Contact maken is leden behouden

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2010

business I Company Profile

I body LIFE 3I2010

Sinds de start 5 jaar geleden, heeft Train the Trainers een naam opgebouwd in de fitnessbranche. Dit komt doordat hun opleidingen en trainingen goede instructeurs aflevert en de TTT-trainers een erg goede reputatie hebben.

Train the Trainers: opleiders met visie, inspiratie en creativiteit

Maaike Parrel en Bianca Karel zijn de grondleggers van Train the Trainers. Samen hebben zij tientallen jaren aan ervaring. Bianca en Maaike zijn diverse keren ‘Presenter of the Year’ geweest en ook internationaal zijn er mooie awards ontvangen. Hun inspirerende en karakteristieke manier van lesgeven heeft er voor gezorgd dat zij al jaren tot de top van Nederland en Europa behoren.

Onderscheid in de markt

Bianca en Maaike kijken dan ook tevreden terug op hun opleidingsinstituut, dat in de fitnesswereld erkenning heeft gekregen bij de clubinstructeurs en organisaties. Bianca: “De opleidingen gaan in een stijgende lijn. Vorig jaar zijn we benaderd door EFAA om te gaan samenwerken. Een vruchtbare samenwerking want alle instructeurs die interesse hebben in groepsfitnessopleidingen worden door de EFAA naar ons doorverwezen, terwijl wij op onze beurt mensen naar de management- en fitness opleidingen van de EFAA doorverwijzen.” Over het succes van Train the Trainers kan Bianca kort zijn. “We onderscheiden ons vooral op inhoud met het accent op de praktijk. Daar steken we veel tijd in en minder in de theorie. Uiteraard wordt dit wel behandeld en waar nodig ook uitgelegd, maar de rest kan de cursist uit het cursusmateriaal leren.” Ondertussen is Train the Trainers de specialist geworden op het gebied van groepsfitness. De workshops op het gebied van DANCE, CYCLE, SHAPE, FIGHT enz. worden druk bezocht.

ELITE-opleiding

Vanaf dit jaar is Train the Trainers gestart met opleidingen voor gevorderde instructeurs en zijn Bianca en Maaike bezig met de ontwikkeling van een opleiding voor kids-groepsfitness. “Zeker in deze tijd waarin kinderen weinig bewegen, veel eten en overgewicht hebben is dit belangrijk. Bovendien biedt het kansen voor fitnesscentra: de kids zijn de toekomstige vaste sporters. Na de zomer beginnen we met een volledig nieuwe opleiding: de ELITE- opleiding. Een opleiding zoals die nog nergens gegeven wordt en bedoeld is voor gevorderde en ervaren groepslesinstructeurs. Deze opleiding zal sterk gericht zijn op het karakter en eigenschappen van de instructeur persoonlijk en waarin ook gekeken wordt naar de specifieke kwaliteiten, Dat kan lesgeven of presenteren zijn, maar bijvoorbeeld ook management en organisatie. Voor de deelnemers wordt het een soort ontdekkingstocht naar hun kwaliteiten en competenties. De opleiding duurt 5 dagen en wordt verspreid over een aantal maanden gegeven. In de tussentijd dienen de deelnemers werkopdrachten uit te voeren en de opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht.”

Keurmerk

Dat er een keurmerk moet komen voor fitnessopleiding, vindt Bianca een goede zaak. “Er dreigt een wildgroei in

fitnessopleidingen. Je hebt wel het Fit!Vak erkend opleidingscertificaat, maar dat is meer gerelateerd aan de faciliteiten dan aan de inhoud. Terwijl dat juist essentieel is en waar alle onze opleidingen ook op geënt zijn. We zijn wel bezig met dit keurmerk, maar dat heeft niet de hoogste prioriteit. Ons belang is om Train the Trainers tot het HET opleidingsinstituut te maken voor groepsfitness.” Dat Bianca en Maaike daarin slagen, blijkt ook wel uit de goede naam die ze hebben opgebouwd. Mede door de naam en ervaring van de trainers. “Bij ons krijgen de cursisten les van trainers die zich bewezen hebben in de branche als presenter of docent. Daar selecteren wij onze de trainers ook op. Dat maakt dat deze trainers ook motivators zijn. Behalve kennis overdragen kunnen zij ook mensen inspireren. Zij proberen onze cursisten tevens een bepaalde mentaliteit bij te brengen. De laatste jaren merken we een mentaliteitsverandering bij de instructeurs. Vroeger kregen we alleen gemotiveerde en enthousiaste cursisten, terwijl tegenwoordig mensen naar de cursus komen omdat ze gestuurd zijn door de baas.” Een verkeerde insteek, vindt Bianca. “Je moet eerst investeren in jezelf en het leuk vinden om les te gaan geven en het niet doen omdat de baas vindt dat je een opleiding moet volgen. Met onze opleidingen proberen we juist de creativiteit en eigen inbreng weer aan te wakkeren, afgestemd op de leden van de club. Door het aanbod van pre-choreografie lessen is de creativiteit ver te zoeken en waarmee je je als club dus ook niet meer kunt onderscheiden.” Bianca en Maaike denken dat je met Freestyle lessen veel meer toegevoegde waarde en kwaliteit kunt bieden. “Daar ligt de toekomst van groepsfitness.” Zij vinden dat kwaliteit begint met eerst een goede basisopleiding en leren les geven en daarna pas specialiseren. “Niet andersom dus. Het is onze visie, die zullen we nooit loslaten.”

Opleidingslocaties

De opleidingen die Train the Trainers verzorgt worden zowel op een aantal vaste locaties gegeven als in-house-trainingen. “Deze trainingen worden voor elke club speciaal op maat gemaakt, waarin wij de door het management aangegeven onderwerpen behandelen. Desgewenst inclusief voorbeelden en/of casussen uit de eigen organisatie. Vaak maken we van te voren video opnames van de lessen, die we evalueren waarna we de training toespitsen op de zwakken punten in het team. Dit is een goede methode om instructeurs feedback te kunnen geven op hun stijl en inhoud van lesgeven. Aan de hand hiervan kan het accent van de training komen te liggen zoals het aanleren van communicatieve vaardigheden en betere interactie met de leden, of juist op techniek of opbouwmethodes. Voor in-house opleiding krijgen we steeds meer aanvragen. We merken dat clubeigenaren het steeds belangrijker vinden dat er goed les gegeven wordt. De instructeur maakt het verschil en het belang om daarin te investeren, moge duidelijk zijn”, aldus Bianca.

www.trainthetrainers.nl

body LIFE 3I2010 I

Edities