Keuzes maken in een sterk concurrerende markt - De weg naar succes

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2015
De weg naar succes

In samenwerking met Matrix Fitness en Profitz verzorgde VES (Vereniging Exclusieve Sportcentra) op vrijdag 11 september 2015 een bijzondere bijeenkomst als aftrap van het nieuw sportseizoen. Het thema van de dag was ‘De weg naar succes: keuzes maken in een sterk concurrerende markt’. Ruim tachtig belangstellenden uit de fitnesswereld namen in het SX centrum voor sport, marketing & media in Eindhoven deel aan boeiende workshops en levendige discussies. Gastspreker Arnold VanderLyde hield een inspirerend betoog over de maakbaarheid van succes.

Het centrum voor sport, marketing en media SX in Eindhoven heeft een bijzondere historie: het gebouw stamt uit 1914 en was ooit in gebruik als glasfabriek van Philips. Het voormalige industrieterrein Strijp-S heeft de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen; op het terrein van de oude Philips fabrieken worden nu talloze creatieve concepten ontwikkeld. Onder andere de Dutch Design Week wordt er gehouden en in het oude klokgebouw is het spraakmakende Blue Collar hotel gevestigd. In SX staat sportmarketing centraal. Meer dan veertig bedrijven en organisatie op sportgebied delen niet alleen het pand, ook vindt kruisbestuiving plaats door kennisdeling en innovatie. Het is de bedoeling dat in het pand ook de grootste sportbibliotheek van ons land wordt ondergebracht. Een passende locatie voor de start van een sportseizoen vol dynamiek, vond VES terecht. Ook inhoudelijk was de bijeenkomst een voltreffer. VES bewijst hiermee als toonaangevend platform een actieve speler van betekenis te zijn in de fitnessbranche. Samenwerking, kennisdeling en innovatie staan ook komend sportseizoen centraal.

Topsport en ondernemen

De inspirerende lezing van drievoudig Europees kampioen boksen en drievoudig winnaar van Olympisch brons Arnold Vanderlyde sloot naadloos aan op het thema ‘De weg naar succes’. Nadat hij 1993 zijn professionele bokscarrière afsloot, besloot de Limburgse topsporter zich te gaan richten op maatschappelijke doelen. Vanderlyde wilde zo de link tussen topsport en ondernemen meer inhoud geven. Hij volgde een opleiding sportmanagement aan de Universiteit van Groningen en verzorgt nu vanuit zijn eigen bedrijf workshops, trainingen en lezingen. De door hem ontwikkelde workshop Fighting for Success heeft inmiddels ook geresulteerd in een boek dat recent onder dezelfde titel is uitgebracht.

Volg je eigen pad

Nog altijd is sport de bindende factor bij alles wat hij doet, legt Vanderlyde uit nadat hij met veel humor zijn persoonlijke geschiedenis heeft verteld. Over zijn vader, die de eerste zwarte man was in de Limburgse mijnen, over zijn enige voldoende op zijn rapport voor gymnastiek, over de sportschool in Munster Geleen waar hij voor het eerst bokshandschoenen aantrok en over zijn grote held Mohammed Ali waar ze met de hele familie ’s nachts naar keken op televisie. De rode draad in zijn meeslepende verhaal: volg je eigen pad. Werk met vertrouwen, integriteit en passie en zorg dat je een goed gevoel hebt bij alles wat je doet. Zelf is Vanderlyde een veelzijdig man. Hij traint net zo makkelijk randgroepjongeren als topmanagers. Verliezen bestaat volgens hem niet, want je wint altijd iets. Aan het eind van zijn betoog benadrukt hij dat in connectie blijven met elkaar altijd leidt tot iets positiefs.

Spin & Sport For Life

Een bijzonder initiatief van VES is Spin & Sport For Life, waarbij duizenden sporters zich inzetten voor kinderen met neuroblastoomkanker. Met de opbrengst wordt onderzoek gedaan naar deze uiterst agressieve vorm van kanker die alleen bij jonge kinderen voorkomst. Villa Joep is het fonds tegen neuroblastoomkanker. Door VES Sportcentra is de afgelopen jaren maar liefst drie miljoen euro opgehaald voor onderzoek, door middel van spinning en andere sportevenementen. Tijdens de bijeenkomst in Eindhoven werd een cheque overhandigd aan artsen en de ouders van Joep van € 248.575,75. In het dankwoord werd verteld dat het 2012 het hele DNA van deze vorm van kanker in beeld in gebracht. De volgende stap is het vinden van de juiste medicatie als geneesmiddel, waardoor jonge kinderen weer een toekomst krijgen. VES blijft zich hiervoor inzetten.

Houd medewerkers actief

In het middaggedeelte werden boeiende workshops gegeven over het centrale onderwerp van de bijeenkomst ‘ keuzes maken in een sterk concurrerende markt’. Het aanbod was gevarieerd. Profitz ging uitgebreid in op het oerwoud van keuzes in de branche. Ook werd getoond hoe ondernemers met een doordachte missie en een onderbouwde financiële strategie goed kunnen inspelen op de kansen in de markt, zonder zich te laten ondersneeuwen door het enorme aanbod. Kiezen voor kwaliteit van je eigen onderneming en bewust je eigen koers varen is belangrijk in een concurrerende markt. Bij de workshop Energy@work, werd gepleit om werknemers in beweging te houden op de werkvloer en ze buiten werktijd ook te overtuigen van een gezonde leefstijl met veel beweging en mentale fitheid. Triple Double bood een totaalaanpak voor een stevige positionering in de markt: van strategie tot en met executie/activatie en ging in op het belang van creativiteit. Six Fingers belichtte dat in de huidige markt de prijzen onder druk staan en mensen steeds vaker kiezen op prijs. Je onderscheiden van de massa is dus cruciaal. In de workshop werden instrumenten aangereikt om je eigen meerwaarde te vinden en te tonen. Deelnemers konden naar eigen inzicht drie workshops bijwonen als afsluiting van het gevarieerde programma.

www.ves.nl

Keuzes maken in een sterk concurrerende markt

Tekst Pien Koome

Tijdens de bijeenkomst in Eindhoven werd een cheque overhandigd aan artsen en de ouders van Joep van € 248.575,75.

Gastspreker Arnold VanderLyde hield een inspirerend betoog over de maakbaarheid van succes.

Edities