Volop mogelijkheden tot outdoor sporten voor fitnessclubs!

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2010

business I Outdoor sporten

I body LIFE 4I2010

Natuurlijk speelt de HDD Groep ook in op deze trend. Zo kunnen clubs altijd bij Les Mills terecht voor ondersteuning tijdens een outdoor event en worden worldclass Personal Trainers opgeleid door LAPT. Daarnaast introduceert Studion ViPR, een soort rubberen boomstam, ideaal om verschillende efficiënte oefeningen mee te doen in de buitenlucht.

Bodypump on the beach

Sporten op het strand. Op Venice Beach, ook wel Muscle Beach genoemd, in Los Angeles is dit al jarenlang razend populair. Daar is de grootste openluchtsportschool van de wereld en zie je op ieder stukje strand wel iemand met zijn of haar lichaam bezig. Iedere club in Nederland en België kan ook haar eigen Venice Beach creëren. Met niet al teveel moeite is het mogelijk om een Bodypump event op het strand of bij een recreatieplas te organiseren. Bijvoorbeeld een intensieve les van 11.00 tot 12.00 uur, waarna de rest van de dag nog voor je ligt om te genieten van het mooie weer of lekker te zwemmen. Of doordeweeks, na een drukke werkdag, wat stoom afblazen tijdens een heerlijke zomeravond.

Les Mills organiseerde in 2004 voor het eerst het nationale Bodypump on the beach event bij diverse beachclubs aan de Nederlandse clubs. Dit event, dat door heel het land georganiseerd werd, was een doorslaand succes. Veel fitnessclubs in Nederland en België hebben hier een voorbeeld aan genomen en hun eigen beach event georganiseerd. En het bleef niet alleen bij Bodypump, maar ook voor andere programma’s worden er outdoor events georganiseerd. De horeca is vaak voorstander van dergelijke evenementen. Na een zware Les Mills les is het natuurlijk heerlijk om in de zon, met een koel drankje, bij te komen. Vooral op mooie dagen is het echt niet meer normaal. “Dan wordt er twee uur achter elkaar gesport en is de strandtent helemaal vol, echt heel leuk”, vertelt een enthousiaste horecaondernemer. Daarnaast trekken dergelijke evenementen zoveel enthousiaste toeschouwers die op de opzwepende Bodypump muziek af komen zodat ze de volgende keer in de lessen staan. Vanaf de boulevard staan er dan tijdens de lessen veel mensen te kijken om te zien wat er zich op het strand afspeelt en of het ook iets voor hen is.

Bodybalance

Een club die in het verleden een succesvol Bodybalance event heeft georganiseerd is Steady Fit uit Schagen. Steady Fit had voor deze les een rustig stuk strand uitgezocht, waar intensief en geconcentreerd aan de les kon worden meegedaan. De opkomst was erg goed en de reacties waren bijzonder positief. De deelnemers vonden het een mooie ervaring om een outdoor Bodybalance les te volgen: “Het zachte zand tussen de tenen, de meeuwen en de stille zee op de achtergrond maakten het tot een bijzonder event”, aldus een razend enthousiaste deelneemster. De leden waren zo enthousiast dat Steady Fit overweegt om nog meer outdoorlessen te gaan organiseren.

Winter

Een outdoor groepsles hoeft natuurlijk niet alleen in de zomer georganiseerd te worden. Een mooie, zonnige winterdag nodigt ook uit tot een intensieve Les Mills les als Bodypump. Omdat dit zo intensief is zullen deelnemers het niet snel koud krijgen. Dit is bijvoorbeeld de ideale start van het nieuwe jaar, met alle goede voornemens! Wellicht leuk om te combineren met een nieuwjaarsduik?

Publiciteit

Ondertussen zijn er zelfs recordpogingen Bodypump en Bodybalance on the Beach ondernomen. Deze recordpogingen waren ontzettend succesvol. Zo deden er bij HealthCity maar liefst 300 enthousiastelingen mee aan het Bodybalance event. Bij Bodypump waren het er zelfs 700. Na de recordpoging werd er nog lang gefeest in de strandtent. Het event trok natuurlijk ook de nodige media-aandacht en heeft hiermee de hele branche goede publiciteit bezorgd.

LAPT

Waar de HDD Groep bekend is van onder andere de Les Mills programma´s, Studion voor groepsfitnessmaterialen en SL!M, hét opleidingsinstituut binnen de fitnessbranche, wordt er nu aan de weg getimmerd op het gebied van Personal Training met LAPT. De Verenigde Staten en vooral Los Angeles (LA) vormen dé bakermat voor Personal Training (PT). LAPT staat voor Los Angeles Personal Training en maakt Personal Training haalbaar en betaalbaar voor iedereen. Zoals eerder vermeld is in LA sporten op het strand immens populair. Niet alleen groepslessen of joggen over het strand, maar ook Personal Trainers voegen een extra stukje beleving toe aan hun sessies, door PT-sessies op het strand te houden. Dit is meteen één van de voordelen van Personal Training. Het is mogelijk om de sessies op verschillende locaties plaats te laten vinden. Zo is het mogelijk om als PT-er, bij lekker weer, het strand op te gaan, te trainen in het bos of op andere locaties. Vooral in het bos zijn er veel mogelijkheden om als Personal Trainer met klanten aan de slag te gaan. Vaak zie je een parcours in het bos uitgezet. Zo’n parcours bestaat onder andere uit verschillende rekken. Goede Personal Trainers hebben hier tal van oefeningen voor en anders zijn deze te vinden PTontheNET, dé online tool voor iedere Personal Trainer. Natuurlijk hoeft outdoor Personal Training niet alleen hardlopen of fietsen in te houden.

Het is voor Personal Trainers altijd een uitdaging om met verschillende omstandigheden om te gaan, waar zij niet direct invloed hebben. Daarbij mag een PT-sessie niet te saai worden voor de klant. Het gaat er tegenwoordig immers om, de klanten iets te laten beleven. Een goede Personal Trainer is daarom creatief en innovatief als het gaat om het vinden van verschillende oefeningen, locaties en ervaringen. De klant moet natuurlijk wel geboeid blijven. Guy van der Reijden, één van de founders van LAPT en Personal Trainer van onder andere Froukje de Both, zegt: “Laatst kwam er een klein straaltje zon door de wolken en ben ik meteen met een klant naar buiten gegaan. Op het parkeerterrein van de club heb ik de klant verschillende intensieve oefeningen laten uitvoeren. Ik liet mijn klant onder andere een ‘killer’ lopen. Daarbij maakte ik gebruik van de parkeervakken. Eerst een sprint naar het eerste parkeervak en terug, daarna naar het tweede vak en terug, en ga zo maar door. Tot we bij het vijfde vak waren. Na de ‘killer’ heb ik de bokshandschoenen erbij gepakt en de training afgemaakt met wat boksoefeningen. Dit maakt het werk niet alleen voor een Personal Trainer uitdagend, maar ook de klant ervaart een sessie als echt iets speciaals.”

ViPR

Ook interessant voor de zomermaanden is ViPR. Een rubberen buis (van verschillende gewichten van 4 tot 20 kilogram) met verschillende handvatten. Eind 2009 is ViPR succesvol gelanceerd in Engeland en het staat nu op het punt om de Benelux te veroveren. ViPR is ontwikkeld door Michol Dalcourt, de Amerikaans/Canadese professor Bewegingswetenschappen op de Universiteit van Alberta en de Universiteit van San Francisco. Met ViPR valt perfect outdoor te trainen, zegt Dalcourt half februari tijdens de tweede LAPT bootcamp, waarin de Nationaal Trainers LAPT worden opgeleid. Daarbij is vooral één pijler van ViPR goed buiten uit te voeren: het spelaspect. Waar kan dit beter dan buiten? Een kleine groepsles ViPR op het strand. Wie houdt dit het langst vol, aldus de ontwikkelaar van ViPR. Daarnaast is ViPR ook goed te gebruiken als sportspecifieke programma’s. Bijvoorbeeld voetbal- en basketballteams kunnen op het veld kracht- en cardiotraining doen met ViPR.

Ook voor Personal Trainers is ViPR bijzonder interessant. Zo is het mogelijk om, als Personal Trainer, je te mengen in een lokaal hardloopgroepje. Als Personal Trainer loop je dan een aantal keer mee om uiteindelijk voor te stellen om met de hele groep een (gratis) ViPR sessie af te werken. Op deze manier ontstaat er een netwerk van (potentiële) klanten voor de Personal Trainer en maken klanten kennis met ViPR én Personal Training!

HDD Groep

Al met al gaat de HDD Groep mee in de trend dat er steeds meer outdoor wordt gesport en reikt de HDD Groep hiervoor clubs legio mogelijkheden aan. Zo ondersteunen de Club Coaches van Les Mills graag de organisatie van bijvoorbeeld een Bodypump on the Beach event, worden creatieve Personal Trainers opgeleid door LAPT en zorgt ViPR voor nieuwe trainingsinzichten. Daarbij komt de zomer er weer aan en worden fitnessclubs minder bezocht. Op deze manieren behouden clubs nog meer binding met hun leden en zijn leden nog gemotiveerder om in de club te blijven sporten!

business I Outdoor

Een outdoortraining aanbieden waar de klant een onderlegde trainer van het fitnesscentrum voor nodig heeft, is misschien wel dé manier om klanten tijdens de zomermaanden vast te houden. Overtuig klanten met zomer workouts als ViPR, Outdoorcircuittraining, BX-treme en XCO Running & Walking.

Outdoor Gym als retentiemiddel

Vakantie of liever buitensporten zijn de meest gehoorde redenen waarom bestaande klanten even een pauze inlassen en potentiële klanten nog even wachten met het afsluiten van een lidmaatschap. Het is goed voor te stellen dat mensen in de zomer liever buiten sporten dan in de airco van het fitnesscentrum. Waarom binnen op de loopband rennen als je lekker in het park kunt hardlopen? Of waarom in een Spinning-zaal visualiseren dat je door de duinen naar het strand fietst als je daadwerkelijk die route kunt afleggen? Misschien is het aanbieden van een nieuwe outdoorworkout wel de oplossing om meer klanten vast te houden. Een verrassende, nieuwe training waar de begeleiding van een instructeur voor nodig is – en dus ook het lidmaatschap van het fitnesscentrum.

