Leefstijl Beweegadvies: Nieuwe kansen voor sport- en preventiecentra

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2015

Leefstijl Beweegadvies

Nieuwe kansen voor sport- en preventiecentra

Het Leefstijl Beweegadvies is een door Fit!vak ontwikkeld leefstijl- en beweegadvies, afgestemd op het bestaande beweegpatroon, op de persoonlijke doelstellingen en op de eigen beweegvoorkeuren van de deelnemer. In het Leefstijl Beweegadvies staat de World Health Organization (WHO) beweeg- en preventierichtlijn centraal omdat wetenschappelijk aangetoond is dat toepassing van dit beweegmodel de kans op chronische aandoeningen significant verlaagt en de leefkwaliteit verhoogt.

De kosten voor het Leefstijl Beweegadvies bedragen 45 euro eenmalig. FNV/Menzis vergoedt dit bedrag bij verzekerden die de aanvullende verzekeringen FNV PrimaZorg of FNV Zorg 2 hebben afgesloten. Het bedrag wordt eerst door de deelnemer zelf betaald aan het leefstijl advies centrum, vervolgens kan de deelnemer het bedrag bij FNV/Menzis declareren.

De deelnemer van het Leefstijl Beweegadvies ontvangt vanuit de afspraak met de leefstijladviseur een persoonlijk beweegplan volgens de WHO beweeg- en preventie richtlijn mee naar huis.

De doelgroep

Het Leefstijl Beweegadvies is een ideale opstap voor mensen die meer willen gaan bewegen, willen starten met sporten of een specifieke doelstelling willen bereiken zoals afvallen. Deze mensen weten vaak niet welke activiteiten het meest effectief en passend zijn. In het leefstijl adviesgesprek, beoordeelt de beweegdeskundige of de deelnemer kan deelnemen aan een beweegprogramma, met behulp van een PAR-Q. Mede op basis van de beweegvorm- en beweegvoorkeur analyse enerzijds en de doelen- en motievenanalyse anderzijds, zal de beweegdeskundige de deelnemer een compleet advies aanreiken over het best passende beweegprogramma.

Brug tussen zorg en sport

Het Leefstijl Beweegadvies is dus een ideale opstap voor startende sporters überhaupt, maar kan ook een brugfunctie vervullen tussen de zorgsector en sport. Als we het Leefstijl Beweegadvies namelijk als op zich staand product bekijken en in de markt zetten, dan kan dit product dé veilige opstap zijn naar sport überhaupt. Een soort van ‘Start veilig bewegen’ check met een advies dat is afgestemd op de meest recente WHO beweeg- en preventie richtlijn.

Huisartsen

We kunnen het Leefstijl Beweegadvies aanbieden aan huisartsen en praktijkondersteuners. Er is door EFAA ook al een Leefstijl Beweegcheck ontwikkeld; 7 korte online vragen, gebaseerd op het Leefstijl Beweegadvies protocol. De praktijkondersteuner kan hiermee de cliënt eenvoudig een test afnemen en van basisadvies voorzien en waar nodig meteen doorverwijzen naar een Leefstijl Beweegadvies sessie. Dit zou zelfs op een poster of zelfs tablet in de wachtkamer kunnen hangen of liggen. Het Leefstijl Beweegadvies zou echter ook bij andere zorginstellingen toegepast kunnen worden zoals patiëntverenigingen, fysiotherapeuten, patiëntgroepen in het ziekenhuis en wellicht zelfs bij senioren in zorgtehuizen. Het feit dat de Leefstijl Beweegcheck gratis is en het Leefstijl Beweegadvies door een zorgverzekeraar vergoed wordt, werkt natuurlijk in het voordeel.

Ook naar bedrijven toe zou het Leefstijl Beweegadvies prima toegepast kunnen worden. De check biedt een laagdrempelige en gratis mogelijkheid om aan medewerkers aan te bieden en de link te leggen naar het Leefstijl Beweegadvies, om daarna overige diensten te kunnen presenteren.

Het Leefstijl Beweegadvies kan uitstekend toegepast worden om specifieke doelgroepen uit te nodigen. Neem bijvoorbeeld de diabetes groep. Ontwikkel een compacte campagne om deze doelgroep uit te nodigen in de vorm van ‘Test je leefstijl en ontvang jouw Leefstijl Beweegadvies’. Zo kun je de afslankdoelgroep aanspreken, hart- en vaat aandoeningen, de doelgroep ‘stress/burnout’ enz.

Biedt een waardevol advies!

Vanuit het Leefstijl Beweegadvies protocol van Fit!vak wordt duidelijk aangegeven wat het advies moet bevatten. Centraal in het advies staat een beweeg/sport advies volgens de richtlijnen van de World Health Organisation (WHO), de Schijf van 3. Je kan er echter, als sportcentrum, voor kiezen om dat advies wat breder te trekken om er meer waarde aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een basale voedingsanalyse, mits daar kennis voor in huis is en een bijpassend voedingsadvies. Ook zou je de deelnemer, op basis van de persoonlijke doelstelling, een doelgericht advies en/of doelgerichte informatie en leefstijladvies aan kunnen reiken en zelf mee kunnen geven.

Instapvoordeel

Wil je het advies een stapje verder trekken, dan is het aanbieden van een week of twee weken sporten misschien een prima optie. Men kan dan met het persoonlijke advies aan de slag en ervaart hoe jullie dat als begeleidingsorganisatie aanpakken. Bied dan eventueel een financieel instapvoordeel als men zich binnen die week of binnen twee weken als lid inschrijft.

Het zou mooi zijn als meerdere of alle zorgverzekeraars dit Leefstijl Beweegadvies zouden vergoeden. Dan zou in principe de intake altijd vergoed kunnen worden vanuit de zorgverzekeraar. Zover is het helaas nog niet, maar dit is wel een erg goede eerste stap. Het zorgt niet alleen voor een brug tussen fitness en zorg, het kan er ook voor zorgen dat de uniformiteit van de intake en hertesten verbetert en dus onze kwalitatieve uitstraling van consumenten en andere stakeholders.

Meer informatie: http://fitvak.com/nieuws/330/

samenwerking-fnvmenzis.html. Een inkijkje in de Leefstijl Beweegcheck: www.leefstijlbeweegcheck.nl

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities