Keiser maakt het verschil: ‘Wie langzaam traint, wordt langzaam’

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2015

Keiser maakt het verschil

‘Wie langzaam traint, wordt langzaam’

Wie onlangs een bezoekje aan de FIBO bracht, kan de stand van Keiser niet ontgaan zijn. Tussen al het geweld van nog grotere en imposantere apparaten was Keiser een vreemde eend in de bijt. Niet alleen vanwege het strakke eenvoudige design van de apparaten, maar ook door het innovatieve weerstandssysteem van de apparatuur. “Het gaat niet alleen om kracht, ook het trainen van kracht onder hoge snelheid is van essentieel belang. Uitsluitend in deze combinatie kan een sporter zijn power vergroten”, aldus Eveline Peters Laarakker, marketing & pr-medewerker van Keiser Europe.

Al meer dan dertig jaar wordt met de apparatuur van Keiser onder andere op snelkracht getraind door middel van pneumatische weerstand. Dit maakt het merk volgens haar daardoor niet alleen geliefd bij fitness en topsporter, maar ook bij ouderen en revalidanten. “Topsporters van Ajax en FC Bayern München trainen met onze apparatuur, juist omdat die snelkracht binnen de sport belangrijk is. Het trainen met pneumatische apparatuur is echter ook voor andere doelgroepen interessant. Zo is de weerstand bijvoorbeeld heel constant van het begin tot het eind van de beweging, waardoor het heel veilig is om mee te trainen voor iemand die aan het revalideren is. Bovendien is bij ons het gewicht al instelbaar vanaf 100 gram. Bij conventionele merken gaat dit pas vanaf 5 kg, wat veel te veel is om mee te beginnen voor iemand die bijvoorbeeld net een operatie achter de rug heeft.”

Ouderen

Ook de ouderen-doelgroep ondervindt profijt van het trainen met de pneumatische apparatuur. “Ouderen moeten in hun dagelijkse leven snel kunnen reageren wanneer ze bijvoorbeeld een trede van een trap missen of verkeerd van hun fiets afstappen. Denk je aan valpreventie bij ouderen, dan kunnen onze apparaten uitstekend hiervoor ingezet worden. De ouderen- doelgroep is dan ook een belangrijke doelgroep voor ons. Hiervoor hebben wij een tijdje terug het NiftyafterFifty-programma ontwikkeld. Hierbij worden niet alleen spierkracht en uithoudingsvermogen getraind, maar ook het reactievermogen. Wij willen dat ouderen op een veilige manier fit oud kunnen worden.”

Functionele training

Tijdens de FIBO werd duidelijk dat functionele training een enorme opmars maakt. Het trainen van snelheid is een belangrijke functionele eigenschap tijdens het bewegen. Iedereen praat over functioneel trainen maar vergeet daarin het aspect snelheid mee te nemen. Keiser heeft hierop een antwoord. “Ons paradepaardje is al jaren de Functional Trainer, ’s werelds eerste pulley-systeem dat werkt op luchtdruk. Hierdoor kan op elke gewenste snelheid en onder nagenoeg elke hoek getraind worden en zijn oneindig veel oefeningen mogelijk.”

Cardio

De M3i met bluetooth speelt in op technologie-trend binnen de fitnessbranche. “Op het display kun je gegevens zien als de duur van de training, je hartslag en het gegenereerde vermogen”, legt ze uit. “Deze informatie kan draadloos worden gedeeld met een smartphone, tablet of computer, maar kan ook gestreamd worden naar diverse presentatievormen. Fietsers zijn per definitie nogal competitief ingestelde mensen. Het is dan ook heel motiverend wanneer je op een groot scherm de gegevens van de andere deelnemers kunt zien. Hiervoor hebben wij een eigen systeem ontwikkeld, het Keiser Intelligent Projection System. Wij willen het echter wel toegankelijk houden voor iedereen, vandaar dat bestaande alternatieven als MyZone, SPIVI of Activio ook compatible zijn.”

Optimaliseren

Keiser is volgens Peters Laarakker continu bezig om hun producten te optimaliseren. “Zo hebben wij onlangs de pedalen van onze fietsen verbeterd. Hierbij zijn wij uitgegaan van duurzaamheid en veiligheid. Bij veel spinningfietsen is de crank een gevoelig onderdeel dat snel breekt. Bij onze nieuwe pedalen is het risico hierop geminimaliseerd. Inmiddels hebben wij een pedaal ontwikkeld, waar de weerstandhaakjes zo gevormd zijn dat je net zo makkelijk uitstapt als instapt. Bovendien kun je de riempjes voortaan veel makkelijker vastmaken en slijten deze aanzienlijk minder doordat de hoek waarin ze worden aangespannen is veranderd.”

Nieuw is ook de tablet/telefoonhouder die op het stuur van de fietsen kan. “Binnenkort zullen wij deze op de markt brengen”, zegt ze. “Hierdoor kun je tijdens het trainen met behulp van verschillende apps je trainingsgegevens bijhouden, analyseren en je training daar op aanpassen. De klant die hier geen gebruik van maakt (bijvoorbeeld een particulier, of iemand die de bike of de crosstrainer gebruikt als warming up) kan tijdens zijn workout bijvoorbeeld een film kijken of naar eigen muziek luisteren, maar heb je ook meteen je eigen trainingsgegevens bij de hand. Prettig is dat met deze tablet/telefoonhouder het display gewoon goed zichtbaar blijft.”

Onderhoudsvriendelijkheid

Ook qua onderhoudsvriendelijkheid wordt continu gezocht naar betere opties. “Dat was in 2006 al de reden om het vliegwiel naar achter te brengen en de remblokjes te vervangen voor magnetische weerstand. Remblokjes zijn immers vaak een hoge kostenpost voor een sportschoolhouder”, benadrukt Peters Laarakker. “Ook omvat onze apparatuur weinig onderdelen. Gebruiksgemak zal altijd onze speciale aandacht blijven houden. Iets wat de ondernemer gezien de besparing op onderhoudskosten ook bijzonder waardeert. Wij zullen echter nooit afwijken van het gebruik van pneumatische weerstand. Dit maakt ons namelijk uniek en zorgt ervoor dat snelheid een essentieel onderdeel blijft tijdens het trainen. Wie langzaam traint, wordt langzaam, is niet voor niets al jarenlang ons credo!”

www.keisereurope.com

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities