Column Marije de Vries: BMindful ondernemen

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2015

Marije de Vries (1981)

Onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

Mindful ondernemen

Aandacht voor jezelf, klanten, leden en elkaar. Aandacht. Een containerbegrip, maar als je deze algemeenheid kan vertalen naar de praktijk dan ben je echt de koning.

Omdat ik ervan overtuigd ben dat je met aandacht het verschil maakt, ben ik mij er in gaan verdiepen. Wat is aandacht? Waarom lukt het iemand van nature om met aandacht en compassie te werken en waarom heeft de ander er moeite mee? En, wat ik zelf een super interessant vraagstuk vind: welke rol speelt aandacht in het reduceren van stress? Want alleen als we grip op stress hebben, kunnen we groei realiseren.

Na een speurtocht kom ik uit op mindfulness. Mindfulness is aandacht. De drie hoofdaspecten van mindfulness: leven in het nu, niet (ver)oordelen en gerichte aandacht maken de puzzel compleet in mijn antwoord op de vraag: “Hoe maak je het verschil en blijf je groeien?” Iets waar ik als ondernemer dagelijks mee bezig ben, maar ook bedrijven, sportclubs en het onderwijs in ondersteun.

De praktijk

Mindful leven is een uitdaging. Gerichte aandacht geven in een tijd waarin we in drie maanden net zoveel prikkels ervaren als mensen vijftig jaar geleden in heel hun leven, lijkt haast onmogelijk. Laat staan leven in het nu, met een mentaliteit die altijd maar meer wil. Succes ermee! Toch denk ik dat de gelukkigste en meest succesvolle mensen op deze wereld dit kunnen. Bewust zijn van het moment, stap-voor-stap werken en zich niet laten (af)leiden door negativiteit, de crisis, social media en de meer dan 60.000 gedachtes die dagelijks in ons hoofd voorbij komen. Zij zijn in staat aandacht te geven aan wat NU belangrijk is, omdat wat NU belangrijk is uiteindelijk succes geeft. Doordat ze selectief zijn kunnen ze prioriteiten stellen, wat ruimte geeft om te groeien door kennis op te doen. Hierdoor krijgen ze meer energie en inspiratie, ervaren ze minder stress, zijn ze creatiever, slapen ze beter en maken ze gezondere keuzes. En het allermooiste komt nog: als je aandacht geeft aan een ander krijg je het terug. Wie goed doet, goed ontmoet. Zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar.

2016

Mindfulness is hot en dat gaan we in 2016 nog meer ervaren. De mentaliteit van keihard werken voor succes, niet lullen maar poetsen en gaan met die banaan, verandert in een behoefte naar rust, efficiëntie en creativiteit. Meer voor minder. Meer plezier en minder stress. Een geweldige verandering, want als jij aan mij vraagt hoe je in 2016 het verschil kan maken, dan adviseer ik je met grote koeienletters het woord AANDACHT op je kantoor te hangen. Verdiep je in mindfulness en leer op een andere manier van A naar B te werken. Ervaar wat het effect van minder stress is op je werkplezier, energie en creativiteit. Tot slot, aandacht voor elkaar! Wat in deze tijd meer dan ooit het verschil kan maken.

Ik wens je een heel gezond en succesvol 2016!

Marije

Wil je meer leren over dit onderwerp? Vragen of een reactie geven? Stuur een email naar marije@fitternederland.nl

Edities