De club als sociaal netwerk

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2010

health I gezonde leefstijl

I body LIFE 3I2010

Bijna een op de twee Nederlanders beweegt onvoldoende. Ruim een op de tien heeft ernstig overgewicht. Een op de tien drinkt te veel alcohol en ruim een op de vier rookt. Nederlanders boeken de laatste jaren nauwelijks winst bij het streven naar een gezonde leefstijl, dat is de conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sportcentra in een maatschappelijk belangrijke rol

Geen verbetering in beweeg patroon

In 2009 is er geen verbetering in het aantal mensen dat voldoende gezond beweegt geconstateerd. Het percentage mannen met ernstig overgewicht was sinds het begin van de waarneming niet eerder zo hoog. De afname in de laatste jaren van het percentage zware drinkers stagneert nu. Een positieve ontwikkeling is dat over een wat langere periode bekeken het aantal rokers licht blijft dalen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het lijkt erop dat het steeds moeilijker wordt om meer Nederlanders in (gezonde) beweging te krijgen. In 2009 lag het percentage Nederlanders van 12 jaar of ouder dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen op 56 procent, evenveel als in 2007 en in 2008. De stagnatie is in alle leeftijdsgroepen zichtbaar, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Ernstig overgewicht blijft toenemen

De uitkomsten voor matig overgewicht bij volwassenen van 20 jaar of ouder waren in 2009 nagenoeg gelijk aan die van 2008. Vier op de tien mannen en drie op de tien vrouwen hebben matig overgewicht. Het percentage volwassenen met ernstig overgewicht blijft echter nog steeds toenemen. Bij mannen (11,2%) was het aandeel met ernstig overgewicht sinds het begin van de waarneming in 1981 niet eerder zo hoog. Ouderen kampen het meest met ernstig overgewicht. Bij vrouwen boven de 65 jaar is dat een op de zes.

1 keer per week fitness is niet voldoende

De groei van de fitnessindustrie heeft dus niet automatisch geleid tot meer actieve Nederlanders, althans, als we kijken naar de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Dat is elke dag minimaal 30 minuten. Mensen die zich voor 1 keer per week sporten inschrijven, zitten dus in die grote groep die de norm niet haalt. Wellicht een interessante vraag die we onszelf kunnen stellen. Helpen we mensen om fitnessoefeningen effectief uit te voeren of helpen we mensen naar een actieve en gezonde leefstijl?

De fitnessbranche als verlengstuk van overheid campagnes

NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) heeft van de overheid de opdracht meegekregen om het bewustzijn van bewegen maatschappelijk te bevorderen en daarmee meer mensen in beweging te krijgen. De NNGB staat hierbij centraal. Mensen die de stap maken naar fitness, hebben natuurlijk meer kans om deze norm te behalen. Echter is dit wel afhankelijk van de aanpak van het fitnesscentrum. Willen wij goed aansluiten op de beweegcampagnes van de overheid, dan moeten wij ook de beweegnorm omarmen en onze klanten stimuleren deze norm te behalen.

Nieuwe combinorm

De combinorm van NISB bestaat uit twee aspecten: de NNGB dat elke dag 30 minuten bewegen inhoudt en de Fitnorm, 2 tot 3 keer per week minimaal 20 minuten intensief sporten om het uithoudingsvermogen te trainen en de kwaliteit van hart- en longsysteem te onderhouden. Internationaal wordt door AVSM ook de spiernorm geadviseerd: elke week minimaal 2 keer 6 tot 8 spieroefeningen voor het verbeteren van het metabolisme, verhoging van de belastbaarheid en een betere spierfunctionaliteit.

Begeleiding naar gezondheid

Fitnesscentra en -begeleiders die zich zelf in een grotere rol zien dan alleen fitness, kunnen voor de leefstijl benadering kiezen. Vanuit een beweeganalyse kan in kaart worden gebracht hoe het beweegpatroon van de deelnemer is. Bij het opstellen van een beweegplan kan ook gekeken worden naar de NNGB i.p.v. alleen maar naar de uithoudingsvermogen- en spiertraining. Tevens is van belang dat de leefstijlcoach probeert iets op te bouwen om de bewegingsnorm te halen i.p.v. het programma af te laten hangen van de wensen van de deelnemer. We zijn immers leefstijl- en beweegexperts en daar mag je een bepaalde expertise en advies van verwachten. Of de deelnemer het uitvoert, kunnen we stimuleren. Uiteindelijk is de deelnemer daar zelf voor verantwoordelijk. Terwijl wij verantwoordelijk zijn voor een zo compleet mogelijk en effectief advies.

Wil je een model inzien van een beweeganalyse, mail dan gerust naar john@efaa.nl

John van Heel

EFAA

Voor de CBS informatie;

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-017-pb.htm

body LIFE 3I2010 I

Edities