Boor een nieuwe klantenkring aan met het aanbieden van gevalideerde Health Checks

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2015

Geert van der Veer: "Ik geloof sterk in een regionale samenwerking met eerstelijnscentra."

Dit zegt Geert van der Veer, Directeur SENECA, expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Hij zit al meer dan 25 jaar in het vak. Zijn eerste baan in de sport- en beweegsector was bij Technogym. “Het was in de tijd dat judo en bodybuilding de hoofdmoot van het aanbod was”, vertelt Geert.

Halterhemdjes

“Cardiotraining was net in opkomst. Ik ging langs de deuren van de fitnesscentra als een Jehova-getuige om de eigenaars te overtuigen, geen onbeperkte abonnementen meer te verkopen, geen dumbells van meer dan 22 kilo in huis te hebben, geen halterhemdjes meer toe te staan en dat ze vooral een boekhouding moesten gaan voeren. In die tijd gebeurde nog veel zwart, hierdoor was het voor de ondernemer technisch niet mogelijk om te investeren”, aldus Geert.

“Uiteindelijk is de markt omgevormd naar fitness en wellness. Technogym was hier heel sterk in, en bood onder andere ook management- en marketingopleidingen aan”, vervolgt Geert. “Op een gegeven moment was ik geen pionier meer, maar sales director. Voor mij viel toen de uitdaging weg en ben ik gestopt bij Technogym.” Geert is toen in Duitsland samen met een partner Fysioplan begonnen, een Fysio franchiseconcept dat ook testen en meten bevatte en zich richtte op de gezondheidsmarkt. Daarbij verkochten ze ook Technogym apparatuur. “Na 3 jaar zijn we door een conflict gestopt, omdat we in Nord-Rhein Westfalen alleen al meer apparatuur verkochten dan de officiële importeur in heel Duitsland. Daarna ben ik me gaan richten op het ontwikkelen en inrichten van inspanningslaboratoria. Ik heb wereldwijd projecten gedaan in onder andere Qatar en Azië. Tevens heb ik een netwerk opgezet voor het wereldwijd distribueren van meetapparatuur.”

THP²

Al deze ervaringen leidden tot het oprichten van THP² dat is ontstaan uit een samenwerking met het Koreaanse bedrijf Nurytec en Zuid-Koreaanse kennispartijen als National Fitness Centre (het nationaal onderzoekscentrum voor gezondheid van de Koreaanse overheid), The Korean National Sports University en het Korean Institute of Sports Science.

In 2007 werd het succesvolle Total Health & Performance Plan (THP²) als eerste gedigitaliseerde test- en meetsysteem in Europa geplaatst in SENECA, het expertisecentrum voor Sport, Arbeid en Gezondheid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het gedachtegoed achter het Total Health and Performance Plan (THP²) is dat een goede gezondheid een basisvoorwaarde is voor het optimaal functioneren van mensen, zowel in de privé- als werksituatie. Geert: “Tijdens mijn periode bij Technogym heb ik veel contacten overgehouden bij de HAN. Ze zochten toentertijd iemand met draagvlak uit het bedrijfsleven die preventieve fysiotherapie kon opzetten in combinatie met een skills lab en het geven van gastcolleges. Hieruit is uiteindelijk een samenwerking ontstaan tussen THP² Europe en HAN SENECA. Mijn belang is tweeledig: ik wil de markt gaan ondersteunen en professionaliseren evenals het THP² systeem in de markt zetten.” HAN SENECA gebruikt de met THP²-systemen verzamelde data voor het doen van grootschalig onderzoek, het valideren van data en de ontwikkeling van (nieuwe) normtabellen. Ook wendt HAN SENECA het THP² systeem aan bij de opleiding van de studenten Sport en Bewegen van de HAN en is het in gebruik bij Fontys Paramedische Studies."

Doelgroep

THP² mikt met zijn systemen op de ketens en standalone centra. Hoewel Geert denkt dat een standalone centrum sneller kan anticiperen op plaatselijke ontwikkelingen dan een keten. “Ik geloof sterk in een regionale samenwerking met eerstelijnscentra die elkaar kunnen ondersteunen op het gebied van testen, meten en het uitvoeren van interventieprogramma’s.” Dit heeft volgens Geert de toekomst en past ook bij de kabinetsvisie om preventie in het voorveld uit te laten voeren. “Als je kijkt naar vroeger dan stond een fitnesscentrum vol apparatuur van de bekende merken, wat toen een garantie was voor succes. Maar dat is niet meer. Met het THP² systeem trek je nieuwe doelgroepen aan en met 10 testen per maand speel je al break-even.” Geert is ervan overtuigd dat dit een betere investering is dan investeren in nog meer loopbanden of andere niet-onderbouwde magische fitnessconcepten.

Speciaal voor de fitnessbranche heeft THP² het VitalFitness concept ontwikkeld om de professionaliteit en de kwaliteit van de fitnessbranche te versterken. Bovendien biedt het concept de branche de gelegenheid om zich te onderscheiden en nieuwe doelgroepen aan te boren zoals het MKB, een klantenkring waar volgens Geert nu nog te weinig mee gedaan wordt betreffende ziekteverzuim, inzetbaarheid en gezondheidsklachten.

Tenslotte biedt VitalFitness de mogelijkheid om samenwerkingsrelaties met andere zorgprofessionals te versterken. Het concept heeft een tweetal speerpunten: allereerst het testen en meten, monitoren en evalueren van de gezondheid van individuen. Dit gebeurt aan de hand van (digitale) vragenlijsten en fysieke testen. De vragenlijsten en de testen zijn betrouwbaar en valide. Het tweede speerpunt is gericht op opleiden. Aan professionals die gaan werken met het test- en meetlaboratorium worden opleidingen aangeboden. In de eerste plaats om te leren werken met de apparatuur, maar ook om theorieën en modellen te leren kennen op basis waarvan programma’s worden samengesteld en waarmee voortgangs- en bijstellingsbeslissingen kunnen worden genomen.

Toekomst

De resultaten uit het test- en meetprogramma van THP² worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en daarmee is een continue ontwikkeling van het systeem gewaarborgd. “Dit jaar wordt er nog nieuwe testapparatuur aan het systeem toegevoegd, waarmee we onder andere arteriële vaatstijfheid en HRV kunnen meten. Daarnaast gaan we een aantal apps introduceren waar specifieke trainingsprogramma’s aan gekoppeld zijn. Internationaal timmeren we ook aardig aan de weg. Ik ben in Duitsland en Engeland met een distributeur bezig en in Spanje heeft de Spaanse fitnessketen DIR uit Barcelona in haar Yoga One vestigingen een compleet THP² systeem geïntegreerd. In deze centra worden jaarlijks duizenden mensen uitvoerig getest als onderdeel van hun jaarlidmaatschap. Momenteel zijn we met een project bezig bij arbodienstverleners die onze methodiek van testen en meten willen gaan toepassen in hun praktijk. Ze zijn vooral gecharmeerd van de manier hoe wij data verzamelen en digitaal verwerken.” Een proces dat volledig is geautomatiseerd en waaruit de rapporten voor het individu of bedrijf uitrollen. Met deze rapportages onderbouwt de fitnessondernemer zijn kwaliteit van dienstverlening en het is natuurlijk een retentietool bij uitstek.

Edities