Nieuws Update uit de fitnessmarkt

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2010

branche actueel I Column john van heel

I body LIFE 3I2010

Sprongen en mijlpaal voor de fitnessbranche

Herman Rutgers, directeur van de EHFA, was verheugd over deze stap. Nederland is in Europa op dit gebied voorloper, na de UK, waar een registratiesysteem al 4 jaar geleden geïntroduceerd werd en waar nu 28.000 fitness professionals geregistreerd staan. “De ontwikkelingen in de UK op dit vlak laten zien dat het beroep instructor en fitnesstrainer nieuwe dimensies gaat krijgen, er meer carrièreperspectief ontstaat, de transparantie leidt tot vertrouwen in de branche en het is een eerstevolgende stap naar professionalisering.” Aldus Herman Rutgers.

Tijdens de Fit!vak ledenbijeenkomst in Utrecht, waar de opkomst buitengewoon goed was, overtuigde Jaap Ruiter, oud-interimvoorzitter van Fit!vak en CAO kenner pur sang, de deelnemers dat op dit moment kiezen voor een CAO wellicht een onverstandige zet is. “Je wordt minder baas in eigen huis, elke onderhandelingsronde wordt er wat toegevoegd, landelijke problemen krijgen invloed op je bedrijf, problemen in onderhandelingen kunnen het sentiment onder het personeel negatief beïnvloeden en je komt er nooit meer vanaf”, verklaarde Jaap. Hij vervolgde: “Zolang jullie geen last hebben van algemeen verbindingsverklaringen van andere branches, hou het zelf in de hand. Jullie zijn al goed bezig met het personeelshandboek, professionaliseer dat nog een slag, haal er externe expertise bij, dan bouw je zelf als branche aan een prima set arbeidsvoorwaarden.” Hij adviseerde wel om meer differentiatie te brengen in het personeelshandboek omdat er verschillende formules in de branche ontstaan zijn. Gezien de reacties van de deelnemers is de CAO voor de branche door deze presentatie voor de komende jaren van de baan. Ronald Wouters, directeur Fit!vak, benadrukte dat het thema wel op de agenda blijft, maar dat de branche er beter mee geholpen is om op het ingeslagen pad, met het personeelshandboek, door te gaan.

En nog een grote stap op deze bijeenkomst: er werd verklaring gegeven over de wet-Van Dam. Deze omschrijft in de leveringsvoorwaarden dat we straks, als deze wet erdoor is, we wel een 12 maanden abonnement mogen verkopen, maar na 12 maanden moeten leden met 1 maand opzegtermijn op kunnen zeggen. Richard van Riel van Fitness First presenteerde het effect van deze stap, bij Fitness First was hier namelijk 3 jaar geleden al voor gekozen. “Allereerst kregen we significant minder klachten omdat mensen gemakkelijker konden opzeggen. We horen dat het ons imago een flinke positieve prikkel heeft gegeven. We verkopen meer jaarcontracten omdat mensen er beter vertrouwen in hebben maar ook de lidmaatschapsduur is omhoog gegaan. Als laatste bemerken wij dat ex-leden gemakkelijker terugkomen en positiever over ons zijn”, aldus Richard van Riel. Ook Richard overtuigde menigeen dat de stap naar deze leveringsvoorwaarden wellicht op korte en lange termijn een zeer goeie zet is voor de fitnessbranche, niemand is immers gebaat bij het vast proberen te houden van leden onder de dwang van langetermijncontracten.

Een boeiende en belangrijke dag die ik graag markeer als een zeer belangrijke mijlpaal voor de fitnessbranche in Nederland en Europa.

Op 14 april 2010 heeft de fitnessbranche in Nederland een aantal interessante sprongen gemaakt. De belangrijkste sprong van deze dag was de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Fit!vak en EHFA, de Europese brancheorganisatie voor het registratiesysteem voor fitness professionals (e-reps). Een mijlpaal voor de branche, omdat nu duidelijk gaat worden wie echt professioneel met zijn of haar vak bezig is. Het expertiseniveau wordt zichtbaar met het systeem voor de leden, voor werkgevers maar ook voor de zorgsector en overheid, een voorwaarde om meer te kunnen betekenen op het gebied van preventieve gezondheid.

John van Heel

EFAA

j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities