Geslaagde integratie van suspension training

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2015
Geslaagde integratie van suspension training

De suspension trainer heeft een evolutie doorgemaakt: van in eerste instantie een provisorische trainingsvoorziening van een elite-eenheid van het Amerikaanse leger naar een fitness trend en een onmisbaar basistool bij functional training. Tegenwoordig is het een integraal onderdeel van een holistisch en functioneel studio concept.

De suspension trainer is een los bandensysteem dat bij workouts wordt toegepast waarbij alleen het eigen lichaamsgewicht wordt gebruikt. Hierbij fungeert je eigen lichaamsgewicht als enige weerstand en werk je continu tegen de zwaartekracht. Het gevolg daarvan is dat te allen tijde het gehele lichaam in een basis-spanning moet worden gehouden. Dit activeert een groot aantal spiergroepen, met name die in de rug en het onderlijf. Zelfs de diepliggende spieren die niet bewust kunnen worden getraind, worden geactiveerd. Daarom worden individuele spieren nooit geïsoleerd maar altijd aangespannen als onderdeel van de gehele keten van spieren. De focus ligt op de verbetering van de inter- en intra-musculaire interactie. Je kunt eenvoudige dagelijkse bewegingspatronen optimaal trainen met slechts één tool. Dit maakt de suspension trainer tot een bijzonder nuttig tool bij functional training en voor de toepassing in sportcentra.

Veelzijdig trainingstool

Naast deze voordelen stellen suspension trainers de klanten in staat om hun gestelde doelen op de meest effectieve manier te realiseren, ongeacht hun trainingsniveau. Ze staan garant voor een hoogwaardige, tijds-efficiënte en gevarieerde training met een hoog fun-gehalte en hoge mate van motivatie, en dat leidt op zijn beurt tot ledenbehoud. Behalve ingewikkelde bewegingsroutines in functionele spierketens kun je er ook gerichte mobilisatie van myofasciale meridianen mee realiseren. Dit kan het best worden uitgevoerd tijdens de warming-up. De training en de mobilisatie van de spierketens en myofasciale lijnen zijn geïnspireerd door een functioneel dagelijks leven. De suspension training integreert exact die bewegingen die een zittende levensstijl compenseren en vormen tevens een ideale aanvulling van iedere sport. Nog een voordeel van dit functional training tool: afhankelijk van het programma kan de kracht, het uithoudingsvermogen, de beweeglijkheid en de coördinatie gericht worden getraind – met slechts één hulpmiddel. De installatie is heel eenvoudig: suspension trainers worden met een montagesysteem bevestigd tegen een muur of aan een plafond, en kunnen te allen tijde worden verwijderd. Frames zijn ideaal voor groepsconcepten; meerdere suspension trainers kunnen worden bevestigd en zo kan ruimte worden gewonnen. Wil je geen gaten hoeven boren voor het montagesysteem, dan zijn deurankers verkrijgbaar voor gebruik thuis.

Mogelijke toepassingen van de

suspension trainer

Vandaag de dag zijn suspension trainers onmisbaar bij een personal training. Vaak is echter de beschikbare ruimte beperkt, met name in centra die geen aparte zone hebben voor personal training. Daarom vormen suspension trainers de ideale keuze als het gaat om functional training. Wanneer de traditionele krachttrainings-apparatuur in het centrum tijdens de piekuren bezet is, is een sling trainer het beste alternatief. Maar zelfs bij het werken met klanten bij hen thuis bieden ze trainers een ongelooflijke verscheidenheid aan oefeningsmogelijkheden, en je hoeft dan ook geen complete batterij aan apparatuur in je auto mee te nemen. Behalve klanten voor personal training waarderen ook veel deelnemers aan groepslessen motiverende en technisch competente trainers. Trainen met je eigen lichaamsgewicht zorgt voor een ongekend momentum in een groep. Een belangrijk voordeel van groepslessen met suspension trainers – naast het feit dat elke klant individueel elke oefening optimaal zou moeten uitvoeren – is dat leden met verschillende prestatieniveaus aan dezelfde les kunnen deelnemen.

Suspension trainer ja! Maar welke?

Om het ongewenste verlies van suspension trainers te voorkomen, moeten deze met sloten zijn beveiligd. Tevens moeten ze bestand zijn tegen dagelijks gebruik in het centrum. Correct, evenals incorrect gebruik tijdens groepssessies, in 1-op-1 training of zelf-training resulteert in een zware belasting van het materiaal. Een eenvoudige bediening van de suspension systemen, het snel en gemakkelijk kunnen aanpassen van de verschillende lengtes, is van groot belang voor een soepel verloop van de oefening. Eenvoudige stalen sledes waarmee de bandlengte kan worden aangepast maken het voor de gebruiker gemakkelijker en zijn beter in gebruik dan moeilijke knopen. Om hygiënische redenen zouden de handvatten en de beenlussen van rubber moeten zijn in plaats van schuim (rubber is gemakkelijker te reinigen); niemand vindt het lekker om handvatten vast te pakken die nog nat zijn van het zweet van de vorige gebruiker. Bovendien hebben rubberen handvatten een langere levensduur en zijn ze duurzamer dan handvatten van schuim of stof.

Sommige producenten bevestigen katrollen op hun suspension trainers. Deze vereisen een hoge mate van coördinatie, dus zouden beginners moeite kunnen hebben met de bediening hiervan. Als ze niet vastgemaakt zijn, zouden deze katrollen voor onervaren gebruikers zelfs blessures op kunnen leveren. Daarom worden compensatielussen aangraden, ondanks het feit dat ze minder katrollen hebben, omdat deze veel veiliger zijn in het gebruik door een groep klanten die gevarieerd is in samenstelling. Met name bij beginners worden compensatielussen blootgesteld aan zware torsiekrachten, dus zouden de lussen moeten zijn voorzien van een hoogresistente coating zoals Kevlar. Vanwege de zware belasting als gevolg van dagelijks gebruik wordt aangeraden om goed te kijken naar de feitelijke maximale belastbaarheid van het tuig en de karabijnsluitingen tijdens de levensduur. In gevallen waarin alle andere kwaliteitseigenschappen gelijk zijn, is dit een beslissende factor. Daarnaast is het vaak gemakkelijker om een merk met een reputatie van hoge kwaliteit te integreren in het centrumconcept. Dit merk zal al lang geaccepteerd zijn en het voordeel hebben van een goed ontwikkelingstraject. Als gevolg hiervan wordt de naam van het merk direct geassocieerd met de term ‘suspension trainer’. Deze producenten bieden vaak ondersteuning bij de marketing, wat de effectieve integratie van de suspension trainer in het studio concept vergemakkelijkt.

Behalve de kwaliteit van de apparatuur is het ook belangrijk dat de producent de centrumeigenaar een hoogwaardige opleiding biedt. Het aanbod van uitgebreide opleiding en certificering door master trainers op verschillende locaties, evenals in-house training voor de instructeurs zou een optie moeten zijn. Alleen dan kunnen suspension trainers op de beste manier in het centrum worden toegepast en zullen de voordelen ervan kunnen worden gerealiseerd dankzij de technische competentie van de instructeur.

Korbinian Klebensberger is een gekwalificeerde sportwetenschapper, fysiotherapeut en oprichter en professor van de R1 Academy. Hij is tevens de Rock Tape Master Instructor in Duitsland.

Edities