Back to basics met Core Power PRIMAL

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2015
Back to basics met Core Power PRIMAL

“Elementen die in het Core Power PRIMAL trainingsprogramma samenkomen zijn kracht, conditie en coördinatie in een effectieve workout”, legt Geert van Poppel uit. “Je wordt geprikkeld en uitgedaagd om alles uit je training te halen. Daarbij helpt deze training om een sterk en fitter lichaam te ontwikkelen. Je staat letterlijk steviger in je schoenen en dit straal je ook uit. Dit in tegenstelling tot traditionele trainingsmethoden waar maar steeds een spiergroep tegelijkertijd wordt getraind. Met Core Power verbinden we het onderlichaam met het bovenlichaam en creëren we een persoonlijk speelveld waar uitdaging en dynamiek centraal staan.”

Totaal concept voor elke doelgroep

Meijers Fit&Gezond speelt optimaal in op deze trend en introduceerde een paar jaar geleden met Core Power een kant-en-klaar trainingsmodel voor functionele training in het fitnesscentrum, de fysiopraktijk en personal training. Core Power bestaat uit 5 trainingsprogramma’s ontwikkeld voor specifieke doelgroepen te weten:

- Fit & Fun: afwisselende, uitdagende functionele training

- Vitality: revalidatie- en preventietraining

- Primal: korte intensieve training, gebaseerd op het HIIT principe

- Strongman: competitieve circuittraining met een combinatie van weerstand- en strongman training

- Bootcamp: outdoor functionele training

Apenkooien

Core Power PRIMAL is recent toegevoegd aan het Core Power programma. Het is een circuittraining van 30 minuten gebaseerd op het HIIT trainingsconcept waarin bewegingspatronen worden getraind die het atletisch prestatievermogen bevorderen: rennen, springen, werpen, slaan en stoten. “Deze bewegingen komen terug in veel moderne sportdisciplines en zijn gerelateerd aan optimaal prestatievermogen”, vertelt Geert. “Eigenlijk grijpen we terug op het ouderwetse Apenkooi, een ultieme combinatie van sport en spel dat meer is dan alleen een lichamelijke uitdaging. Door middel van gezamenlijk sport te bedrijven komt ook het sociale aspect naar voren en is perfect voor groepslessen.” Core Power PRIMAL ziet Geert dan ook als een soort speeltuin voor volwassenen. “Het is keihard werken, maar daar is het resultaat ook na: beter prestatievermogen, betere houding en een hoog metabolisme met een meetbaar resultaat door 2-3 trainingen (60-90 min) per week. Ideaal als Strength & Conditioning training naast een andere sportdiscipline of als op zichzelf staand trainingsprotocol. Met dit programma mikken we vooral op getrainde sporters die in korte tijd veel energie willen verbruiken en hun lichaam zwaar kunnen belasten en tevens hun conditie willen verbeteren. Over de samenstelling van het programma hebben we goed nagedacht.” Er zitten wat Geert betreft geen zwakke schakels in. “Het is een gevarieerd programma met elke maand nieuwe oefeningen met verschillende trainingstools. Steeds meer fitnesscentra hebben een functionele trainingsruimte." Geert vindt dat een goede zaak, maar het dient wel onder deskundige en enthousiaste begeleiding te gebeuren. Sporters aan hun lot over laten in een functionele trainingsruimte werkt volgens hem niet. “Er is geen interactie en op deze manier krijg je ook geen gevoel bij de club. Daarnaast kun je een verdienmodel aanhangen.” Geert noemt als voorbeeld de boetiekclubs die in Amerika erg in opkomst zijn. “Daar werken ze met een basisabonnement. Voor zaken zoals metingen en functionele trainingen moet extra betaald worden. Bovendien is de investering in het Core Power programma betaalbaar.”

Opbouw

“De opbouw van de trainingen in het Core Power Programma is voor alle 5 trainingsmodellen hetzelfde en bestaan uit 6 verschillende oefeningen en 12 producten die per maand variëren”, legt Geert uit. “Uiteindelijk zijn het 12 workouts voor een heel jaar. Voor elk trainingsprogramma hebben we een pakket ontwikkeld met cursusmaterialen, marketing en promotiemateriaal en een cursusdag om het doel van de trainingsmethoden uit te leggen en de 72 unieke bijbehorende oefeningen. Daarnaast geven we ook een wetenschappelijke onderbouwing van het programma.” Het programma wordt ondersteund met een uitgebreide database aan oefeningen in de vorm van Exercise Cards, Instructieposters, DVD’s en een Core Power App met meer dan 1.000 oefeningen. Met deze app kun je zowel voor jezelf als voor een klant een eigen workout samenstellen. “De combinatie van hoogwaardige trainingsmaterialen en een uitgebalanceerd functioneel trainingsprogramma ondersteund met een goede opleiding, zorgen ervoor dat er optimaal rendement wordt behaald uit de Functional Training Zone.”

Meten is weten

Geert sluit niet uit dat er meer trainingsprogramma’s voor specifieke doelgroepen aan het Core Power programma zullen worden toegevoegd. “Door de veelheid aan oefeningen en trainingsmaterialen waarover we beschikken, kunnen we in principe voor elke doelgroep een training samenstellen. Waar we nu meebezig zijn, is het Core Power Programma te koppelen aan de MYZONE hartslagmeter.” Dat berekent het aantal verbrande calorieën, de duur en de tijd van de activiteit en met behulp van bio-impedantiemeting. Het systeem kan waarden als gewicht, spiermassa, lichaamsvocht %, metabolische leeftijd, lichaamsvet % en nog veel meer controleren en bijhouden. De introductie van het Core Power PRIMAL programma verloopt volgens Geert voorspoedig. “Steeds meer fitnessondernemers en Personal Trainers zijn ervan overtuigd dat deze functionele back to basic trainingsmethoden de oplossing is om mensen aan het bewegen te krijgen.”

Een van de snelst groeiende trends van de laatste jaren is de functionele trainingsruimte die het nieuwe ‘kloppende’ hart van de fitnessruimte vormt. Het straalt dynamiek uit, brengt mensen bij elkaar en brengt bewegen terug naar zijn essentie: duwen, trekken, heffen, draaien, buigen en strekken.

Tekst Loet van Bergen

Voordelen Core Power PRIMAL

• Korte intensieve trainingen gebaseerd op het HIIT principe

• Hoog calorieverbruik tijdens de training en een verhoogd metabolisme tot 72 uur na de training

• Slechts 2-3 trainingen (60-90 minuten) per week nodig voor meetbaar resultaat

• Bouwt een fit en strak fysiek met bruikbare kracht en goed ontwikkelde motorische vaardigheden

Edities