Health-Checks centraal in het volledig vernieuwde Sportcentrum van HAN Seneca

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2015
Health-Checks centraal in het volledig vernieuwde Sportcentrum van HAN Seneca

Geert van der Veer, directeur van HAN SENECA is nauw betrokken geweest bij de verbouwing en inrichting van het centrum. “We hebben een ‘state of the art’ eerstelijns zorgpraktijk gebouwd om de service van het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid naar het werkveld nog verder te vergroten. Het moet nog meer aansluiten bij de behoeftes van zowel onderzoekers, medewerkers, consumenten en het werkveld. Met deze verbouwing willen we een toonbeeld zijn voor het werkveld met een landelijke en regionale uitstraling.”

Meten is weten

De volledig vernieuwde omgeving zal ook als leerwerkplek dienen met diverse labs voor zowel intern als extern onderzoek. Hiermee wordt tevens de samenwerking tussen het ISBS (instituut sport en beweegstudies) en IPS (instituut paramedische studies) geïntensiveerd. Ook is het Sportmedisch Adviescentrum (SMA) fors uitgebreid evenals de behandelkamers voor de fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, leefstijlbegeleiding en voedingsconsulenten. Daarnaast maakt een videoanalyselab onderdeel uit van het expertisecentrum. “Met behulp van 8 high speed camera’s met 25.000 beeldjes per seconde kunnen we de bewegingen van (top)sporters en medewerkers van bedrijven analyseren en aan de hand daarvan adviezen geven voor verbetering van het beweegpatroon.” Het THP2 test- en meet lab vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Binnenkort wordt de THP2 set uitgebreid met een geavanceerde balansmeter die zelf is ontwikkeld. “Met dit apparaat kunnen we exact de balans meten van bijvoorbeeld topsporters, prof. voetballers maar ook ouderen voor valpreventie”, licht Geert toe. Tenslotte is de fitnesszaal uitgebreid naar de sportzaal ernaast. Dit geeft meer mogelijkheden voor de diverse groepslessen op onder andere de Synrgy 360 van Life Fitness en revalidatietrainingen. Ook komt er een klimwand en een looptrack voor sprintanalyses.

Experimenteel lab

Het moge duidelijk zijn dat het expertisecentrum is voorzien van de laatste high tech snufjes die in de experimentele labs zijn ondergebracht zoals de DEXA-scan waarmee op een professionele manier de lichaamssamenstelling kan worden vastgesteld en/of iemand bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose) heeft. Geert: “We gebruiken de DEXA-scan enerzijds om onderzoek en dienstverlening mee te doen en anderzijds om de uitslagen van diverse merken bodycomposition analysers te valideren. Met de uitkomsten wordt binnen de HAN verder onderzoek gedaan. Verder gaan we experimenteren met de MaxDFM, een professioneel fitness- en revalidatie apparaat waarbij de bewegingsvrijheid van een kabel pulley wordt gecombineerd met dynamische kracht modulatie en vibratie. Voor dit apparaat gaan we bewegingsprogramma’s ontwikkelen om de effectiviteit te kunnen onderzoeken.

Ook wordt in het experimenteel lab onderzoek gedaan naar een nieuwe manier om Heart Rate Variability (HRV) metingen te doen. Met behulp van een zuurstofsaturatie vingerklem wordt de doorstroming van het bloed gemeten die een indicatie geeft van de stijfheid van de vaten en de hartslagvariabiliteit. Het apparaat geeft de volgende parameters weer; de toestand van fysieke en mentale stress, de stressbestendigheid, de fysieke vermoeidheid, de cardiale stabiliteit, de balans tussen het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel, de stress-score, de arteriële leeftijd en de kwaliteit van de bloedvaten.

Een aantal van deze apparaten zijn inmiddels opgenomen in de THP2 gezondheidsdiagnose systemen.

Health Check

Centraal in het hele concept staat de Health Check. Het is een instrument om de gezondheid van sporters en werknemers in kaart te brengen en te motiveren voor het hanteren van een gezonde leefstijl. “Met ons vernieuwde expertisecentrum kunnen we nog beter dan voorheen een uitvoerige analyse maken van de gezondheidstoestand, fitheid en leefstijl van de cliënten. Naar aanleiding van deze testen kunnen gezondheidsrisico's en verbeterpunten worden vastgelegd en benoemd en een verantwoord gezondheidsbevorderend programma worden opgesteld. We hebben in de praktijk gemerkt dat een integrale benadering de beste resultaten geeft. Niet alleen voor de cliënt zelf zodat ze bewuster met hun gezondheid bezig zijn. Maar ook voor behoud van leden.” Constant monitoren van je klanten vindt Geert heel belangrijk. “Dat kan alleen maar als je het met gevalideerde testen doet. Hiermee kunnen fitnesscentra zich onderscheiden in de markt en nieuwe doelgroepen aanboren. We krijgen steeds meer MKB-bedrijven uit de regio hier en daar voeren we in eerste instantie de Health Checks voor uit met als vervolg een abonnement voor bedrijfsfitness. Daarnaast doen we ook gezondheidsclinics bij bedrijven eventueel in combinatie met de uitvoer van healthchecks op locatie in ons mobiele lab.”

Doelgroep

In principe kan iedereen gebruik maken van het HAN SENECA expertisecentrum. “Naast de medewerkers van de HAN komen hier ook veel bedrijven en particulieren sporten. Zij kunnen eventueel op kosten van de zorgverzekeraar een Health Check doen. Het uitgebreid testen en meten is in de meeste gevallen voorbehouden aan onder andere medewerkers van de politie, arrestatieteams, brandweer, topsporters en voetbalclubs als NEC en Vitesse.” Geert snapt dat zo’n uitgebreid expertisecentrum niet voor ieder fitnesscentrum is weggelegd. “Ik zie wel steeds meer regionale samenwerking tussen de eerstelijnszorg en fitnesscentra. Fitnessondernemers zouden op dit terrein veel meer moeten gaan samenwerken om de branche verder te professionaliseren, maar ook om hun eigen positie daarin beter te borgen. Het huidige gezondheidszorgstelsel moet op de schop en van curatief naar preventief gaan. Edith Schippers, minister van WVS, roept dat preventie in het voorveld moet gebeuren. Vanuit onze valoriserende rol willen wij als HAN SENECA met ons expertisecentrum daar graag een voortrekkersfunctie in vervullen.”

Geïnteresseerde ondernemers zijn op afspraak van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Informatie: (024) 353 12 62

HAN SENECA in Nijmegen is de afgelopen maanden compleet verbouwd en opnieuw ingericht tot een toonaangevend multidisciplinair eerstelijns gezondheidscentrum. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de verbouw en herinrichting. Er is circa 1 miljoen euro geïnvesteerd in het project. Eind oktober vindt de officiële opening plaats.

Tekst Loet van Bergen Fotografie Joost Franken

Edities