Elektrostimulatie na topsport ook in fitnessbranche breed toegepast

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2015
Definitief verlost van TellSell imago

De fitnessbranche is voortdurend in beweging. Nieuwe trainingsmethoden volgen elkaar in hoog tempo op. Voor sportscholen en fitnesscentra is het niet altijd eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Compex bewijst zich in de markt van schreeuwerige hypes en commerciële trainingsmethoden al jaren als betrouwbare speler door kennis en ervaring te combineren met uitgebreid wetenschappelijk en medisch onderzoek.

Tekst Pien Koome

Elektrostimulatie na topsport ook in fitnessbranche breed toegepast

Het werken met elektrostimulatie is een goed voorbeeld van een betrouwbare innovatie met opzienbarende resultaten. Afkomstig uit de wereld van fysiotherapie en topsport wordt deze methode door Compex ook in de fitnesswereld inmiddels met succes toegepast.

De afgelopen jaren is de professionalisering in de fitnessbranche duidelijk zichtbaar geworden. Door onderlinge kennisdeling en praktische samenwerking met verwante specialisten op het gebied van gezondheid, kan steeds meer maatwerk geboden worden. Maar het aanbod wisselt dermate snel dat nauwelijks onderzoek kan worden gedaan naar de kwaliteit en het effect op de lange termijn. “De fitnessbranche is binnen de sportwereld een speler van betekenis geworden”, stelt sales & marketing manager Arno Bosman van Compex Benelux. “Commerciële belangen zijn daarom ook groot. De markt wordt soms overvoerd met hippe trends en schreeuwerige hypes. Vaak eendagsvliegen die vaak snel weer verdwijnen omdat deze noviteiten niet waarmaken wat ze beloven.” Compex benadert de fitnessbranche vanuit een hele andere invalshoek. “Met trainingsmethoden die zijn gebaseerd op wetenschappelijke resultaten en ervaringen uit de praktijk van fysiotherapeuten die topsporters begeleiden. Hierdoor is de afgelopen twintig jaar veel expertise opgebouwd op het gebied van sporttraining, revalidatie en pijnbestrijding.”

Uitgebalanceerd trainen

Compex is een merk van Zwitserse origine. In de afgelopen twintig jaar heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in elektrostimulatie. Bosman licht toe: “Op het hoofdkantoor in Zwitserland is een afdeling Research & Development gevestigd die zich continu bezig houdt met onderzoek en het verder optimaliseren van de technologie. Inmiddels is elektrostimulatie mede dankzij Compex voor professionals in de gezondheidszorg en topsport een onmisbaar instrument geworden. Klinische studies hebben de doeltreffendheid van de Compex stimulatoren aangetoond. De techniek wordt veelvuldig gebruikt bij de fysieke voorbereiding van sporters, bij spierherstel, preventie van blessures en bij revalidatie en pijnbestrijding. Onze techniek is uitgegroeid tot een high quality brand dat in een breed spectrum effectief is.” Om uitgebalanceerd te trainen worden elektroden via plakkers bevestigd op arm, been en bovenlijf. Onder begeleiding van een Personal Coach wordt een individueel programma afgewerkt. “Op deze manier kan uitgebalanceerd getraind worden, omdat frequentie en belasting volledig zijn afgestemd op je eigen lichaam.”

Angst ongegrond

Bosman is zelf jarenlang fysiotherapeut geweest, dus hij weet waar hij over praat als het om spierbelasting en controle gaat. “Door te trainen met Compex benader je fitness op een hele andere manier dan wanneer je ongecontroleerd aan de gang gaat in de sportschool. Met elektrische spierstimulatie verhoog je in korte tijd het complete prestatieniveau van je lichaam. Je bouwt op een verantwoorde manier spierweefsel op en je conditie neemt toe. Een groot voordeel is ook dat je plaatselijk probleempunten aan kunt pakken zonder de rest van je lijf te belasten.” Veel mensen staan in eerste instantie wat huiverig tegenover het gebruik van elektrostimulatie. “Op zich begrijpelijk”, vindt Arno. “Het voelt alsof je de controle kwijt bent doordat er prikkels van buitenaf worden toegediend. Maar deze angst is ongegrond. Juist door de optimale afstemming wordt het lichaam nooit overbelast. En wie samen met een Personal Trainer werkt, is verzekerd van persoonlijke aandacht en begeleiding.”

Weg met TellSell imago

Naast angst door onwetendheid moest het trainen via elektrostimulatie ook een TellSell imago overwinnen, weet Bosman. “Filmpjes met een afgetrainde sporter met plakkers op zijn lijf roepen al gauw weerstand op; ook hier speelt onbekendheid een rol. Gelukkig zijn we inmiddels voorgoed verlost van dit imago. De Compex trainingsmethode wordt in talloze sportscholen en fitness- en trainingscentra toegepast. Dankzij de opzienbarende resultaten kunnen vooroordelen ook snel worden weerlegd. Goede informatie, uitleg en begeleiding is wel belangrijk. Mensen willen niet het gevoel krijgen dat ze worden overgeleverd aan een apparaat, maar zelf de regie houden over hun lijf. Vakkundige demonstraties en goede voorlichting zijn dus cruciaal. Compex producten kunnen helemaal worden aangepast aan het lichaam. Dit voorkomt juist overbelasting en verkeerd gebruik van spiergroepen. De training met elektrostimulatie is bovendien kort en blessure ongevoelig. Ook thuis kunnen mensen eenvoudig gebruik maken van deze methode. Voor uiteenlopende doelgroepen biedt Compex uitkomst. Door de trainingsmethode breed toe te passen in de fitnesswereld, kunnen veel mensen baat hebben bij deze nieuwe manier van sporten.”

www.compexbenelux.com

'Door te trainen met Compex benader je fitness op een hele andere manier dan wanneer je ongecontroleerd aan de gang gaat in de sportschool.'

Edities