TACOYO®; de groepsles voor minder stress en meer vitaliteit

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2015

OPLEIDINGSDAGEN TACOYO:

- Zondag 20 september & zondag 4 oktober 2015.

- Zondag 1 november & zondag 15 november 2015

Ontdek de kracht van het golven

Stress, ontspanning en hoe om te gaan met de vele drukke periodes die iedereen steeds meer ervaart, zijn onderwerpen die tijdens de trainingen van TACOYO® naar voren komen. “Ruim de helft van de Nederlanders heeft regelmatig last van stress”, aldus Frank Pelder, een van de leden van het management binnen Tacoyo Nederland. Pelder is naast bewegingswetenschapper en Tacoyotrainer ook Runningtherapeut en trainer/coach Hartcoherentie verbonden aan het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.

TACOYO®; de groepsles voor minder stress en meer vitaliteit

De zomer nadert haar einde en voor de meesten onder ons zit de vakantie erop. Een heerlijke tijd van ontspanning en leuke dingen doen ligt achter ons. Even geen email of telefoontjes en wellicht ook even los van andere prikkels zoals TV en social media. Het liefst zou je het vakantiegevoel willen vast houden. Het zou dan ook zomaar kunnen dat je je hebt voorgenomen om de dingen nu echt eens anders te doen. Echter, wie herkent het niet: je bent net een week terug van vakantie en je zit alweer in een maalstroom van drukte en veel moeten. Je bemerkt de nodige stress doordat de lasten die je ervaart binnen de kortste keren groter zijn dan je draagkracht toelaat. Het fitte en ontspannen gevoel van de vakantie is al snel verdwenen en het behouden van je vitaliteit is met de stress een uitdaging.

In het Psychologie Magazine van deze maand staat de uitkomst van een grote, representatieve stress enquête die het maandblad in het voorjaar heeft uitgevoerd. Ruim de helft van de Nederlanders heeft regelmatig last van stress. Daarnaast voelt bijna 40 procent van de Nederlanders zich meerdere keren per week oververmoeid of opgebrand. En ontspannen blijkt lastig: ruim een derde vindt daar gewoon de tijd niet voor. Daarbij voelt ruim 40 procent zich schuldig als hij lummelt of even niets doet. Geen wonder dan ook dat het bij een kwart van de ondervraagden niet lukt om te ontspannen als ze dat proberen.

Cortisol

Er is niets mis met stress. Het zou anders saai worden. We hebben uitdagingen nodig om gezond en veerkrachtig te blijven. Door een flinke adrenalinepiek worden we meer alert, wordt pijn als minder pijnlijk ervaren en kunnen we makkelijker voldoen aan de eisen die gesteld worden.

Te lang te vaak te veel doen zorgt echter voor disbalans. In een langer durende stressstand wordt het stresshormoon cortisol geproduceerd. Voor even is dat geen probleem. Het is een ontstekingsremmer en die we nodig hebben om bijvoorbeeld wakker te worden. Te veel cortisol heeft gevolgen voor ons functioneren in zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel opzicht. Oververmoeidheid, een vernauwde blik of gevoelens van angst kunnen tekenen zijn van chronische stress. Terwijl kortdurende stress geen probleem is voor gezonde mensen is chronische overbelasting zelfs voor keiharde bikkels ziekmakend. Kosten in het bedrijfsleven en gezondheidszorg worden steeds meer opgejaagd.

Vooralsnog komen effectief bewezen interventies die stress reduceren en zorgen voor daling van het metabolisme (tragere hartslag, verlaagde bloeddruk, ontspanning van spieren en ademhaling) zelden voor in de beleidsagenda’s. Ook medisch specialisten adviseren deze interventies zelden en voor de farmaceutische industrie is het geen handel. In de gezondheidszorg van alledag lijkt men er weinig interesse voor te hebben.

Korte pauzes

Om stress te lijf te gaan is voldoende bewegen ‘natuurlijk’ een goede remedie. Fysieke inspanning zet de gedachten even stop en verbetert de conditie. De ervaren spanning vermindert en de draagkracht wordt groter. Beweging alleen is echter niet voldoende.

Een kenmerk van vitale mensen is dat zij makkelijk in slaap vallen en goed doorslapen. Een goed herstel vindt plaats en de accu wordt opgeladen. Daarnaast nemen zij gedurende de dag, tussen alle taken door, geregeld even pauze of rust. Door het nemen van korte pauzes is er ook aan het einde van de dag genoeg energie om leuke dingen te kunnen doen. Niet zozeer de spanning zelf maar de afwezigheid van pauzes vormt het probleem. Wil je minder stress en meer vitaliteit? Beter kunnen ontspannen? Het gaat om het managen van energie; door te golven! Tussen de stresspieken door pauzes nemen waardoor ook inspanning beter kan worden volgehouden. Dat valt echter niet mee. Anders doen, gedrag veranderen, kost moeite. We zijn immers gewoontedieren. Maar: “Als je blijft doen wat je deed blijf je krijgen wat je had”. Omdat grote veranderingen stress geven is het zaak om klein te beginnen en met haalbare doelen. Zo wordt de kans groter dat gedrag ook daadwerkelijk verandert en beklijft.

Door het nemen van pauzemomenten, zgn. micropauzes, kan even worden stil gestaan bij wat is. Doorbuffelen en verder oplopen van spanning en stress kan worden voorkomen vanuit bewustwording. Ook als al eerder wordt opgemerkt dat de schouders zijn opgetrokken kan actie worden ondernomen. Na het bewust worden en het accepteren van spanning eigen verantwoordelijkheid nemen. Een keuze maken. Bijvoorbeeld het uitvoeren van een ademhalingsoefening: ‘adem iets langer uit’, de spanning loslaten en de schouders losmaken.

Houthakker

Ook bij te verwachten drukte is het inlassen van micropauzes van wezenlijk belang om minder stress en meer vitaliteit te (gaan) ervaren. Herstellen tijdens en ook na gedaan te hebben. Hiermee wordt de kracht van het

golven ten volle benut. In- en ontspanning afwisselen. Dit wordt ook duidelijk met de metafoor van de houthakker. Mensen die geen tijd vrij maken voor ontspanning zijn net zo kortzichtig bezig als de houthakker die nooit stopt om zijn bijl te slijpen.

Alleen met voldoende herstel en rust blijf je ‘scherp’ zodat je op de momenten dat het nodig is (werk, sport of thuis) ook efficiënt kunt zijn en energie overhoudt voor het doen van leuke dingen. Ook na de vakantie!

Tacoyo biedt een unieke oplossing binnen de sportschool. Het is een anti-stress- groepsles op muziek. Ook als metafoor voor het dagelijks leven. In- en ontspanning (leren) afwisselen. Met plezier golven, op eigen niveau en daarbij handvatten krijgen voor minder stress en meer vitaliteit!

Frank Pelder

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met:

Tacoyo Nederland B.V.

020-7717088 - info@tacoyo.nl www.tacoyo.nl

Edities