Bewegen is goed; goed bewegen is beter

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2015
Bewegen is goed; goed bewegen is beter

Er zijn in de laatste tijd heel wat gadgets op de markt verschenen om meer mensen te binden aan het fitnesscentrum. Van nieuwe trends om mensen enthousiast te krijgen tot feedback zodat je kunt zien wat je aan het doen bent of wat je gedaan hebt. Echter, de allerbelangrijkste gadgets die we hebben om mensen aan ons te binden, gebruiken we maar niet. Deze belangrijkste gadgets zijn KENNIS en METINGEN.

Het belang van kennis

Misschien komt dit voor de meeste van onze leden nog als een verrassing: Fitness is geen sport! Bodybuilding, Acrogymnastiek, Hardlopen, Tennis, Hockey en Voetbal zijn sporten, maar fitness op zich is geen sport. Fitness geeft je de mogelijkheid om te trainen aan die aspecten die je nodig hebt om je sport of gewoon je dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Omdat te kunnen doen heb je kracht, flexibiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen nodig. Dit noemen wij de fysieke voorwaarden voor functie. Als je dus aan fitness begint wil je weten welke voorwaarden je nodig hebt om deze functies uit te kunnen voeren. Daarbij is het van groot belang dat je weet waar je op het moment van beginnen staat. Hoe flexibel ben je, hoe sterk ben je. Maar nog belangrijker: waar ben je flexibel en waar heb je kracht en waar mis je dat misschien? Deze kennis geeft je namelijk de handvatten om de juiste kracht en flexibiliteit op te bouwen. Wij helpen onze klanten bewust te worden waar hun valkuilen liggen, het moeilijke hierbij is dat een ieder mens uniek is in zijn bewegingspatronen. Dat is nu net het probleem met de gadgets die we veelal zien. Dit zijn gestandaardiseerde programma’s en die gaan uit van begin- en eindhoudingen en helaas niet vanuit de weg waarop die eindhouding bereikt wordt. Natuurlijk zijn gadgets makkelijk. Neem nu bijvoorbeeld de elektronische vetmeting; lekker makkelijk want je hoeft geen huidplooimetingen meer te doen en je kunt het in weegschalen en handmeters stoppen. Helaas blijkt dat bij de elektronische meting via de weegschaal de stroom alleen via de benen loopt en dus voornamelijk het vetpercentage meet van het onderlichaam. Een hand gehouden meting meet voornamelijk het vetpercentage van het bovenlichaam. Dan kun je natuurlijk de twee metingen nemen en daar een gemiddelde van nemen, maar je weet natuurlijk dat het dan gissen wordt. Natuurlijk zitten er bij huidplooimetingen ook valkuilen, want zo is de inter rater validity van het meten niet erg hoog, echter de intra rater reliability is goed. Als we het dan hebben over bewegen, is kennis van jezelf dus het belangrijkste handvat. Echter deze kennis kan alleen gegeven worden als de kwaliteit van de trainer goed is.

Het belang van meten

Als je traint heb je tot doel om de fysieke voorwaarden te verbeteren. Je wilt sneller kunnen lopen, beter je buikspieren in kunnen houden of sneller een bal kunnen slaan of schoppen. Je moet dus regelmatig meten of je voorwaarden verbeteren. Bij dat meten is van belang dat er een basis is waarop steeds gemeten wordt, zodat je resultaten inderdaad met elkaar kunt vergelijken. Alleen als je resultaten objectief met elkaar kan vergelijken, kun je de effectiviteit van je training in kaart brengen. Het meten moet ook hierbij steeds individueel gestandaardiseerd worden. Dus geldt weer dat dit alleen bewerkstelligd kan worden wanneer de kwaliteit van de trainer goed is.

En wat doen wij? Wij leggen nog steeds te weinig nadruk op kwaliteit en vluchten in generaliserende gadgets. Jammer…..

Lilian Rijfkogel LPT,

c.e.a.s., CWC, Artros Healthfocusâ„¢/ Attitude In motionâ„¢. Almenseweg 3, 7231 PG Warnsveld - T:0575-431141

directie@artros.nl - 06-53623485

Edities