De missie van Ard Schenk: ‘Beweging houdt mensen soepel en scherp’

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2015
‘Beweging houdt mensen soepel en scherp’

Waarom bent u ambassadeur van Matrix Fitness geworden?

Vroeger trainde ik om te winnen, nu voor het behoud van kwaliteit van leven. Met name bij 45-plussers grijp ik graag elke gelegenheid aan om mensen in beweging te krijgen. Niet om excessief te gaan sporten, wel om ze te inspireren om bewuster met zichzelf om te gaan. Als je op oudere leeftijd niet goed naar jezelf luistert, krijg je de rekening keihard gepresenteerd. Het is voor niemand makkelijk om in een snelle wereld vol stress en prestatiedruk de juiste balans te vinden tussen activiteiten en ontspanning. Samen met Matrix probeer ik mensen te inspireren om actief te werken aan een goede gezondheid. Wie zich fit voelt, staat mentaal ook sterker in het leven. Daar draag ik graag aan bij.

Hoe zorgt u er zelf voor dat uw conditie op peil blijft?

Door goed naar mijn lijf te luisteren en signalen die je krijgt als de balans zoek is, niet te negeren. Dat lukt vaak niet meteen, soms moet je eerst flink met fysiek ongemak geconfronteerd worden om het roer om te gooien. Zelf leef ik ook graag bourgondisch, maar niet mateloos. Na je vijftigste neemt je spierkracht behoorlijk af. Om geen stramme bejaarde te worden, moet je dagelijks in beweging blijven. Met relatief kleine veranderingen ben je al op de goede weg. Als je jezelf daarvan bewust bent, kost het vaak minder moeite om in beweging te blijven. Ik train ook niet elke dag in een sportschool, maar kies graag voor fietsen, wandelen in het bos en uitgebalanceerde krachttraining. De eGym-Cirkel is hiervoor een prima trainingsmethode, mede doordat alles op maat wordt afgesteld op iemands capaciteit en trainingsdoel.

Als u geen topsporter was geworden, welke carrière had u dan gekozen?

Naast het schaatsen ben ik ook veertig jaar lang fysiotherapeut geweest, een vak dat ik altijd met veel overtuiging en passie heb uitgevoerd. Ik had ook boer kunnen worden, net als mijn vader. Maar bij mij heeft de zee altijd meer getrokken dan het weiland. De wereldzeeën over zeilen vind ik ook geen straf.

Waarmee overtuigt u de 45-plusser om van de bank te komen?

Heel simpel: door zelf te laten zien dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat iedereen zelf invloed kan uitoefenen op het vinden van de juiste balans. Als dat lukt, is het effect enorm. Goed naar jezelf luisteren en daar actief op anticiperen, verhoogt de kwaliteit van leven. Wie wil dat nou niet?

Ard Schenk is ambassadeur van Matrix Fitness. Samen hebben zij de gedeelde missie om zoveel mogelijk mensen tot een gezonde en actieve levensstijl te bewegen.

Meer info: www.matrixmembers.nl

Mensen die op een prettige manier oud willen worden, moeten in beweging blijven, stelt voormalig schaatskampioen Ard Schenk. Een gezond evenwicht tussen fysiek en mentaal welzijn zorgt voor meer kwaliteit van leven. Om dit te bereiken, moet de 45-plusser wel van de bank af komen. “Iedere dag lekker bewegen houdt mensen soepel en scherp.”

De missie van Ard Schenk

Edities