Voorbeschouwing Bewegen

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2010

business I Company profile

I body LIFE 2I2010

In de sportwereld hoor je vaak de kreet ‘wat goed is komt snel’. Dat gaat dan meestal over een jong talent dat snel doorbreekt tot de hoogste klasse in een bepaalde sport. Maar waarom zou dat ook niet voor fitnessapparatuur gelden? Marc Peters bewijst dat het kan, met het Amerikaanse merk Keiser.

Keiser voert de druk op

egen jaar geleden kreeg Peters de kans om als agent te beginnen voor de toenmalige distributeur van Keiser pneumatische fitnessapparatuur. Peters wilde al langere tijd zelf iets opzetten in de sportbranche en zag de potentie van het pneumatische systeem. In 2004 kocht Peters zich voor de helft in de importeursfirma in, en anderhalf jaar later kocht hij de andere helft erbij. Vanaf dat moment ging het snel: op 1 juli 2005 is Keiser Benelux geboren, in 2008 richtte Peters Keiser Europe BV op. Inmiddels is dit bedrijf de derde distributeur van de wereld voor Keiser Corporation USA.

Kritisch

Dat succesverhaal leidde natuurlijk tot verzoeken van producenten van fitness-gerelateerde artikelen aan Peters om ook voor hun producten de distributie te verzorgen. Hij vertelt: “Maar daar zijn we heel kritisch in, we nemen niet zomaar een merk erbij. Het moet passen bij Keiser, want dat is nog steeds onze core business. Maximuscle bijvoorbeeld, dat is hoogwaardige sportvoeding en voedingssupplementen, gegarandeerd dopingvrij.” Een ander merk dat Peters erbij nam, is Omni. “Keiser en Omni passen goed bij elkaar, want Omni levert accessoires die we onder meer bij onze pully-machines gebruiken, dat vult elkaar heel goed aan.” Om een bepaalde structuur in het groeiende bedrijf aan te brengen, zijn per 1 januari 2010 de drie merken ondergebracht in een holding. De naam daarvan is De Sports Company. “Een nieuwe naam, voor vertrouwde kwaliteit. Of eigenlijk is de naam niet echt nieuw, in 2002 ben ik zelf begonnen onder de naam The Sports Company. Toen we naar een nieuwe naam gingen zoeken, kwam deze onverslagen als beste uit de bus.”

Aanvragen

De ondernemer heeft in ieder geval al maatregelen genomen om de groei verder te faciliteren. Zo heeft hij een eigen magazijn gebouwd, met kantoor en mogelijkheid tot uitbreiding. “Dit jaar zullen we waarschijnlijk ook het personeel moeten uitbreiden, op dit moment werken we met 3 fulltimers en een aantal parttimers en freelancers (waaronder master trainers).”

Een showroom heeft Peters niet. “Dat is een bewuste keuze. Het werkt nu zo: we krijgen aanvragen, en gaan dan naar de klant toe om in beeld te krijgen wat voor zaak hij heeft, hoeveel kennis hij heeft van de materie in het algemeen en van de Keiser-apparatuur in het bijzonder. Als hij echt geïnteresseerd is, nemen we hem mee naar bijvoorbeeld Papendal, daar staat onze apparatuur. Maar die staat ook bij Roda JC en bij Ajax, om maar enkele namen te noemen. Ik mag altijd - mits aangekondigd - bij hen langsgaan om de opstelling te laten zien. Dan laat ik de gebruikers ook zelf hun verhaal doen, niet dat ik er een verkooppraatje bij ga staan houden. De potentiële klanten krijgen dus echt een ervaringsverslag van de eindgebruikers. Dat is ook de beste methode.”

Luchtdruk

Het verschil met andere, traditionele apparatuur op de fitnessmarkt is dat Keiser-apparaten pneumatisch zijn, werken op basis van luchtdruk. Dat heeft nogal wat voordelen ten opzichte van ‘gewone’ apparaten. Peters legt uit: “Met gewichten kun je op kracht trainen, langzaam werken dus. Met Keiser kun je dat ook wel, maar wij zeggen: probeer nu wat meer op snelkracht, explosieve kracht te trainen. De Amerikanen noemen dat power. Dat geldt voor topsporters, maar ook voor jong, oud, dik, dun, man, vrouw enzovoort. Die explosieve kracht is voor iedereen belangrijk, op zijn eigen niveau. Als je 80 bent, heb je niet meer de explosieve kracht die Sven Kramer heeft, maar het is wel belangrijk dat iemand van die leeftijd ook op snelkracht gaat trainen. Dat kan met het pneumatische systeem, want dat kun je instellen op zwaarte. Met de best verkochte machine, de Functional Trainer, kun je bij 0 kilogram beginnen en het gewicht per 100 gram laten oplopen. Ik denk dat er geen ander toestel op de markt is dat dit kan. Doordat je pneumatisch traint heb je een constante weerstand, dus hoe snel ik ook train, ik heb altijd weerstand. Met traditionele apparatuur vliegen de gewichten omhoog en klappen weer neer. Dat zorgt voor overbelasting, impact. En dat is per definitie niet goed, dat leidt tot stress. Bij Keiser is dat niet het geval, hoe snel en hoe hard ik ook train, ik heb altijd weerstand, het gewicht vliegt nooit omhoog en klapt niet naar beneden.”

Niveau

“Het pneumatische systeem is een beetje een niche-markt”, vervolgt Peters. “Daarom zitten we ook niet in het low-budget segment van de fitnessmarkt, we zijn geen prijsvechters. Klanten kiezen voor Keiser omdat ze het snappen, als je het principe van luchtdruk begrijpt en ervaart, wil je nooit meer anders. Om dat goed over te kunnen brengen, organiseren wij dus trainingen en sessies. Met gewichten trainen, daar is in principe niets mis mee, maar het maakt je langzaam. En als je explosieve kracht wilt hebben, moet je met pneumatische systemen werken. Langzaam trainen betekent ook langzaam handelen. Train snel en je wordt snel. Voor sporten als voetbal, tennis en dergelijke heb je explosieve kracht nodig. Maar die man van 80 die uit zijn stoel wil opstaan, ook – op zijn niveau. Je kunt voor iedereen een goed schema maken, voor jong, oud, dik, dun, noem maar op.”

Huisleverancier

Dan wordt het ook duidelijk waarom Peters klanten heeft als ziekenhuizen, fysiotherapeuten, topsportorganisaties enzovoort. Maar ook fitnessclubs, voetbalclubs en sinds enige tijd ook Defensie. “We zijn ook al jaren huisleverancier van de TVM schaatsploeg, en we hebben dus ook onze apparatuur in Vancouver staan. Vanuit TVM is de hele schaatsploeg in Thialf voorzien van Keiserapparatuur. Andere klanten: NOC*NSF, Ajax, Utrecht, Feyenoord, AZ, Roda JC, de rugbybond, de zwembond, de zeilbond, de waterpolodames, enzovoort. We zijn dus heel veel met topsport bezig, maar ook met ziekenhuizen zoals het UMCG in Groningen. Dat is een universitair ziekenhuis en daarmee geven ze ook aan dat wij een serieuze speler zijn. We merken dat het klanten zijn die aan de bovenkant van de topsport zitten, en in het hogere segment van de gezondheidsmarkt, om het zo maar eens te noemen. En van de fitnessclubs. We merken dat de klanten die we onder de fitnessclubs hebben al heel lang in de branche actief zijn en dat die echt wat meer willen zijn dan alleen een standaard club, want daar zijn er al heel veel van. Ze willen zich onderscheiden in de markt, van hun concurrenten, door er iets bijzonders neer te zetten. En dan weet je: als ze dat willen, dan weet je ook dat ze hun eigen personeel beter opleiden dan de gemiddelde standaard sportschoolhouder. De mensen die onze spullen demonstreren en uitleggen, de trainers, zijn al vakmensen, hebben al jaren ervaring in de fitnessbranche, stuk voor stuk een uitstekende reputatie en blijven zich ontwikkelen.”

Stapje voor stapje

“Of ik de promotor van Keiser voor Europa ben? Dat vind ik een gewetensvraag en misschien teveel eer. Ik doe er in ieder geval mijn stinkende best voor. En zoals ik al zei: dat gaat langzaam en stapje voor stapje. Waar we naartoe willen is een bedrijf te zijn waar meerdere leveranciers van A-merken in zijn verenigd. Kwaliteit, daar gaat het ons om. We willen ook geen leverancier zijn van producten die al door 50 anderen op de markt worden gebracht. In een vechtmarkt gaat het altijd ten koste van de kwaliteit, en wij willen niet zo’n soort bedrijf zijn. We richten ons op het hogere segment, op de clubeigenaar die voor 100 procent achter zijn producten staat. En dat gaat lukken.”

The Sports Company BV

Lottumseweg 62

5971 BX Grubbenvorst

T: 077 - 366 16 40

F: 077-3661740

M: 06 - 52433971

www.thesportscompany.nl

info@thesportscompany.nl

Company profile I business

De kracht van lucht

Een kilo is niet altijd een kilo. Wanneer men een ijzeren gewicht neemt, wordt aangenomen dat het een bepaalde weerstand vertegenwoordigt. Dat klopt, maar alleen wanneer het in rust is of in een constante snelheid beweegt. Eenmaal in beweging, zullen veranderingen in de bewegingssnelheid zorgen voor een veranderend gewicht. Dit maakt snel trainen met gewichten onmogelijk. Keiser heeft voor de kracht van lucht gekozen, een van de meest sterke krachten op aarde. Trainen met lucht als weerstand is hard voor spieren (je kunt niet ‘vals spelen’) en zacht voor pezen, spieren en gewrichten. Zo kun je naast trainen op kracht, ook trainen op snelkracht, ofwel power. En power is de sleutel tot prestatie, ongeacht leeftijd.

Het gehele wetenschappelijke artikel hierover is op te vragen via info@thesportscompany.nl

body LIFE 2I2010 I

Edities