM PT opleiding reikt een verdieping aan op gebied van op de persoon afgestemde training en begeleiding.

Wat zijn jouw speerpunten in 2016?

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities