Nieuwe Voedingsrichtlijnen, nieuwe kansen voor de fitnessbranche!

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2015

De nieuwe richtlijnen goede voeding 2015 zijn gepubliceerd. Uniek in deze richtlijn is dat een commissie van deskundigen de actuele stand van wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij heeft gezet en vertaald heeft in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. De invloed van ongezonde voeding op de ziektelast is in omvang vergelijkbaar met die van roken. Het belang van voeding voor de volksgezondheid is dan ook groot, zo blijkt uit deze nieuwe richtlijnen.

Het advies is een vervolg op eerdere richtlijnen uit 2006 en 1986. De Richtlijnen verschillen in een aantal opzichten van de eerdere, zo zijn de aanbevelingen geformuleerd in termen van voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen. Hiermee sluiten ze zowel beter aan bij de wetenschappelijke ontwikkelingen als bij de voedselkeuzes die consumenten kunnen maken. Het is nu eenmaal gemakkelijker kiezen voor de juiste koolhydraten als we als advies krijgen om volkoren brood te eten, in de plaats van het advies om meer complexe koolhydraten te eten.

Door de vooruitgang in onderzoek en met name door het brede metaonderzoek wat voor deze richtlijnen is toegepast, zijn deze richtlijnen niet gebaseerd op enkelvoudige onderzoeksresultaten. Dit heeft geresulteerd in een transparante systematische aanpak voor de beoordeling van de wetenschappelijke literatuur, die een actualisering van de richtlijnen in de toekomst eenvoudiger kan maken.

De kern van het advies is de aanbeveling om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Deze is uitgewerkt in richtlijnen voor de voedingsmiddelen groente en fruit, vlees, vis, noten, peulvruchten, graanproducten, boter en olie, dranken, alcohol en keukenzout. Verder zijn er richtlijnen voor voedingsstofsupplementen. De richtlijnen hebben betrekking op de volwassen bevolking. Op basis van de richtlijnen stelt het Voedingscentrum nieuwe voedingsvoorlichting op, die naar verwachting in het voorjaar van 2016 verschijnt. Daarin wordt beschreven hoe gezonde dagelijkse voedselkeuzes eruit kunnen zien.

Elk advies in de richtlijnen is gekoppeld aan de preventie van een of meer chronische aandoeningen, waardoor de richtlijnen zich uitstekend lenen om toe te passen in de zorg en op gebied van preventie. Hier liggen ook de kansen voor de sport- en fitnessbranche. De laatste jaren beweegt de branche zich, met de 4+ protocollen diabetes, overgewicht en obesitas en NAH al in de richting van preventie en voorkomen van verdere doorontwikkeling van aandoeningen, deze voedingsrichtlijnen kunnen daarin een nieuwe toegevoegde waarde bieden.

De fitnessinstructeur wordt steeds meer een leefstijladviseur en naast bewegen is voeding dan de eerste expertise om eigen te maken. EFAA opleidingen heeft de richtlijnen al opgenomen in de nieuwe Overgewicht Preventie Coach opleiding, in de Preventie Coach opleiding en in de nieuwe Fitness B opleiding.

Wil je de nieuwe voedingsrichtlijn ontvangen, mail naar j.vanheel@efaa.nl

Edities