Meet me @ the Gym biedt mensen met een hersenletsel noodzakelijke beweging

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2015
Meet me @ the Gym biedt mensen met een hersenletsel noodzakelijke beweging

Tijdens het onlangs gehouden Hersenletsel Congres in Ede werd aan 45 Fit!vak preventiecentra het keurmerk ‘hersenletsel’ uitgereikt. Deze centra garanderen een geschikte sportomgeving zonder veel prikkels, met veel persoonlijke aandacht en een specifiek voor deze doelgroep, NAH genoemd (Niet aangeboren hersenletsel), getrainde begeleiding. In totaal zijn er nu 81 landelijke centra gecertificeerd en de verwachting is dat in het 1e kwartaal van 2016 nog het honderdste centrum wordt gecertificeerd.

Tekst Loet van Bergen

Tegelijkertijd met de uitreiking van de keurmerken, werd Meet me @ the gym in het zonnetje gezet vanwege het ontvangen van de International Sustainability Award als voorbeeld van een duurzaam, effectief en wereldwijd inzetbaar project voor sport en bewegen. Meet me @ the gym werd in 2013 gelanceerd door de Edwin van der Sar Foundation en Hersenstichting Nederland. Jaarlijks lopen 160.000 mensen hersenletsel op, waarna ze vaak levenslang kampen met de gevolgen. Sport en bewegen is dan essentieel voor het herstel.

Prikkelarme omgeving

Aanleiding voor de oprichting van de Edwin van der Sar Foundation was mede de hersenbloeding die Annemarie, de vrouw van Edwin van der Sar, kreeg in 2004. Met behulp van sporten is ze er weer helemaal bovenop gekomen. “Gelukkig heb ik een man die veel kennis heeft van sporten en ingangen heeft in deze wereld. We zagen in het traject van revalidatie hoeveel gaten er zijn. De meeste mensen met een hersenletsel komen allereerst in een revalidatietraject bij een ziekenhuis of een revalidatiecentrum terecht. Maar na die revalidatie worden mensen vaak losgelaten. Soms worden mensen zelfs meteen al naar huis gestuurd. Het enige wat ze dan te horen krijgen, is dat het best goed is als ze sporten. Maar een echte invulling wordt er niet aan gegeven. Om dat gat op te vullen, zijn we met Meet me @ the gym gestart. Veel mensen met NAH die willen sporten, zien de drempel van de sportschool vaak als te hoog. Soms komt dat voort uit de associatie die ze hebben met een sportschool: bodybuilders, strakke pakjes. Maar het meest belangrijke is, dat ze goed worden opgevangen in een rustige omgeving met zo min mogelijk prikkels en daar schort het nog weleens aan. Zelf heb ik kunnen ervaren wat sporten bij mij teweeg heeft gebracht. Het gaat erom dat je je vertrouwen in het lichaam weer terugwint en dat kan met training aan apparaten, maar ook trainen met losse materialen en wandelen”, aldus Annemarie.

Beweegrichtlijn

Als uitvoerende partij in het revalidatieproces speelt Fit!vak een belangrijke rol. In samenwerking met de Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting, ontwikkelde Fit!vak een beweegrichtlijn en keurmerk om deze doelgroep in de chronische fase met een gepast aanbod in beweging te brengen. Met Sportgeneeskunde Nederland is er een vertaalslag gemaakt naar de fitnessbranche welke kennis je nodig hebt om mensen met een hersenletsel optimaal mogelijk te begeleiden volgens vaststaande beweegprotocollen. In 2014 haalden de eerste beweegcentra hun certificaat om mensen met hersenletsel effectief en op een veilige manier te kunnen begeleiden. De instructeurs zijn na een intensieve training opgeleid tot bewegingsdeskundige NAH en werken met protocollen en programma's die bewezen effectief zijn voor mensen met hersenletsel. Het project voorziet verder in een jaarlijkse bijscholing van de instructeurs.

Het Fitte Brein

“Dat er sportfaciliteiten zijn voor mensen met NAH, moet meer bekend worden”, zegt Annemarie. “We werken al nauw samen met alle revalidatiecentra in Nederland en een aantal huisartsen die Meet me @ the gym promoten. Verder hebben we een ambassadeur in de persoon van de 28-jarige Suzanne de Jong, die net getrouwd en zwanger was van haar eerste kindje en werd getroffen door een hersenbloeding. Ook is de Edwin van der Sar Foundation trotse partner van Het Fitte Brein. Oud-schaatskampioen Ard Schenk, neurobioloog Dick Swaab en neuropsycholoog Erik Scherder breken een lans om inactiviteit tegen te gaan. Met de gratis publiekslezing ‘Het Fitte Brein’ toeren ze door Nederland en bespreken ze ieder vanuit hun eigen perspectief de invloed van bewegen op het brein. De Edwin van der Sar Foundation ondersteunt deze lezingen financieel samen met de overige partners; Alzheimer Nederland en de Hersenstichting.

Opleiding Bewegingsdeskundige NAH

Fitnessondernemers die aangesloten zijn bij Fit!Vak kunnen hun instructeurs (Niveau 4) of fysiotherapeuten laten deelnemen aan deze opleiding. Hiervoor moeten de instructeurs of fysiotherapeuten vooraf geregistreerd zijn op FITNED.nl. Als fitnessondernemer moet men geregistreerd zijn op vindfitness.nl. De opleiding Bewegingsdeskundige Niet Aangeboren Hersenletsel bestaat uit drie dagdelen. De opleiding voor de instructeur (alleen) beslaat 2 cursusdagen van 6 uur. De eerste helft van deze dagen is theorie, de tweede helft is praktijk. De derde dag is voor de fitnessondernemer én de cursist samen en bestaat uit twee onderdelen: het theorie-examen van een uur voor de instructeur en een dagdeel voor ondernemer en instructeur. De totale studieduur (inclusief stage, schrijven van portfolio-opdrachten en zelfstudie) bedraagt 20-40 uur (afhankelijk van instroomniveau). In de opleiding wordt onder meer in gegaan op de achtergrond van NAH en de effecten van lichaamsbeweging. Verder moeten de cursisten een intake maken en een test doen. Ook dienen ze een beweeg- en/of trainingsschema samen te stellen en leren ze hoe te coachen en te motiveren. Tenslotte worden marketingtools beschikbaar gesteld om de doelgroep NAH te bereiken.

Meer informatie over de opleiding is te vinden op www.fitvak.com, of bel

of mail met Dyon Voogt (o6-51.92.98.05 / d.voogt@fitvak.com).

Op www.meet-me-at-the-gym.nl vindt men ook informatie over het project en alle gecertificeerde beweegcentra. Hier is ook informatie te vinden voor de ondernemers wat zij moeten doen om het keurmerk Hersenletsel te behalen.

Bewegingscentrum Drachten kan ook mensen met

hersenletsel een geschikte sportomgeving bieden.

Meet me @ the gym in het zonnetje gezet vanwege het ontvangen van de International Sustainability Award

Edities