Fitness Myths - Busted; Deel 2

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2015
Busted; Deel 2

Het is onze visie dat ieder mens zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen welzijn. Echter kan je deze verantwoordelijkheid alleen nemen als je hiervoor de kennis bezit. Zoals je iemand niet verantwoordelijk kan houden voor de boekhouding als diegene niet kan tellen. Zo kan je iemand niet verantwoordelijk maken voor zijn of haar welzijn, als men niet weet wat er nodig is om dat welzijn te bereiken en belangrijker nog, wat hij of zij moet doen om dat welzijn te behouden.

Wat betreft fitness en het doorzettingsvermogen om een fitnessplan vol te houden, geldt dat zeker ook. Zoals ik al meerdere keren besproken heb, komen onze klanten bij ons vanwege onze expertise. Het is dus van groot belang dat we deze expertise in de fitnessbranche ons ook eigen maken. Maar genoeg daarover. Natuurlijk zullen er altijd terugslagen of obstakels zijn, waardoor het moeilijk is een fitnessregime op te bouwen of te onderhouden. Echter vanuit de kennis die opgebouwd is, kan men daar met veerkracht op reageren zodat men voor de lange duur de voorgenomen effecten kan bereiken. Wat vaak in de weg zit bij het bereiken van welzijn zijn een aantal Fitness Myths. Enkele van deze Myths heb ik een aantal nummers terug doorgenomen. In dit tweede deel worden de volgende Myths besproken.

MYTH 5: Traplopen is te zwaar voor de knieën;

Traplopen is alleen zwaar voor de knieën als je niet goed de trap op loopt of onvoldoende spierkracht bezit om met deze spieren je lichaam van de ene trede naar de andere te verplaatsen. Of dat nu gaat om het functionele traplopen of de ‘traploop’machnines in het fitnesscentrum. Veel mensen lopen de trap niet op vanuit de spieren maar vanuit de romp. Ze zetten hun voet op de trede, ‘gooien’ hun lichaam naar voren, waarmee ze al het gewicht boven de knieën brengen en duwen zich dan omhoog. Wanneer de romp naar voren buigt, worden de bovenbeenspieren verkort. Er komt meer spanning in de spier en die drukt op de knieschijf. Vaak zie je dan bij traplopen (bij trap af meer dan bij trap op) ook knieschijfklachten. Ten tweede wordt er niet met de spieren trapgelopen waardoor het gewicht opgevangen moet worden in de gewrichten, onder andere de knieën. Daardoor kunnen er klachten in de knieën ontstaan bij traplopen. Dat betekent echter niet dat de trap de oorzaak is van de klachten maar dat de technieken van het traplopen geoefend moet worden.

MYTH 6: Vrouwen moeten krachttraining voorkomen wanneer ze niet teveel spiermassa willen ontwikkelen;

Dames bezitten minder testosteron dan heren, hiermee is de basis al gelegd voor het feit dat vrouwen minder spiermassa zullen ontwikkelen dan mannen, zelfs bij trainings-percentages die gelijk zijn. Ook al trainen vrouwen procentueel even hard als mannen, de opbouw van hun spiermassa zal geringer zijn, waardoor de kans op het ontwikkelen van teveel spiermassa zeer klein is. Natuurlijk is er wel een individueel verschil bij vrouwen in de mate waarin spiermassa überhaupt ontwikkeld kan worden. Dus wanneer iemand aanleg heeft om makkelijk spiermassa op te bouwen, en dat niet gewenst is, dan is het aan de trainer om te coachen naar een vorm van training waarbij op een andere manier met de last en het aantal herhalingen om wordt gegaan. Bijvoorbeeld meer duurkrachttraining in plaats van training van de absolute kracht.

MYTH 7: Training helpt bij het slapen;

Elke training zorgt voor een bepaalde hoeveelheid ontspanning en vermoeidheid, beiden voorwaarden om goed te kunnen slapen. Echter wanneer je de trainingen te dicht uitvoert op het tijdstip van slapen, blijkt dat de hormonen (onder andere adrenaline) er voor zorgen dat je juist niet makkelijker inslaapt maar veel wakkerder wordt. Dit zorgt er voor dat je eerder langer opblijft en je optimale slaapritme voorbijschiet. Wanneer men het optimale rendement wil halen uit training ten aanzien van het slaapritme, dan doet men er goed aan in ieder geval 1,5 uur voor het tijdstip van slapen de training af te ronden en zich toe te leggen op het ontspannen van lichaam en geest. Dit betekent dus dat een ontspannende yogasessie voor het slapengaan beslist geen negatief effect hoeft te hebben. Een zware krachttraining met gewichten is misschien niet de beste keuze voor deze tijdsperiode.

Er zijn nog een aantal Myths over te weten:

MYTH 8: Lopen met gewichten vermeerdert het risico op letsel;

MYTH 9: Je kan eten wat je wil als je maar genoeg traint.

Hiervoor is in dit artikel echter geen ruimte, dus zal er nog een deel 3 komen. Graag tot de volgende keer!

Fitness Myths

Lilian Rijfkogel LPT,

c.e.a.s., CWC, Artros Healthfocusâ„¢/ Attitude In motionâ„¢. Almenseweg 3, 7231 PG Warnsveld - T:0575-431141

directie@artros.nl - 06-53623485

Edities