XCO Walking & RUNNING: ook voor wie níet van lopen houdt

Voortkomend uit het inmiddels bekende XCO-concept is XCO Walking & Running. Twee lichte aluminium buisjes met een vulling van grit waarmee je je core-spieren optimaal betrekt bij een loop- of hardlooptraining. Bij iedere beweging die je maakt, moet je namelijk krachtig het grit heen en weer laten bewegen. Je spieren, banden en pezen reageren op deze gewichtsverplaatsing en door je armen in het natuurlijke looppatroon te bewegen, train je binnen de hardloopbeweging de hardloopspieren zoals je ze daadwerkelijk gebruikt. Fitnesscentra die de traditionele XCO-training op het lesrooster hebben staan, kunnen een buitentraining aanbieden met een reeds bekend concept. Voor fitnesscentra die iedere zomer al looptrainingen (hardlopen, power walking, Nordic Walking, etc.) organiseren, is XCO Walking & Running wellicht een mooie aanvulling.

Volgens XCO en XCO Walking & Running instructrice Barbara Peters is de training ook geschikt voor wie niet van lopen houdt. Barbara: “Het voelt een beetje als lekker buiten spelen. Je wordt echt blij van die buisjes in je handen die geluid maken. Én je voelt dat je met iedere stap je hele lichaam traint. De focus ligt vooral bij het heen en weer bewegen van het grit, niet zozeer bij het lopen. Je kunt verschillende looppatronen trainen: hardlopen waarbij je korte bewegingen maakt met je armen, wandelen waarbij de armbeweging groter is of zwevende lange passen met gestrekte armen. Dat is iets wat klanten niet zo snel in hun eentje zullen doen. Het ziet er toch een beetje raar uit. Maar met een groep en een instructeur, is het geen probleem. Daarbij kun je de looptraining onderweg onderbreken met specifieke spierversterkende oefeningen. XCO Walking & Running is een intensieve en bovendien een heel veilige manier om spieren te trainen. Dat maakt het geschikt voor zowel recreatie- als fanatieke lopers. Tijdens de tweedaagse opleiding tot XCO Walking & Running leren instructeurs van fysiotherapeuten en master instructors de bewegingsleer achter het XCO-concept. Je leert je eigen looppatroon te ontwikkelen, verbeteren en analyseren, hoe je zelf een basiscursus opzet en hoe je XCO training kunt aanbieden aan verschillende doelgroepen.”

Meer info: www.xco.nl

Outdoor circuittraining: Creatief met klein fitnessmateriaal

Speedladders, medicin ballen, Slastix’s en ander klein fitnessmateriaal dat voorheen vooral werd ingezet voor sport specifieke training vindt steeds meer de weg naar fitnesscentra. Het past perfect in de huidige tendens van core stability, functioneel trainen en back to basic. Voor de personal trainers geeft het een enorm breed scala aan mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld een circuittraining voor een groep meedoen. Geert van Poppel is o.a. mastertrainer voor de BOSU, Thera-band, TRX, Flowin en Twist Sportconditioning en Gymstick. Samen met Meijers Fit & Gezond ontwikkelde hij het Core Power cursusprogramma en hij geeft bij een fitnesscentrum o.a. circuittraining. In de zomermaanden verplaatst Van Poppel zijn circuittraining van binnen naar buiten.

“Klein fitnessmateriaal als agility cones, speedladder, de BOSU en elastieken zijn gemakkelijk mee naar buiten te nemen en je kunt er een heel leuk circuit mee uitzetten,” aldus Geert. “Circuittraining is ideaal voor mensen die zich niet snel aangetrokken voelen tot de ‘normale’ groepslessen waarbij ze op muziek moeten bewegen. In de zomer geef ik deze les op het veldje naast het fitnesscentrum, want meer dan 100m2 heb je niet nodig. Buiten zijn er meer prikkels en heb ik het gevoel dat deze training voor een aantal klanten een reden is om in de zomermaanden toch hun abonnement te verlengen. Klanten die voornamelijk voor de indoorcycling lessen komen, zijn geneigd om hun abonnement zo te plannen dat het in de zomer afloopt. Het is natuurlijk hartstikke mooi als je die mensen een reden geeft om ook in de zomer lid te blijven. Circuittraining is erg leuk om te doen. Het geeft een beetje het gevoel van apekooitje spelen en als trainer kun je je creativiteit gebruiken om optimaal gebruik te maken van de omgeving en de middelen die je tot je beschikking hebt. Bij Meijers Fit & Gezond kunnen trainers de opleiding Core Power volgen. Het Core Power fitnessprogramma is gebaseerd op functionele training met klein fitnessmateriaal als de BOSU, BOSO Ballast, Flowin en TRX. We leren trainers o.a. hoe ze deze materialen kunnen gebruiken in een circuittraining, maar ook bij groepslessen en personal training.”

Meer info: www.meijers.com

body LIFE 4I2010 I

Edities