Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2015

John van Heel

EFAA

Onthullende nieuwe Fit!vak/TNO richtlijn

Sleutel overgewicht ligt bij recreatief bewegen

Wat adviseren we onze klanten, als ze als primair doel hebben om af te vallen? Het ACSM (American College of Sport & Medicine) adviseerde tot 2009 jaren 3 à 5 keer per week sporten, spieren en uithoudingsvermogen trainen. Echter de praktijk was weerbarstig, resultaten werden in de meeste gevallen niet behaald. De schuld werd op de voeding gelegd, daar hebben we immers geen controle op en hoe moet het anders komen dat men geen resultaat behaalt?

Ontoereikend

Nu TNO en Fit!vak een research update hebben gedaan en deze vertaald hebben in een kennisdossier en protocol, komen we er achter dat het advies dat we jaren gehanteerd hebben, ontoereikend was. De wetenschap reikt ons nieuwe en nuttige, zo niet essentiële, informatie aan om onze klanten naar resultaat te begeleiden.

Een belangrijke vraag die elke trainer, personal trainer en leefstijlcoach moet kunnen beantwoorden is: 'Welke activiteit is het meest belangrijk voor de vermindering van het vetpercentage?' Is dat de fitnorm, uithoudingsvermogen trainen, de spiernorm: spier-, krachttraining of de NNGB/recreatief bewegen? Het antwoord dat ik het meest krijg van trainers en klanten is de fitnorm. Met het trainen van het uithoudingsvermogen verbruiken we echter minder vetten en minder calorieën in de week dan bij recreatief bewegen. Dit komt onder andere doordat de intensiteit hoger ligt en dus de suikers eerst als energiebron aangesproken worden. Tevens verbruiken we in een week, uitgaande van 3 keer sport, 400 en 600 calorieën per keer, wat neer komt op 1200 tot 1800 kcal per week extra.

Meerdere blokken

De nieuwe richtlijn van TNO/Fit!vak adviseert 300-420 minuten per week bewegen om af te vallen. Dat is 60 minuten per dag als we dat over 7 dagen verdelen of 85 minuten per dag als we het over 5 dagen verdelen. Ook wordt geadviseerd om de activiteiten in meerdere blokken per dag te verdelen. Elk dagdeel een beweegblok van 20 à 30 minuten staat voor 250 tot 350 Kcal per dag, is 1750 tot 2450 kcal per week. Voordeel hiervan is tevens dat we met wandelen en fietsen met name de vetstofwisseling aanspreken, dus procentueel veel meer vet verbruiken dan bij uithoudingsvermogentraining en spiertraining.

Recreatief bewegen

Het recreatieve bewegen, daar ligt de sleutel, wel in combinatie met de fitnorm en de spiernorm. Want alle drie samen, gecombineerd met begeleiding van voeding, zelfmonitoring en mentale fitheid is dit DE gouden resultaat garantie aanpak.

Het recept ligt klaar voor een nationaal overgewicht preventie netwerk vanuit de Fitnessbranche.

Edities