Peter Logman klimt vierduizend traptreden voor het goede doel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2015
Al veertig jaar fitnessfanaat

Ontspanning door inspanning. Peter Logman gelooft er heilig in. De 64-jarige sporter uit Zevenaar is al veertig jaar een bekende verschijning in verschillende fitnesscentra. In sportcentrum Aerofitt in Didam vestigde hij op 10 mei een nieuw persoonlijk record op een Matrix traploopapparaat. Hij beklom vierduizend traptreden in 42 minuten en 26 seconden om geld in te zamelen voor weeskinderen in Midden-Java. Op zich al een prestatie van formaat, maar de fanatieke sportman bond aan elke enkel ook nog eens twee kilo gewichten. Zweten voor het goede doel. Tekst Pien Koome

Als kind was hij geen lieverdje. Toen hij acht was, mocht hij op judo. In sport kon hij zijn bovenmatige energie kwijt. “Als ik voor straf moest overblijven op school en niet naar judoles kon, klom ik gewoon stiekem uit het raam en ging ik toch. Ze konden mij niet erger raken dan dat uurtje training te verbieden.” Peter Logman heeft inmiddels bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar ziet er met zijn afgetrainde lijf bijzonder energiek uit. Al veertig jaar lang traint hij meerdere keren per week in de sportschool. Hij heeft de opkomst van de fitnesscentra vanaf de start meegemaakt en gezien hoe de fitnessindustrie zich de afgelopen vier decennia heeft ontwikkeld tot een professionele branche. “De eerste sportscholen in de jaren zeventig waren vreselijk primitief”, herinnert hij zich lachend. “We deden maar wat en knoopten zelf de beschikbare apparaten met touwen vast zodat ze niet uit elkaar vielen. Zonder instructeurs probeerden we onze conditie op peil te houden, maar van een gestructureerd schema was geen sprake. Echt een wereld van verschil met nu.”

Sociaal bewogen

Behalve fanatiek sporter is Logman ook een sociaal bewogen mens. Hij werd geboren in Bandung maar groeide in Nederland op. Zijn ouders behoorden tot de eerste lichting Indonesiërs die in ons land terecht kwamen. Zelf was Peter toen nog een baby. “Ik ben hier opgegroeid. Eerst in een pension in Doorwerth en na wat omzwervingen door het land heb ik me in 1972 in Zevenaar gesetteld met vrouw en kinderen.” Voor zijn werk als privéchauffeur van politici en topondernemers was een optimale conditie vereist. “In zo’n functie ben je verantwoordelijk voor degene die je vervoert; als het nodig is, moet je bescherming kunnen bieden. Mijn fascinatie voor fitness kwam dus goed van pas. Ik trainde me helemaal suf in die tijd. Heerlijk vond ik dat.” Naast zijn baan als chauffeur werkte Logman als gediplomeerd sociaal begeleider voor Indische en Molukse ouderen. Nu is hij als vrijwilliger nog steeds actief voor deze doelgroep. “Ik heb me nooit op één ding gefocust. Mijn interesses zijn heel breed. Ook nu nog. Dat houdt me jong.”

Innovaties in fitness

Nog altijd is Logman minimaal drie keer per week in de sportschool te vinden. In fitnesscentrum Aerofitt in Didam trainde hij voor zijn recordpoging zes maanden op de Matrix roltrapsimulator. “Dit soort apparaten fascineren me. Bij Aerofitt ging bijna niemand op die trap. Dan word ik geprikkeld om me er wel in te verdiepen. Ik blijf nieuwsgierig naar innovaties op het gebied van fitness. Kinesis Technogym is bijvoorbeeld een methode die mij enorm aanspreekt. De balans tussen lichaam en geest vinden is een levenslange uitdaging. Wijsheid krijg je niet door spieren. Maar mentale en fysieke veerkracht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Zweten voor het goede doel

Half mei beklom Peter de ‘roltrap’ bij Aerofitt om een persoonlijk record te vestigen. “Het was niet makkelijk. In het begin kwam ik niet verder dan vijfhonderd treden. Met een strak schema heb ik in zes maanden steeds het tempo en het aantal traptreden verhoogd. De Matrix machine stond ingesteld op 90 treden per minuut. Uiteindelijk heb ik 42 minuten en 26 seconden over vierduizend treden gedaan. Loodzwaar, ik heb me echt in het zweet getrapt. Maar de voldoening na afloop maakte al het afzien goed.” Logman en zijn vrouw steunen al zo’n negen jaar een project in Kebonagung in de Indonesische provincie Midden-Java waardoor weeskinderen weer een toekomst krijgen. “Vanaf de bouw van twee internaten zijn we betrokken geweest bij deze opvang. Inmiddels wonen er veertig kansarme kinderen, die ontheemd en vaak ook misbruikt zijn. Een prachtig project. Vorig jaar zijn drie jongeren uit de tehuizen toegelaten tot de universiteit. Ontroerend en inspirerend vind ik dat.”

Positief denken

Een leven zonder fitness is voor Peter Logman ondenkbaar. “De combinatie van kracht, flexibiliteit en coördinatie vind ik heerlijk. Zowel in de sportschool als daarbuiten ben ik altijd op zoek naar evenwicht. Ik hou van de uitgebalanceerde concentratie van Tai Chi maar ben ook gek op de explosiviteit van een bokstraining. Daarnaast geniet ik van elke dag en laat ik me graag inspireren door de energie van jonge mensen. Ik rook niet, drink niet en probeer zo gezond mogelijk te leven. Een gouden tip om zo lang mogelijk in vorm te blijven? Positief denken. En elke ochtend een bord havermout.”

Peter Logman klimt vierduizend traptreden voor het goede doel

Traplopen voor goed doel in

Midden-Java

Bij de drieduizendste traptrede is

de verzuring echt goed te voelen

Edities