Buitensportactiviteiten vanuit sportcentra aangeboden

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2010

business I Opleiding

I body LIFE 4I2010

Nieuw! Blended Learning in de opleiding tot Fit!vak Fitnesstrainer-A

Ontwikkeling van de ELO

Sports Education Centre B.V. is een innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van digitale leerinhouden (content) en het inrichten van ELO’s. Het bedrijf bestaat uit de oprichters Roald van der Vliet en Maurice Aarts en drie medewerkers. De oprichters zijn afgestudeerd en voormalig docent aan de Fontys Sporthogeschool, tevens zijn ze beide universitaire bewegingswetenschappers. Deze achtergrond op het gebied van sport in combinatie met een ontwikkeld specialisme op het gebied van ICT maakt hen uniek. Roald en Maurice kwamen er tijdens 15 jaar onderwijservaring achter dat de koppeling tussen makers van digitale producten en werkelijke praktijksituaties vaak ontbrak. “In de meeste gevallen is het gat tussen de praktijk en ICT ontwikkelaars zo groot dat dit ons op het idee bracht om Sports Education Centre op te starten. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in beide”, zegt Roald van der Vliet. Het afgelopen jaar is het eerste project opgeleverd in samenwerking met Opleidingen 2000, een ELO met content voor de Fit!vak Fitnesstrainer-A opleiding.

Sports Education Centre

Volgens Roald en Maurice zit de meerwaarde van een ELO in een sportopleiding in een aantal zaken. ‘Door middel van de ELO is de lesstof voor iedereen toegankelijk en op alle plaatsen van de wereld, omdat men via internet kan inloggen. Daarbij is het makkelijker voor een student om de stof met behulp van een ELO te leren. Bewegende beelden zorgen ervoor dat duidelijk wordt wat het doel is van de te leren stof in relatie tot de praktijk. Hierdoor krijgt een student een beter begrip van de manier waarop theorie gebruikt kan worden in de beroepspraktijk’, aldus Roald van der Vliet. ‘Het mooiste bij een ELO in de Fitnesstrainer-A opleiding is dat deze naast de vaste stof ook nog interactieve oefeningen bevat. Hierdoor wordt de student geprikkeld om het goed te doen en blijft het leuk. Dit is ook een stok achter de deur om op te blijven letten’, zegt Maurice Aarts.

Opleiding Fit!vak Fitnesstrainer-A

Opleidingen 2000 werkt op dit moment met de nieuw ontwikkelde ELO in de Fit!vak Fitnesstrainer-A opleiding. De ELO is geen vervanging van lessen of andere boekmaterialen, maar wordt gebruikt ter ondersteuning van de lesstof. Tim Schoormans, docent en algemeen manager van deze opleiding is razend enthousiast over het gebruik van de ELO in de opleiding. Hij geeft aan dat cursisten makkelijker de theoretische stof leren en dit ook onthouden. “Veel cursisten zien op tegen de zwaarte van de theorie. Het is een belangrijk onderdeel van het examen, dat vaak als pittig wordt ervaren voor de praktisch ingestelde cursist. De ELO zorgt ervoor dat de theorie als meerwaarde wordt ervaren omdat met videobeelden, geluidsfragmenten, foto’s en andere praktijkvoorbeelden direct duidelijk wordt waar deze theorie in het beroep als trainer wordt toegepast”, aldus Tim Schoormans.

Meer opleidingstrajecten mogelijk door komst van de ELO

Gezien de positieve reacties op deze onderwijsontwikkeling is er ook enthousiasme gekweekt bij andere opleiders, zoals ROC opleidingen. Naar verwachting zullen dan ook vele professionele opleiders met dit systeem gaan werken. Op dit moment wordt de ELO binnen 2 verschillende opleidingstrajecten van Opleidingen 2000 gebruikt. Namelijk het reguliere opleidingstraject tot Fitnesstrainer-A en de verkorte opleiding tot Fitnesstrainer-A. Binnen het reguliere traject wordt de student in 11 lessen voorbereid voor het Fit!vak examen. Dit traject is voornamelijk bedoeld voor mensen die weinig achtergrond hebben in theoretische kennis op het gebied van fitness en MBO leerniveau hebben. In de verkorte opleiding speelt de ELO een extra belangrijke rol, omdat de cursist in 6 lessen voor het Fit!vak Fitnesstrainer-A examen wordt opgeleid. Het theoretische gedeelte van de opleiding dient de cursist dan zelf te doen. Beide opleidingstrajecten worden aangevuld met een portfolio dat als stage in de praktijk wordt uitgevoerd.

Naar aanleiding van dit succes gaat Sports Education Centre in samenwerking met Opleidingen 2000 een ELO met content voor de Lifeguard opleiding (NPZ-NRZ) ontwikkelen. Naar verwachting komt deze eind 2010 op de markt voor ROC opleidingen en particuliere opleiders.

Wilt u meer informatie over de ELO? Kijk dan op de website van Sports Education Centre www.sportseducationcentre.nl). Voor meer informatie over de verschillende opleidingen kunt u terecht op de website www.opleidingen2000.nl. Hier vindt u tevens de data en prijzen van opleidingen.

Een doelgerichte en innovatieve ontwikkeling binnen het sportonderwijs

Blended Learning, het gebruik van verschillende leermethoden binnen een opleiding waardoor het leereffect per student wordt vergroot. Een voorbeeld van een nieuwe leermethode, is het gebruik van technologische middelen (o.a. internet en CD-roms) naast contactonderwijs. Dit is geen vreemde ontwikkeling, gezien ongeveer 80% van de samenleving wel “iets” met computers doet. Ook binnen de fitnessbranche is deze leermethode sinds kort geïntroduceerd. Opleidingen 2000 is koploper op dit gebied en maakt vanaf dit jaar dan ook gebruik van een nieuw ontwikkelde Elektronische Le eromgeving (ELO) binnen haar Fitnesstrainer-A opleiding.

TIM SCHOORMANS,

is algemeen manager en docent van Opleidingen 2000.

body LIFE 4I2010 I

Edities